mainos_1086

Rakentaminen (talo-opasteet)
Sisäpinnat ja tilaosat (ovet, helat, lukot)
Talotekniikka (turvatekniikka, kulunvalvonta)

Tila turvalliseksi selkeällä poistumistiesuunnittelulla

artikkelikuva: Tila turvalliseksi selkeällä poistumistiesuunnittelulla

Selkeä tilasuunnittelu ja opasteet auttavat julkisessa tilassa liikkumista sekä varmistavat sujuvan ja turvallisen poistumisen vaaratilanteissa. Työntöpainike helpottaa oven avaamista sekä arjessa että hätätilanteessa.

”TILA OLISI hyvä suunnitella siten, että käyttäjä orientoituu luonnostaan oikeaan suuntaan. Esimerkiksi ikkunalliset väliovet avaavat näkymän oven takana olevaan tilaan, jolloin käyttäjä voi havainnoida tilojen käyttötarkoitusta helpommin”, sanoo arkkitehti Lasse Nevalainen Arkkitehdit OK:sta.

Joensuulaisen Arkkitehdit OK:n erityisosaamista ovat muun muassa vaativien kohteiden hankesuunnittelu, korjaus- ja perinnerakentaminen sekä koulutuksen, terveydenhuollon, asuminen ja erityisasumisen kokonaisuuksien suunnittelu.

”Tila saadaan keskustelemaan käyttäjän kanssa muun muassa värien käytön ja valaistuksen avulla. Jyrkkien kontrastien tai diagonaalien käyttöä kannattaa harkita tarkkaan, sillä ne saattavat hankaloittaa aistirajoitteisten liikkumista tilassa”, Nevalainen kuvailee.

Myös lattiamateriaalivalinnoilla ja niiden vaihteluilla voidaan ohjata käyttäjää tilassa. Esimerkiksi tekstiilimatto työpisteillä ja kivilaatta kulkureiteillä erottavat toiminnot selkeästi toisistaan.

”Selkeät opasteet ovat tärkeitä julkisessa tilassa. Eri toiminnot voi koodata opasteisiin eri väreillä. Pääovien lähellä sijaitsevien nuolilla varustettujen pääopasteiden lisäksi sopiviin paikkoihin sijoitetaan pienempiä opasteita”, sanoo Nevalainen.

Tilassa suunnistamista helpottaa myös pääopasteiden yhteyteen sijoitettu pohjakartta. Tilan muun sisustuksen kanssa yhteen sopivaksi suunnitellut opasteet ja pohjakartat toimivat sisustuselementteinä.

kuva

Korjauskohteen suunnittelu vaatii luovuutta

Uudiskohteiden tilasuunnittelussa voidaan huomioida nykyiset turvallisuusmääräykset alusta alkaen, mutta peruskorjauskohteissa ratkaisuissa on käytettävä luovuutta. Korjauskohteissa voi olla välttämätöntä järjestää hätäpoistuminen muiden käyttötilojen kautta.

”Tilasuunnittelussa on huomioitava ovien lukitukset ja niiden toiminta. Hätäpoistumistie voi olla normaalioloissa suljettu, mutta hätätilanteessa oven voi avata kuvulla suojatun hätäpoistumispainikkeen avulla. Myös tietoturva- asiat tulee huomioida, jos hätäpoistumistie kulkee vaikkapa toimistotilojen läpi”, kuvailee Nevalainen.

Kantavat rakenteet luovat omat vaatimuksensa tilasuunnitteluun korjauskohteissa ja vaativat luovuutta toimivan tilasuunnittelun ja kulkureittien varmistamiseksi.

”Selkeät opasteet ovat tärkeitä julkisessa tilassa.

”Kohteissamme olemme pyrkineet pitkien käytävien sijaan hyödyntämään liikennetilat osana monikäyttöisiä tilakokonaisuuksia. Esimerkiksi oppilaitoksissa aulamainen tila voi palvella sekä kulkureittinä että itseopiskelutilana tai odotustilana vaikkapa opinto-ohjaajan puheille”, Nevalainen kertoo.

Riverian ammatillisen koulutuksen E-rakennuksen tilat valmistuivat viime vuonna Joensuuhun arvokkaaseen suojelurakennukseen. Nevalainen toimi tilojen uudistuksessa projektiarkkitehtina. Julkisivultaan suojellun rakennuksen sisätilojen tilaratkaisuissa erilaiset opiskelijapalvelut nivoutuvat yhteen aulatilojen kautta.

”Monikäyttöisten aulatilojen avulla eri palvelut ovat luontevasti saavutettavissa. Myös henkilökunnan tiloissa kiinnitimme erityistä huomiota tilojen monikäyttöisyyteen ja muunneltavuuteen”, kertoo Nevalainen.

Ovi avautuu helposti työntöpainikkeella

Hätätilanteessa on tärkeää, että hätäpoistumistien oven avaaminen onnistuu helposti. Oven avaamisen helppouden merkitys korostuu julkisissa tiloissa, joissa oleskelee runsaasti ihmisiä. Oveen asennettava työntöpainike helpottaa oven avaamista.

”EXIT-Painikkeella varustettu ovi avautuu automaattisesti, kun keho painautuu ovea ja painiketta vasten. Näin oven avautuminen voidaan varmistaa myös hätätilanteen aiheuttamassa tungoksessa. Normaalitilanteessa painike sujuvoittaa oven avaamista esimerkiksi käsien ollessa varattuna kantamuksille sekä helpottaa liikuntarajoitteisten kulkemista ovesta”, sanoo yrittäjä Timo Hakala EXIT-Painike Ky:stä.

”Oveen asennettava työntöpainike helpottaa oven avaamista.

1990-luvulla toimintansa aloittanut EXIT-Painike on poistumissalpojen kehittämisen kotimainen edelläkävijä. Kauhajokelainen yritys toimii sekä kotimaassa että vientimarkkinoilla. EXIT-Painiketta käytetään muun muassa risteilyaluksilla, IKEA-tavarataloissa ja sairaaloissa.

EXIT-työntöpainikkeet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Vakiomalliston lisäksi EXIT-Painike valmistaa kohdekohtaisesti räätälöityjä painikkeita. Painikkeilla voidaan parantaa julkisten tilojen turvallisuutta, ja ne sopivat myös kerrostalojen porraskäytäviin.

”EXIT-työntöpainike on kehitetty ajatellen erityisesti palo- ja poistumistieturvallisuutta. Painike on helppokäyttöinen ja avaa oven nopeasti. Painikkeen materiaaliksi on valittu ruostumaton ja haponkestävä teräs, joka on hygieeninen ja helposti puhdistettava”, Hakala sanoo.

kuva
KUVA: EXIT-PAINIKE KY

Monipuoliset asennustavat eri käyttötarkoituksiin

Eurooppalainen standardi SFS-EN 1125 määrittää vaakasuoraan toimivalla työntöpainikkeella tai kosketuspuomilla toimivien hätäpoistumisteillä käytettävien laitteiden vaatimukset ja ominaisuudet. EXIT-työntöpainike täyttää standardin mukaiset vaatimukset.

kuva

”Testaamme kaikki tuotteemme tuotekehitysvaiheessa omalla tehtaallamme. Testauksissa kohdistamme painikkeisiin standardin vaatimuksia suurempia voimia. Uudessa EXIT-7000-sarjassa käytetään patentoitua Rev O Clip -mekanismia, joka helpottaa oven avaamista entisestään vähentämällä avauskitkaa”, Hakala kertoo.

Painikkeen ja asennuksen voi tilata lukkoliikkeeltä, jolloin koko oviympäristö voidaan laittaa kuntoon samalla kertaa. Työntöpainiketta voi käyttää kaikkien ovityyppien ja lukkorunkojen kanssa.

”Painike voidaan asentaa sekä vaaka- että pystyasentoon. Pystyasennusta voidaan hyödyntää esimerkiksi sähkötiloissa, joissa on tärkeää, että oven voi sähkötapaturman sattuessa tai tulipalotilanteessa avata myös lattianrajasta työntämällä kehon painolla”, lisää Hakala.

Jälkivalaisevalla turvateippisarjalla voidaan varmistaa, että ovi löytyy helposti, mikäli turvavalot sammuvat tai esimerkiksi savu peittää näkyvyyden.

Teksti: Merja Maukonen
Kuvat: Arkkitehdit OK

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »