mainos_959

Yhteistyössä (Sisustusarkkitehdit SIO ry)

Quo Vadis Architectura?
– Eurooppa koolla Firenzessä sisustusarkkitehtuuria kehittämässä

Teksti: Tatu Ahlroos

artikkelikuva: Quo Vadis Architectura? <br/> – Eurooppa koolla Firenzessä sisustusarkkitehtuuria kehittämässä

ECIA:n puheenjohtaja Martin Thörnblom.

Euroopan sisustusarkkitehdit kokoontuivat syyskuussa renessanssin syntykaupungissa ECIA:n (The European Council of Interior Architects) vuosittaiseen jäsenkokoukseen, jossa jäsenmaat juhlivat samalla järjestön 30-vuotisjuhlia.

Juhlaan oli myös syytä sen vuoksi, että EU:lta tullut massiivinen projektirahapaketti antaa järjestölle mahdollisuuden toteuttaa tulevina vuosina useita tärkeitä hankkeita alan vahvistamiseksi ja kartoittamiseksi. Näiden projektien esittely, puheenjohtaja Martin Thörnblommin avaussanat, jäsenmaiden selonteot toiminnastaan ja maailmanjärjestön IFI:n istuvan puheenjohtajan Emrah Kaymakin terveiset muodostivat tärkeän osan varsinaisen jäsenkokouksen osuudesta, jonka jälkeen oli aika yhteiselle keskustelulle ja seminaarille, joka tapahtui sekä englanniksi että italiaksi korvanappien kautta tapahtuneen simultaanitulkkauksen kautta.


AIPin puheenjohtaja Antonio D. De Antonis.

Paikalle oli saapunut suuri määrä etenkin vanhempaa kaartia Italian jäsenjärjestön AIPi:n kutsumana. Keskustelu oli sopivan ärhäkkää, etenkin kun puhuttiin yliopistokoulutuksen tarpeellisuudesta ammatin kannalta. Puolesta ja vastaan argumentit olivat, kuten olettaa saattaa, esitetty subjektiivisista lähtökohdista, mikä verevöitti keskustelua ja muistutti, kuinka ammattikunnan sisälläkin löytyy erilaisia tapoja löytää maailmaan merkitystä tilallisena kokemuksena. Mutta mikä se lopulta on? Onko tämä kokemus jotain mikä syntyy palkkalaskeman kylkiäisenä asiakkaan tahdon ja budjetin mukaisesti vai älyllinen prosessi, jossa akateemisesti pohditaan henkilökohtaista suhdettamme rakennettuun ympäristöön ja niitä moninaisia tapoja, joilla sitä havaitsemme? Ruotsin edustaja Tortsten Hild Göteborgin yliopistosta muistutti jälkimmäiseen liittyen esimerkiksi Juhani Pallasmaan teksteistä, joiden avulla voimme myös paremmin ymmärtää arkkitehtuuria syvällisemmin myös työpöytämme ääressä. Myös rakennusten uusiokäyttö ja ekologisten rakennustapojen ja metodien käyttö ammatissamme olivat keskustelun aiheina, mutta astetta suuremmalla konsensuksella.


Rene Pier Saksasta ja muu kutsuvierasyleisö jaksoivat läpi pitkän tilaisuuden keskittyneesti, vaikka renessanssi-ajan rakennukset eivät ole erityisesti seminaaritilojen ilmastoinnista kuuluisia.

Tahatonta komiikkaa saatiin yllättäen aikaan hallituksen uuden jäsenen vaaleissa. Vastakkain oli Islannin ja Maltan naispuoliset edustajat. Islannin edustajan vaalipuhe oli pohjoismaalaisittain lähes anteeksipyytelevä, mutta CV erityisen vakuuttava. Maltan edustaja, joka oli laittanut paikallisen järjestötoiminnan pystyyn lähes yksin käsin, hoiti puheensa karismaattisesti ja päämäärätietoisesti Napoleonin viitoittamalla tiellä. Lopputulos oli ääntenlaskennan jälkeen juuri prikulleen tasan ja hallitus joutui puntaroimaan, kuinka tilanne saadaan solmusta auki. Lopulta ratkaisu oli ottaa äänestys uudestaan ensi vuonna ja jättää paikka vielä täyttämättä.

Tapahtumapaikka vaatii ehdottomasti maininnan, sillä kyseessä oli “kapitalismin syntypaikka” kuten Katalonian edustaja humoristisen kuivasti totesi lounaan yhteydessä, eli Palazzo Medici Riccardi renessanssikaupungin ytimessä. Itse kokous pidettiin palatsin peilisalissa, joka oli juuri niin loistelias kuin olettaa kuuluukin ja antoi sopivat puitteet juhlavuoden kokoukselle. Gaala-illallinen vuorostaan oli kaavailtu uima-altaan ympärillä tapahtuvaksi sosialisoinniksi, mutta myrskyvaroitus ja kaatosade pakottivat vieraat leikkaamaan syntymäpäiväkakun sisätiloissa.

Tatu Ahlroos

Kirjoittaja on sisustusarkkitehtuurin maailman kattojärjestön IFI:n tuleva presidentti (2024–2025) ja hallituksen sekä johtokunnan jäsen.

Kuvat: Tatu Ahlroos

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

mainos_972
mainos_958

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »