mainos_1071

Talotekniikka (ilmastointi ja jäähdytys)

Estradi on edelläkävijä

Kone hissit muutti Suomen ekotehokkaimpiin tiloihin Haagassa

artikkelikuva: Estradi on edelläkävijä

KONE Hissit Oy löysi uuden kodin Haagan Estradista. Spondan rakennuttama ja omistama Estradi on äärimmäisen energiatehokas paketti, jolle on myönnetty LEED Platina -ympäristösertifikaatti. LEEDplatina on kansainvälisesti tunnetun ja arvostetun ympäristöjärjestelmän korkein taso.

"Tämän tason LEED-sertifiointeja on Suomessa vain kymmenkunta", arvioi Spondan kiinteistökehityksestä vastaava liiketoimintajohtaja Veli-Pekka Tanhuanpää.

"Toimistotalojen trendinä on, että energiankulutus halutaan alas. Nykyisten rakennusten kulutus on vain noin puolet siitä, mitä se oli 2000-luvun alussa."

Estradin suunnittelussa ja rakentamisessa valittiin tietoisesti energiatehokkaat ja ympäristöä säästävät ratkaisut. Lisäksi toimistotalon katolla on aurinkosähköpaneelit, jotka tuottavat kiinteistöön energiaa. Kattopinnoilla on käytetty aurinkosäteilyä heijastavaa kermiä.

LEED-pisteitä ropisee myös oivallisesta sijainnista: Estradi sijaitsee Haagassa, Kehä I:n ja Hämeenlinnantien risteyksessä, ja sinne on erinomaiset yhteydet julkisilla liikennevälineillä sekä hyvät pyörätiet.

Fiksua talotekniikkaa
Talon "sielu" on Are Oy:n toimittama Are Sensus -talotekniikkajärjestelmä, jossa työtilojen lämmitys ja jäähdytys hoituvat säteilytekniikkaan perustuvalla paneelilla. Energiatehokkuuden lisäksi järjestelmä takaa tilojen käyttäjille miellyttävän sisäilmaston vähentämällä jäähdytetyissä rakennuksissa usein koettuja veto-ongelmia.

Veli-Pekka Tanhuanpään mukaan Spondalla on niin hyviä kokemuksia aikaisemmista kohteista, joissa on myös käytössä Are Sensus, että tuntui luontevalta valita Sensus Estradinkin talotekniikkajärjestelmäksi.

"Lämmityksen ja jäähdytyksen optimointi siten, että ne eivät tapahdu samanaikaisesti, on iso osa konseptia. Säteilytekniikan ansiosta ilmavirran liike on pientä, jolloin vetoa ei esiinny."

Uudet, toimivat ratkaisut ovat erittäin tärkeitä, koska viranomaisten asettamat jäähdytysvaatimukset ovat tiukentuneet tuntuvasti viimeisen 15 vuoden aikana. Takana on kehitys, jossa työpisteiden määrä per huone on kasvanut koko ajan ja konttorien lämpökuorma samalla suurentunut. Are Sensus tuottaa vakioidun sisäilmaston, jossa ei palella eikä hikoilla.

Koko paketti haltuun
Are Oy:n Etelä-Suomen talotekniikkaurakoinnin liiketoimintajohtaja Vesa Hakkarainen toteaa, että Sensus pienentää kiinteistön energiankulutusta ja hiilijalanjälkeä sekä lisää käyttäjätyytyväisyyttä vedottomilla ja miellyttävillä sisäolosuhteilla. Hänen mukaansa Sensus-järjestelmän investoinnin takaisinmaksuaika on "olematon" järjestelmän tuoman merkittävän energiasäästön johdosta – sekä tietenkin siksi, että Sensus ei ole perinteistä järjestelmää kalliimpi.

"Arella ja Spondalla on pitkä yhteistyö ja nämä edut on varmistettu jo monessa kohteessa", Hakkarainen taustoittaa.

Are Sensus kehitettiin alun perin Tekesin teknologiaohjelmassa yhteistyössä kolmen korkeakoulun kanssa – minkä jälkeen systeemiä on jatkokehitetty jatkuvasti. Sensus on ollut markkinoilla nyt jo yli kymmenen vuoden ajan ja se on käytössä yli 30 rakennuksessa.

Hakkaraisen mukaan Sensus-järjestelmän hyvä energiatehokkuus perustuu siihen, että se hyödyntää ilmaisenergioita erittäin tehokkaasti. Järjestelmä siirtää rakennuksen hukkalämpöä ja viileyttä sinne, missä sitä tarvitaan – ja näin ostoenergian määrä pienenee.

"Tyypillisesti kaukolämmön kulutus alenee noin 25 % ja jäähdytyksen 35 % perinteisiin järjestelmiin verrattuna", paljastaa Hakkarainen. Are Sensus -järjestelmän sydän on matalaenergiakeskus, joka hallitsee keskitetysti sekä lämmityksen että jäähdytyksen energiavirtoja.

Talotekniikka osana designia
Estradille on tunnusomaista, että sen toimitilat ovat valoisat ja avarat. Talotekniikka on omalta osaltaan luomassa huoliteltua ja puhdasta tilavaikutelmaa. Samalla tilojen tehokkuus on korkea ja tilojen muunneltavuus on erinomainen.

Talotekniikka myös mahdollistaa työpisteiden vapaan sijoittelun avokonttorissa, Hakkarainen huomauttaa.

"Erillishuoneita voidaan rakentaa moduulijaolla ilman, että talotekniikkaa tarvitsee muuttaa tai säätää. Are Sensus -järjestelmän lämmitys- ja jäähdytyspaneelit sovitettiin tiloihin yhteistyössä arkkitehdin ja LVIS-suunnittelijoiden kanssa niin, että saavutettiin avara tilavaikutelma, hyvät sisäolosuhteet ja erinomainen muunneltavuus ilman kompromisseja", Hakkarainen linjaa.

Kuka tarvitsee työhuonetta?
KONE Hissien toimitila Estradissa on kahdessa kerroksessa. Toimitusjohtaja Heikki Haasmaa kuvailee käytössä olevaa monitoimitilaratkaisua erittäin toimivaksi: koko henkilöstö (myös toimitusjohtaja) on samassa avotilassa, jossa jokaisella on käytössään sähkökäyttöinen, itse säädettävä työpöytä. Lisäksi KONEen väellä on käytössään mm. puhelinkoppeja, neuvottelutiloja, pop-up-tiloja ja taukotilat.

"Avotila on hyvin muunneltavissa tarpeiden mukaan", Haasmaa kiittelee.

Kun kenelläkään ei ole omaa työhuonetta, puhutaankin jo kulttuurinmuutoksesta, joka ei ole ihan pieni. Sen Haasmaa myöntää, mutta toteaa samalla, että uudenlainen tilaratkaisu on omiaan ruokkimaan vuorovaikutusta. Ja aina tarpeen tullen kaikki ovat löytäneet rauhallisen tilan tai neuvotteluhuoneen.

Uudet tilat on järjestetty siten, että toimitusketjusta vastaavat ihmiset voivat työskennellä yhdessä. Aiemmin henkilöstö oli sijoitettu yksiköittäin, eikä se aina tukenut projektien toteutusta.

"Helmikuussa 2015 toteutimme henkilöstökyselyn, jonka pohjalta päätimme toimistomme lopullisen layoutin. Tässä ratkaisussa eri toiminnoista vastaavat henkilöt ovat toimistossa lähekkäin toisiaan tiedonkulun parantamiseksi", toteaa Haasmaa ja lisää, että vuorovaikutus on saadun palautteenkin perusteella parantunut.

Yhdessä suunniteltu
KONE Hissit pääsi alusta asti vaikuttamaan siihen, minkälainen uudisrakennuksesta tuli. Tärkeää yhtiölle oli ennen kaikkea se, että tila tukee asiakaslähtöistä toimintatapaa ja lisää henkilöstön viihtyvyyttä.

Esimerkiksi alakerrassa on Theron Cateringin ylläpitämä henkilöstöravintola ja aulassa on virtuaalivastaanotto, jossa vieraat voivat päätteen ja kosketusnäytön avulla kirjautua itse sisään taloon. Kirjautumisesta lähtee automaattisesti ilmoitus emännälle tai isännälle.

Lisäksi KONE Hisseillä on pohjakerroksessa iso varaosavarasto, jonne on hyvät kulkuyhteydet – sekä laaja parkkialue ja mahdollisuus ajaa talon ympäri poistumistielle.

Talon "vihreä linja" näkyy esimerkiksi siinä, että ympäristöasioista tiedotetaan hissikorien näyttöjärjestelmällä. "Hissit kulkevat osin aurinkoenergialla. Are Sensus -talotekniikkajärjestelmä saa sekin suitsutusta osakseen: järjestelmä on energiatehokas, talon sisäilman laatu on erittäin hyvä ja veto-ongelmia ei ole", Haasmaa toteaa.

Kurkistus tulevaisuuteen
Kokemuksia talosta ja sen toimivuudesta on kerätty kesästä 2015, jolloin KONE Hissit Oy:stä tuli Estradin päävuokralainen ja väki muutti sisään. KONElaisia työskentelee Estradissa yhteensä noin 150 henkilöä.

Omistaja Spondalle Estradi on selkeästi "tulevaisuuden referenssi". Veli-Pekka Tanhuanpää muistuttaa, että koska kaiken uudisrakentamisen pitäisi olla lähes nollaenergia-rakentamista vuodesta 2021 alkaen, uusia ratkaisuja mietitään toimialalla nyt kiivaasti.

"Odotamme asiasta säännöstä vuoden sisään. Meillä Spondassa on vaadittu valmius jo lähes olemassa."

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuvat: Are Oy / Mikko Käkelä

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »