mainos_1086

Yhteistyössä (Julkisivuyhdistys JSY ry)

BLOGI

Perinnejulkisivukorjaus voitokas Julkisivuremontti-kilpailussa

artikkelikuva: Perinnejulkisivukorjaus voitokas Julkisivuremontti-kilpailussa

Asunto Oy Eura sijaitsee Helsingissä Hämeentien ja Eurantien kulmauksessa. Julkisivuremontissa palautettiin hieno 1920-luvun alkuperäinen arkkitehtuuri yksityiskohtineen. Kuvat Julkisivuremontti 2023 -kilpailumateriaalista.

”Julkisivuremontit ovat tyypillisesti haastavia niin suunnittelun kuin toteutuksen osalta, jotta löydetään oikeat korjaustavat ja -menetelmät. Lisäksi oman haasteensa tuo osakkaiden ja asukkaiden huomioiminen. Voittaneissa kohteissa esille tulleet haasteet oli onnistuttu selvittämään ammattitaitoisesti sekä osakkaita ja asukkaita kuunnellen.” Näin totesi Julkisivuyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Stina Hyyrynen, kun yhdeksättä kertaa järjestetyn Julkisivuremontti-kilpailun voittajat julkistettiin Kiinteistö 2023 -tapahtumassa 11.10.2023.

Kilpailulla halutaan nostaa esiin onnistuneita julkisivukorjaushankkeita esimerkiksi taloyhtiöille, suunnittelijoille ja toteuttajille. Tälläkin kertaa kilpailussa oli mallikelpoisia ehdokkaita, jotka edustivat hyvin eri-ikäisiä ja eri tavoin toteutettuja julkisivuremontteja.

Kilpailun voitti helsinkiläisen Asunto Oy Euran perinnejulkisivukorjaus, jossa palautettiin 1920-luvun arkkitehtuuri, ilme ja tunnelma vuosikymmenten jälkeen. Rapatun julkisivun, ikkunoiden ja vesikaton korjaustavat oli sovitettava Sr-2 -suojelumerkintään, mikä velvoitti käyttämään julkisivukorjaamisessa mahdollisimman tarkasti alkuperäisiä muotoja, materiaaleja ja värisävyjä. Osakkaat ja asukkaat olivat vahvasti mukana hankkeessa palauttamassa julkisivua mahdollisimman hyvin vastaamaan alkuperäistä asua. Julkistamistilaisuudessa kuultiin mielenkiintoisesti myös toteuttajien kokemuksista, kun taloyhtiön isännöitsijä Sami Asujamaa 10+Isännöinti Oy:stä esitellessään hanketta haastatteli heitä.

Pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastasi Kimmo Friman friman.laaksonen arkkitehdit Oy:stä, projektipäällikkönä, rakennesuunnittelijana ja päävalvojana toimi Tapani Aho Aarno Insinööritoimisto Oy:stä ja valvojana projekti-insinööri Marko Kourunen Aarno Insinööritoimisto Oy:stä. Hankkeen toteutti Consti Korjausrakentaminen Oy, jossa projektipäällikkönä toimi Juha Ilvonen ja vastaavana työnjohtajana Lasse Saranpää.

Enemmän korjausrakentamisen tietoutta

”Hankkeissa oli toteutettu julkisivukorjaamisen tärkeää toimintaprosessia, jossa kuntotutkimukseen perustuen on valittu kohteeseen soveltuvin korjaustapa, osakkaat ja asukkaat on osallistettu hankkeeseen hyvin, suunnittelu ja toteuttaminen on ollut ammattitaitoista ja huolellista ja korjaamisen prosessi on viety kokonaisuudessaan läpi hallitusti”, Hyyrynen mainitsi.

”Suunnitelmallinen kiinteistönpito ja oikea-aikainen korjaaminen ovat avainasemassa, kun rakennuksia ylläpidetään. Taloyhtiöissä on edessä korjausrakentamisen piikki. Alan tutkimus- ja kehitystoimintaa sekä korjausrakentamisen koulutusta pitäisi kaikilla tasoilla pikaisesti lisätä. Korjausneuvontaa ja korjaamista sekä ylläpitoa koskevaa tietoa tulisi olla entistä paremmin saatavilla. Asukkaiden, kiinteistönomistajien ja isännöitsijöiden sekä julkisten päättäjien tietoisuutta korjausvelan ja sen kasvun vaikutuksista pitää lisätä”, Rakennustuoteteollisuuden edustajana tuomaristossa ollut arkkitehti SAFA Maritta Koivisto totesi.

Seuraavan kerran Julkisivuremontti-kilpailu pidetään vuonna 2025. Kilpailuun voivat osallistua asunto-osakeyhtiöiden lisäksi pääosin asuinkäytössä olevan kiinteistöosakeyhtiöt.

2. palkinnon sai tamperelainen As Oy Kaskitie 11-15, jonka julkisivukorjaushanke edusti haasteellista ja innovatiivista, tiiltä ja betonia yhdistävää hallittua korjaamista. Vanha betonipalkein ja -pilarein kehystetty tiilijulkisivu korjattiin levyrappauksen ja tiililaatan yhdistävänä tuulettuvana julkisivuratkaisuna.

3. palkinnon sai helsinkiläinen As Oy Pitäjänmäentie 17, jonka julkisivuremontissa yhdistettiin ansiokkaasti erikoinen hirsirunkorakenne, alkuperäisen arkkitehtuurin vaaliminen entisen ulkoasun ja yksityiskohtien palauttamisella, energiatehokkuuden ja asumisviihtyisyyden parantaminen.

Lisätietoja: julkisivuyhdistys.fi/kilpailut/julkisivuremontit

Teksti: Riina Takala-Karppanen, sihteeri / Julkisivuyhdistys JSY ry

logo

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »