mainos_1080

Yhteistyössä (Julkisivuyhdistys JSY ry)

BLOGI

Parvekekaiteiden turvallisuus selvityskohteena

Kirjoittaja: Inari Weijo

artikkelikuva: Parvekekaiteiden turvallisuus selvityskohteena

Kevytrakenteisia kaiderakenteita ennen korjauksia.
Kuvat: Inari Weijo / Ramboll Finland Oy

Suomessa on suhteellisen harvinaislaatuista, että rakennustyömailla tai rakennuksissa tapahtuu onnettomuuksia, joissa tavanomaisen käytön seurauksena syntyy vakavia tapaturmia ja henkilövahinkoja. Viime vuosikymmenien uutiset parvekkeiden kaiteisiin liittyvistä onnettomuuksista ovat siten poikkeuksellisia ja huolestuttavaa kaikille, niin rakennusalan ammattilaisille kuin rakennusten käyttäjille ja omistajille.

Parvekekaideonnettomuuksille yhteistä on ollut, että ne liittyvät ns. kevytrakenteisiin parvekekaiteisiin, jossa kaide muodostuu metallisesta runkorakenteesta ja suojaava osa joko lasista tai levyrakenteista. Onnettomuuksissa kyse on ollut erilaisista törmäyksistä, kaatumisista tai muista mekaanisista iskuista parvekkeella oleskelijoiden aiheuttamista, joita kaiteen suojaava osa ei ole syystä tai toisesta kestänyt.

Parvekkeilla on käytetty kevytrakenteisia kaiderakenteita jo 1950-luvulta lähtien. Rakenne on mahdollistanut nopean asennuksen ja monimuotoisen ulkomuodon, joiden lisäksi etuna on ollut vähäinen lisäkuorma rakenteille. Aikojen saatossa perinteisen teräspinnakaiteen rinnalle on tullut lisää materiaali- ja toteutusvaihtoehtoja niin rungon kuin suojaavan levyosan kannalta. Toteutustapana kevytrakenteiset kaiteet ovat tulleet jäädäkseen ja toimivat hyvin suunniteltuna ja toteutettuna erinomaisesti. Valitettavaa on, ettei alan suunnitteluohjeistus ole pysynyt kehityksen perässä.

Onnettomuuksia on tapahtunut 2000-luvulla useita. Onnettomuustutkintaraporttien perusteella voidaan todeta, että tapaturma on yleensä yhdistelmä useita valitettavia puutteita ja tekijöitä, mutta myös rakenteen vaatimusten puutteellisuus on noussut esiin. Mm. levyrakenteisilla kaiteilla on ollut vähemmän vaatimuksia kuin lasirakenteisilla, joiden niidenkin eurokoodi on tällä hetkellä päivityksessä. Suunnittelu vaatii täten käytännön ohjeistusta ja yhteistä näkemystä alalle.

Julkisivuyhdistys koordinoi vuoden 2024 aikana kahta parvekekaiteiden turvallisuuteen liittyvää opinnäytetyötä. Koordinointityön tarkoituksena on varmistaa, että opinnäytetyöt tukevat toistensa tuloksia ja saavutetaan synergiaetuja, jotta tuloksia saadaan aikaan mahdollisimman kattavasti. Opinnäytetöitä tekevät Olli Koski Renovatek Oy:ltä (Diplomityö, Tampereen yliopisto) sekä Teemu Lensu Sitowise Oy:ltä (YAMK-työ, Metropolia).

Opinnäytetöissään Koski keskittyy erityisesti lasikaiteiden mitoitukseen ja suunnitteluun sekä vaurioherkkyyden arviointiin mm. case-kohteita läpikäyden ja Lensu keskittyy erityisesti kuitusementtilevyjen ja niiden kiinnitysten kestävyyteen laskennallisella tarkastelulla.

Koordinoinnista vastaa Inari Weijo, tukenaan Julkisivuyhdistyksen teknisestä toimikunnasta koottu koordinointiryhmä. Julkisivuyhdistyksen tavoitteena on saada suunnitteluun lisätietoa mitoituksesta sekä kerätä aineistoa, jonka avulla voitaisiin laatia yleinen ohje kevytrakenteisten kaiteiden kuntotutkimuksesta.

Seuraa selvityksen etenemistä ja löydä lisää tietoa sekä parvekekaiteisiin liittyvistä opinnäytetöistä että muista Julkisivuyhdistyksen tutkimuksista ja ohjeistuksesta yhdistyksen verkkosivuilta Julkisivuyhdistys - JSY ry käynnistää parvekekaidetutkimuksen - Julkisivuyhdistys

Inari Weijo
Varapuheenjohtaja
Julkisivuyhdistys - JSY ry

CTA

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »