mainos_1077

Rakentaminen
Runko ja rakennustuotteet (ikkunat)

Uusia tutkimustuloksia signaali-ikkunoiden toimivuudesta

artikkelikuva: Uusia tutkimustuloksia signaali-ikkunoiden toimivuudesta

Lammin Ikkuna Oy kehitti maailman ensimmäisen radiosignaalit läpäisevän lasiratkaisun vuonna 2014. Keksintö kantaa nimeä Lammin Signal Window®, ja siitä on nyt myynnissä neljäs ja kehittynein versio.

Lasiratkaisun kehittämisen taustalla on ilmiö huonosta mobiiliyhteyksien kuuluvuudesta sisätiloissa. Huono kuuluvuus johtuu siitä, että rakentamisessa ja remontoinnissa käytetään entistä enemmän radiosignaaleja vaimentavia materiaaleja (esim. metallipinnoitteiset lasit ja eristeet). Lisäksi käytetyt materiaalit ovat tulleet entistä energiatehokkaammiksi. Tämä koskee niin ikkunoita ja ovia kuin muitakin rakennusmateriaaleja, kuten seinäelementtejä.

Nykyaikaisilla energiatehokkailla rakenteilla on kuitenkin varjopuolensa – myös matkapuhelinten ja internetin toimivuudelle välttämättömät radiosignaalit ovat jääneet rakennusten ulkopuolelle.

Tutkittua tekniikkaa

Viimeisimmät tutkimustulokset ovat vuoden 2020 syksyltä. Tuolloin testattiin laboratorio-olosuhteissa uusimman tuoteversion toimivuutta suhteessa tavanomaisiin lasiratkaisuihin. Tulokset osoittavat, että Signal Window® -teknologialla käsitellyt lasiratkaisut laskevat signaalin vaimennuksen murto-osaan tavanomaisista ratkaisuista, joissa ei tätä käsittelyä ole.

Huonon kuuluvuuden ilmiöön sisätiloissa ja uusimpiin tutkimustuloksiin voi tutustua tarkemmin Lammin Ikkunan webinaaritallenteesta yhtiön YouTube-kanavalta.

Edellisen kerran Signal Window® -laseilla varustettujen ikkunoiden toimivuutta testattiin Nokia Bell Labsin vetämässä Lux Turrim 5G -hankkeessa vuonna 2018. Teknologiaa on tutkittu yhdessä suomalaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa.

Rakentamiseen ja remontointiin

Signal Window® -ikkunat soveltuvat niin uudisrakentamiseen kuin remontointiin ja isojen taloyhtiöiden saneeraukseen. Käytännössä signaali-ikkunat eivät eroa tavallisista ikkunoista mm. toiminnallisuuksiltaan tai värivalinnoiltaan. Niihin vain valitaan radiosignaalit läpäisevä lasiratkaisu.

Uudisrakentamisen haasteena on se, miten varmistetaan mahdollisimman hyvä mobiiliyhteyksien kuuluvuus sisätiloissa. Valitsemalla Signal Window® -lasituksella varustetut ikkunat, rakennuttaja voi varmistaa hyvät yhteydet nyt ja tulevaisuudessa.

Remontoinnissa huonon kuuluvuuden ilmiötä ei tunnisteta yhtä helposti. Esimerkiksi vanhassa rintamamiestalossa yhteydet voivat olla hyvällä tasolla ennen remontointia. Kuitenkin nykyaikaisten ja energiatehokkaampien ikkunoiden vaihdon jälkeen kuuluvuus huononee. Lammin Signal Window® -ikkunoilla yhteydet vaimenevat vain murto-osan verran, kun taas tavallisilla lasiratkaisuilla varustetuilla ikkunoilla kuuluvuus tulee todistetusti heikkenemään.

Tarjouspyynnöissä ja työselosteissa kannattaa mainita termi ”Lammin Signal Window”, niin ikkunavalmistajat osaavat tarjota oikeaa ratkaisua rakennus- ja remontointihankkeisiin.

Lisätietoja: tommi.aulin@lammin.fi

Lammin Ikkuna Oy – se suomalainen ikkuna- ja ovivalmistaja

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »