mainos_1062

Kalusteet ja varusteet (tekstiilit, verhoilut)
Sisustussuunnittelu

Yksilöllisyyttä, yksityisyyttä, näyttävyyttä, akustiikka ja aurinkosuojia

artikkelikuva: Yksilöllisyyttä, yksityisyyttä, näyttävyyttä, akustiikka ja aurinkosuojia

Heimtextil 2019 tarjosi kattavan valikoiman esillepanijoita ja vaikuttavan valikoiman innovativiisia tuotteita. Teemoja olivat kestävä kehitys, projektisuunnittelun tuotteet sekä terve uni. Heimtextilin pyrkimyksenä oli tarjota kauppiaille selkeitä perspektiivejä ja monipuolista inspiraatiota. Messuilla tuotiin selkeästi esiin tekstiilien uudelleen noussut merkitys sisustuksissa, mihin tekstiilien akustiset- ja aurinkosuojausominaisuudet sekä mahdollisuudet muuntojoustavuuden ja tunnelman luojina ovat olleet vaikuttamassa.

Messujen "Toward Utopia" osasto nosti esiin nousevina trendeinä elämäntavan yksinkertaistamisen ja halun syvempään suhteeseen ympäristömme kanssa. Yksilöllisiä ratkaisuja avattiin luonnonläheisten levähdyspaikkojen, virtuaalisiin maailmoihin vetäytymisen, minimalististen tilojen kotoisuuden ja nostalgisen kauneuden ja luksuksen kaipuun teemojen kautta.

Yksilölliset ja näyttävät pinnat mahdollistava digitaalinen tulostaminen kankaille ja muille materiaaleille, sekä erilaiset sammal-, kasvi- ja luonnonmateriaalipinnat ja tuotteet herättivät näyttävillä osastoillaan ansaittua kiinnostusta. Edistykselliselle kestävälle kehitykselle omistettu "Green Directory" toi esiin sertifioidut luonnonmateriaalit sekä kierrätetyistä raaka-aineista valmistetut monipuoliset tekstiilit ja tuotteet.

Kysyimme kotimaisilta tekstiilitoimittajilta ja valmistajilta, mihin päin me täällä Suomessa tunnumme olevan menossa, ja osataanko tekstiilien ja toimittajien mahdollisuuksia hyödyntää.

Laajan verkoston monipuolisia toteutusmahdollisuuksia
Nevotex on perinteikäs pohjoismainen kankaiden, nahan sekä verhoilu- ja sisustusmateriaalien tukkukauppa. Nevotexin emoyhtiö on Ruotsissa ja sen tytäryhtiöt sijaitsevat Suomessa, Norjassa, Tanskassa, Virossa sekä Liettuassa. Nevotex tekee yhteistyötä maailman johtavien toimittajien kanssa ja valitsee myyntiin laadukkaita ja ympäristöystävällisiä tuotteita sekä auttaa asiakkaitaan löytämään juuri heidän tarpeidensa mukaisia materiaaleja.

Nevotexilla on oma leikkuu-, ompelu- ja verhoilupalveluita tarjoava tehdas Virossa, Narvassa. "Pyrimme nyt tehostamaan yhteistyötä myös suomalaisten suunnittelijoiden kanssa, että valmiiksi ommeltuja sisustustekstiileitä ja verhoiltuja kalusteita toteuttava tehdas palvelisi paremmin jatkossa myös suomalaisia projektikohteita", kertoo Nevotexin avainasiakaspäällikkö Katariina Enbuska.

Esimerkkinä kiinnostavista tulevaisuuden materiaaleista Katariina Enbuska nostaa esiin uuden ja innovatiivisen tuotteen, joka on valmistettu marmorista ja kehitetty kalvomateriaaliksi. Tämä materiaali soveltuu niin vaatetukseen, sisustukseen sekä autoteollisuuteen.

Ruotsin Nevotexin tuote- ja markkinapäällikkö Anders Bergqvist tiivistää trendinäkymiä: "Selkeänä kiinnostuksen kohteena ovat ympäristöystävällisyys ja terveydelle haitattomat materiaalit. Tuotannon sosiaalisen ja ympäristövastuun merkitys on korostunut selvästi. Vaikka pellava, hamppu ja bambu ovat nousussa, polyesteri pitää yhä pintansa volyymimarkkinoilla sen erehdyttävästi luonnonmateriaaleja muistuttavan ulkonäkönsä ja hyvän laatunsa ansiosta. Myös itämaiset värit ovat tulleet trendinäkymiin rohkeina väriyhdistelminä, mutta epäilen että syvät värit kuten petroli, vihreä, viininpunainen, pinkki, keltainen ja pastellit jatkavat yhä pohjoismaissa poltettuine sävyineen. Trendeistä huolimatta harmaan ja ruskean sävyt säilyttävät pohjoismaissa suosionsa."

Taiteilijat luomassa ankkureita tilaan
Julkitilatekstiilien kentän kansainvälisestikin hyvin tunteva Maria Giordano halusi päästä nostamaan upeita suomalaisia tekijöitä esiin, saattamalla heidät monialaisiin yhteistyökuvioihin suunnittelemaan loppuvuodesta 2017 perustetun Wanted Interiorin tarjoamia tekstiilejä, erityisesti uniikkeja mattoja. Lisäksi Wanted Interior tarjoaa kokonaisvaltaisia julkisen tilan tekstiilikokonaisuuksia.

"Halusin avata sisustusarkkitehtien silmiä näkemään mattoa uusin silmin, että se voi olla tilan ankkuri, jonka ympärille sisustuskokonaisuus rakennetaan. Oli hirveän innostavaa päästä kutsumaan valokuvataiteilija Niko Luoma suunnittelemaan meille ensimmäistä taideteokseen pohjautuvaa mattoa. Heikki Ruoho suunnitteli meille minimalistisen mattosarjan, joka on otettu hyvin vastaan. Habitaressa 2019 pääsemme esittelemään kuvanveistäjä Kimmo Schroderuksen teokseen perustuvaa taidemattoa."

Maria Giordano pohtii jatkuvasti mihin suuntaan asiat ovat menossa: "Selkeänä erottuva trendi nyt ajassa: kaikkialla halutaan luoda turvallinen tunne, pehmeä harmonia, mikä näkyy väreissä ja struktuureissa. Vähemmän riskejä, hellitään aisteja, kontrastit ovat pienempiä ja kuosit eivät ole niin räiskyviä. Käytetään struktuureja materiaaleissa ja värien harmoniaa. Mietitään mikä on haptinen kokemus tilassa, haetaan hyvinvointia ja harmonista tunnelmaa."

Wanted on halunnut panostaa myös suunnittelijoiden koulutukseen: "Tekstiilit pitää tuntea, että niitä osaa käyttää, ja olemme huomanneet, että varsinkin aloittelevat suunnittelijat joutuvat opettelemaan tämän usein vain käytännön kautta. Siksi tarjoamme julkitilatekstiilien käyttökoulutuksia materiaaliesittelyjen lisäksi, joita voi tilata joko suunnittelutoimistoihin tai voimme ottaa ryhmän meidän showroomille", esittelee Maria Giordano.

Tekstiilit ovat loistava keino yhdistää tilan elementit toimivaksi kokonaisuudeksi
Fabrica on keskittynyt jo 23 vuotta julkitilojen kokonaisvaltaiseen tekstiilisisustamiseen valtakunnallisesti, avaimet käteen -periaatteella. Monipuolinen mallisto pitää sisällään kaikki johtavat paloturvalliset julkitilatekstiilibrändit, verho- ja kaihdinratkaisut, verhokiskot, matot sekä vuodetekstiilit.

"Asiantuntijamme auttavat rakentamaan tarpeiden ja tilan vaatimukset täyttävät tekstiiliratkaisut, on kyseessä sitten esimerkiksi toimisto, hotelli, ravintola, hoivakoti, koulu tai sairaala. Mittojen mukaan räätälöidyt, paloturvalliset tuotteemme ommellaan Suomessa. Autamme löytämään ominaisuuksiltaan juuri oikeat materiaalit ja toteutamme projektin laadukkaasti sovitussa aikataulussa ja budjetissa", esittelee Fabrican toimitusjohtaja Anu Gröning.

Anu Gröning näkee luonnonläheiset materiaalit kuten villan ja rouheat pellavanhenkiset verhokankaat tämän hetken trendeinä. Hyvänä esimerkkinä hän nostaa esiin juuri valmistuneen, upean Keskon K-Kampuksen Kalasatamassa, jonne Fabrica toimitti verhot.

"Lisäksi julkitilojen tekstiilitrendeistä mainittakoon tilaan personoidut oma kuosit, akustiset verhokankaat, kierrätysmateriaaleista valmistetut sisustuskankaat sekä erilaiset tekniset kankaat erikoisominaisuuksineen. Kankaiden akustisia ominaisuuksia hakiessa olisi kuitenkin hyvä muistaa, että akustiikka arvo ei itsessään auta, vaan tärkeintä on miettiä kokonaisuus eli miten tekstiilit sijoitellaan tilaan."

"Suomessa olemme mieltyneet tekstiileissä etenkin isoilla pinnoilla harmoniseen ja maanläheiseen väripalettiin. Kokonaisuutta tehostetaan tuomalla intensiivisempiä aksenttisävyjä pienempiin elementteihin kuten tyynyihin.

Yksilöllisten ja vaativien tekstiilien kotimainen toteuttaja
Annala on neljännessä polvessa toimiva, ainoa jäljellä oleva suomalainen huonekalukankaita valmistava perheyritys. Tehtaan yli satavuotias historia kertoo ketterästä, ajan tarpeissa muuttuneesta yrityksestä, joka tunnetaan tänä päivänä korkealuokkaisten sisustus- ja erikoiskankaiden valmistajana.

Hanna-Maria Kortesoja, Annalan toimitusjohtaja: "Meidän on täytynyt jatkuvasti laajentaa omaa osaamista ja tietämystä. Tänä päivänä kehittelemme asiakkaidemme tarpeisiin myös erilaisia vaativia teknisiä kankaita, joita voimme valmistaa tarvituissa määrissä. Erilaiset antistaattiset kankaat, homesuojaukset, antibakteeriset- sekä myös esimerkiksi vaatetuskankaat, jotka vaativat kovaa repäisylujuutta, kuuluvat tuotteisiimme perustuotantomme lisäksi.

"Selvästi ollaan menossa enemmän luonnonmateriaaleihin: villaa, puuvillaa, pellavaa ja hamppua kysytään ja toimitetaan paljon. Uusia kuituja on koko ajan tulossa markkinoille, mutta me otamme ne raaka-ainevalikoimiimme vasta, kun niiden laatu nousee riittävän luotettavaksi", kertoo Hanna-Maria Kortesoja. "Pidämme tuotantomme raakamateriaalin niin hyvänä, ettei kangas tarvitse lisäaineita ja on siten mahdollisimman turvallinen. "

"Tuotantomme mahdollistama omien kankaiden toteutus vaatii suunnittelijoilta rohkeutta, koska pystymme toteuttamaan täysin uniikkeja, teknisiltä ominaisuuksiltaan korkealuokkaisia suuriakin kokonaisuuksia yksittäisiin kohteisiin."

Teksti: Mari Jauhiainen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 1/2024

prointerior-lehti
mainos_1036
mainos_1052

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »