Sisustussuunnittelu
Sisäpinnat ja tilaosat (lattiat ja päällysteet)
Lattiaratkaisut yksilöllisiksi, ekologisiksi ja käyttöä kestäviksi
Mattoliike Sepri Oy - Helsingin keskustakirjasto Oodi
Nykyaikaiset lattiamateriaalit ovat ympäristöystävällisiä, käyttäjille terveellisiä ja muutoinkin kestävän kehityksen mukaisia. Nämä teemat korostuivat esimerkiksi alkuvuodesta pidetyillä Heimtextil 2019 -messuilla Frankfurtissa. Myös kotimaiset lattia-asiantuntijat arvostavat ekologisia materiaaleja. Niiden tulee olla lisäksi riittävän lujia ja pitkäikäisiä. Tilaajat usein toivovat yksilöllisesti toteutettuja lattioita.
Kierrätysmateriaalista kestäviä tekstiililattioita
Koska akustiikan ja asiakkaiden vaatimukset lisääntyvät, tekstiililattioiden suosio kasvaa julkitiloissa ja toimistoissa myös Pohjoismaissa.
Juuri tekstiililattiat ovat meidän juttumme, sanoo toimitusjohtaja Teppo Kolehmainen Catalina Oy:stä.
Trendeissä ekologisuus on edelleen tärkeä kysymys. Ympäristöasioiden merkitys nousee yhä tärkeämmäksi niin lattioiden suunnittelijoiden kuin niiden käyttäjienkin keskuudessa.
Kolehmaisen mukaan nykypäivän tekstiililattiat valmistetaan kierrätysmateriaalista ja ne ovat muiltakin ominaisuuksiltaan ekologisia.
Kierrätetty polyamidi on tekstiililattioissa ekologinen materiaalivalinta. Ympäristötietoinen suunnittelija osaa myös säästää raaka-aineita. Todella kestävän ja raaka-ainetta säästävän tekstiililattian voi valmistaa vain kutomalla – muilla tekniikoilla se ei onnistu.
Raaka-ainetta säästävää tekstiilimattojen kudontaa on alun perin kehitetty lentokoneteollisuuden tarpeisiin. Siellä tavoitteena on mahdollisimman kevyt ja samanaikaisesti kestävä materiaali.
Saksalainen Anker on tässä edelläkävijä. Julkisissa tiloissa tarvitaan käyttöä kestäviä lattioita. Jos vielä mallit valitaan ajattoman tyylikkäiksi, lattiaa ei tarvitse uusia pitkään aikaan, mikä alentaa elinkaarikustannuksia ja säästää luontoa.
Kuituvärjätty tekstiililattia ei haalistu eikä sen väri kulu pois – toisin kuin lankavärjätyssä, jossa väri on vain langan pinnassa, muistuttaa Kolehmainen.
Kestävyyteen vaikuttaa myös saumojen määrä. Jos lattia kootaan tekstiililaatoista, muodostuu enemmän saumoja, joiden kohdalta tekstiililattia yleensä ensimmäisenä alkaa kulua. Vuotana asennettu tekstiililattia kestää yleensä paremmin käyttöä ja puhdistusta kuin tekstiililaatat.
Myös erittäin kestäviin kudottuihin tekstiililattioihin saadaan varsin elävän näköistä ja trendikästä pintaa, jolla on kysyntää monenlaisissa kohteissa.
Vinyylilattioilla näyttävää sisustusta
Kestävän kehityksen mukaiset vinyylilattiat ovat nouseva trendi alalla. Niitä arvostavat sekä kuluttajat että arkkitehdit, toteaa Bolon Finland Oy:n Suomen aluemyyntipäällikkö Tanja Linsiö. Alkujaan ruotsalainen Bolon on merkittävä kansainvälinen lattia-alan yritys.
Esimerkiksi Bolonin toimittamissa vinyylilattioissa 100 % mallistoista sisältää kierrätysmateriaalia 33 %:iin asti ja myös niiden koko tuotantoprosessi on kehitetty ekologiseksi. Designin osalta suosittuja ovat yksilölliset ja aikaa kestävät ratkaisut, joita ei tarvitse vaihtaa muotien muuttuessa.
Lattiat ovat näyttäviä sisustuselementtejä, mutta ne joutuvat monesti kovaan käyttöön. Siksi myös kulutuskestävyys on tärkeä kysymys. Kudotussa vinyylilattiassa langan paksuus ja kovuus vaikuttavat asiaan ja määrittävät lattian käyttöluokan.
Linsiön mukaan suosituimmat lattiatyypit ovat eri maiden lattiamarkkinoilla melko samankaltaisia, vaikka markkina-alueilla onkin omat erityispiirteensä.
Noin viiden suosituimman lattian lista on paljolti sama Suomessa ja muualla maailmassa. Lisäksi kaikkialla suositaan yksilöllisyyttä – asiakkaan toiveiden mukaisesti toteutettuja lattiaratkaisuja.
Myös julkisten tilojen lattioihin halutaan usein omaleimaisuutta. Etenkin isoissa lattiaprojekteissa onkin yleensä mukana arkkitehtejä, jotka varmistavat lattian toimivuuden eri asennuskohteissa.
Kun lattia on asennettu, sen oikea kunnossapito on tärkeää.
Kudottu vinyylilattia voidaan helposti imuroida ja pestä vedellä, puhdistuskemikaaleja ei tarvita. Bolon järjestää lattioiden siivouskoulutustakin, Linsiö mainitsee.
Parhaillaan on kehitteillä uudenlaisia bio-PVC-lattioita, mutta mallistojen valikoimiin niitä saadaan vasta myöhemmin.
Vankkaa betonipintaa vaativaan käyttöön
Betonilattioita asennetaan monesti sellaisiin kohteisiin, joissa lattialta vaaditaan erityistä kulutuskestävyyttä. Yleisiä käyttökohteita ovat muun muassa liike- ja teollisuustilat, pysäköintihallit sekä koulut.
Betoni soveltuu myös design-lattioiden materiaaliksi. Sellainen asennettiin esimerkiksi taidemuseo Amos Rexiin. Juuri nyt on valmistunut mosaiikkibetonilattia K-ryhmän pääkonttoriin Helsingin Kalasatamaan, Bermanto Oy:n suunnittelupäällikkö Janne Heikkilä kertoo.
Bermanto suunnittelee ja urakoi betonilattioita monenlaiseen käyttöön.
Design-betonilattiat kestävät kovaa kulutusta. Ne tehdään yleensä jälkiasennettuna 10–15 mm paksuisena pintauksena kovabetonista, Heikkilä mainitsee.
Helpoin ja kustannustehokkain ratkaisu on kuitenkin hioa ja suojakäsitellä tavallisesta lattiabetonista valettu lattia, jolloin säästetään aikaa koko rakennusprosessissa eikä tarvitse jäädä odottamaan rakenteiden kuivumista ennen pinnoitteiden asennusta.
Syvältä hiottaessa saadaan lattiabetonin karkeakiviaines näkyville, jolloin lattiaan saadaan elävän ja omaleimaisen näköinen pinta. Se sopii tyyliltään hyvin yhteen puumateriaalien kanssa. Tällaisella ratkaisulla toteutettiin muutama vuosi sitten esimerkiksi koulurakennus Sipoon Nikkilässä.
Suojakäsittely uusitaan yleensä muutaman vuoden välein. Jos lattiaan tulee ajan myötä joitakin kulumia, se voidaan tarvittaessa myös hioa uudelleen. Tehtäessä betonilattialle erillinen mosaiikkibetonipintaus, voidaan materiaaliksi valita erilaisia kiviaineksia, kuten vaikkapa portugalilaista kvartsia, Carraran marmoria, värillistä lasia tai sitten kotimaista graniittia. Samoin voidaan itse sideaineena käytettävän sementtipohjaisen massan sävyä säätää.
Tällä tavoin betonilattiasta saadaan vaikkapa tavallista vaaleampi.
Kun mosaiikkibetonilattia valetaan paikalla, on lopputuloksena saumaton ja visuaalisesti näyttävä lattia, joka on myös helppohoitoinen.
Betonista valmistetut design-lattiat ovat viime aikoina yleistyneet Suomessa. Arkkitehdit ovat kiinnostuneet niistä, koska tällaiset ratkaisut ovat sekä rakenteellisesti että esteettisesti hyviä, sanoo Heikkilä.
Paljon vaihtoehtoja puulattiasuunnitteluun
Puulattioissa on vaihtoehtoja monenlaisiin käyttötarkoituksiin.
Parkettien pintakäsittelyt ovat viime vuosina kehittyneet. Nyt saatavilla on aitoa puupintaa todella kovaankin kulutukseen, toteaa suunnittelija Jaana Karell Novenberg Oy:stä.
Muun muassa englantilainen Havwoods on kehittänyt puulattioille Valour-pintakäsittelyn, joka kestää hyvin naarmutusta ja kolhuja.
Myös erimuotoisista paloista muodostuvien design-lattioiden vaihtoehdot ovat lisääntyneet.
Suunnittelijat käyttävät rustiikkisia lattiapintoja, sävyjä ja ladontoja entistä rohkeammin, arvioi Karell.
Niin ikään erikoisleveillä lankkulattioilla on nykyään kysyntää.
Suomessa on jo pitkään suosittu selkeitä lankkuparketteja, ja samalla tuotteella päällystetään usein tilan koko lattiapinta. Sävyt ovat Suomessa pääasiassa vaaleita ja luonnollisen tammen sävyisiä. Muualla maailmalla yhdistellään esimerkiksi erisävyisiä puulajeja keskenään ja käytetään hyvinkin monimuotoisia sommitteluja korostamaan tilan tunnelmaa, Karell kertoo.
Myös tummat sävyt ja esimerkiksi chevron- ja kalanruotoladonnat ovat muualla yleisempiä kuin Suomessa.
Karellin mukaan suunnittelijat tiedostavat ekologiset arvot ja käyttävät siksi mielellään aitoja puutuotteita.
Projekteihin tarvitaan siis vastuullisesti valmistettuja, turvallisia, korkealaatuisia ja kestäviä puulattioita. Pystymme toimittamaan myös räätälöityjä ratkaisuja, joissa muun muassa eri sävyjä ja tuotteita on sekoiteltu. Etsimme kohteeseen parhaiten soveltuvan ratkaisun yhteistyössä sekä suunnittelijan että lattiavalmistaja Havwoodsin spesialistien kanssa.
Kun puulattioita on toimitettu eri puolille maailmaa, olemme saaneet hyvän kokonaiskäsityksen siitä, miten lattiat kestävät ja toimivat erilaisissa käyttöolosuhteissa.
Lattiamateriaali käyttökohteen mukaan
Toimitusjohtaja Kirsi Laakamaa Sepri Oy:stä arvioi, että varsinkin saumattomien lattia- ja seinämateriaalien kysyntä kasvaa jatkuvasti.
Tekstiililattioiden puolella materiaalien tekninen puoli kehittyy koko ajan. Uusien trendien osalta Suomessa ollaan aina hieman jäljessä muun maailman virtauksista, mutta suuria eroja ei ole, Laakamaa toteaa.
Innovatiivisten, omaleimaisten ja laadukkaiden lattioiden toteutus vaatii hänen mukaansa tiivistä yhteistyötä arkkitehtien kanssa sekä luottamuksellista vuorovaikutusta projekteissa.
Ekologisia lattia- ja seinämateriaaleja pitäisi käyttää huomattavasti enemmän, jotta saataisiin sisäilmaongelmat kuriin.
Sopivat lattiamateriaalit on valittava myös käyttökohteen mukaan.
Käytännössä jokaiseen tilaan on omat materiaalinsa. Osa materiaaleista käy moneen eri kohteeseen, mutta luokituksesta huolimatta kaikki julkisen puolen materiaalit eivät sovellu esimerkiksi kaikkiin märkä- tai kuivatiloihin, Laakamaa huomauttaa.
Hän suosittaa vaativiin kohteisiin esimerkiksi designbetonilattioita, jotka kestävät hyvin kulutusta ja joiden puhtaanapito on helppoa.
Varsinkin ravintolat ovat olleet tyytyväisiä Mattoliike Seprin edustamiin Pandomo-lattioihin, joissa ei ole huokoisia laattasaumoja. Tällaiset lattiat soveltuvat sekä julkisen että yksityisen puolen kohteisiin ja taipuvat arkkitehtuurin ja asiakkaan oman tyylin mukaan. Saumatonta materiaalia voidaan läpivärjätä ja sen pinnassa on kaunis silkkinen kiilto, Laakamaa kehuu tuotetta.
Tämä lattiatyyppi sopii myös käytettäväksi vesikiertoisen lattialämmityksen kanssa. Lattian lisäksi sitä voidaan käyttää katossa tai seinässä. Esimerkiksi suurten tehosteseinien avulla asuntoihin saadaankin trendikäs ja uniikki ilme.
Teksti: Ari Mononen
Bermanto Oy – Taidemuseo Amos Rexin aula
Bolon - Bolon Studio Tiles Hexagon -laatta sävyssä Diversity Buzz Chestnut sekä Link -laatta sävyssä Buzz Spice.
Novenberg Oy - Projektisisustamisessa puulattioita voidaan yhdistellä muiden materiaalien, kuten keraamisten laattojen kanssa.
Tällaiset ratkaisut ovat kuitenkin Suomessa vielä melko harvinaisia.
Catalina Oy – Anker-tekstiilimatto