mainos_1086

Projektiesittelyt

Historiallinen Amanda

artikkelikuva: Historiallinen Amanda

Amanda on historiallinen arvokiinteistö Eteläesplanadin ja Fabianinkadun kulmassa. Eteläesplanadi 8:ssa sijaitseva kolmikerroksinen uusrenessanssitalo valmistui vuonna 1884, ja vuonna 1977 siihen liitettiin Vientitalona tunnettu kuusikerroksinen toimistorakennus Fabianinkadun puolelle. Laajennuksen yhteydessä vanhan osan sisätiloja muokattiin rajusti.

Korjaushankkeeseen sisältyi suojellun julkisivun kunnostus sekä sisätilojen muutos- ja sisustussuunnittelu, joiden tavoitteena oli parantaa tilojen toimivuutta ja viihtyisyyttä

Rakennuksen suojellut julkisivut peruskorjattiin yhteistyössä rakennusvalvonnan ja Helsingin kaupunginmuseon kanssa. Muutossuunnittelu koski pääosin uuden puolen sisätila- ja pintamateriaalimuutoksia. K1-kellarikerroksen ja ensimmäisen kerroksen suunnittelualue käsitti kuitenkin koko kerroksen. Yhteensä muutosalue oli n. 8 300 brm2.

kuva

Kauppatorin lähellä sijaitseva rakennus on nimetty Havis Amandan mukaan. Ville Vallgrenin veistos ja sen elegantti henki on vaikuttanut sisustuksen tunnelmaan ja yksityiskohtiin. Pinnat ja pintarakenteet uudistettiin niin, että yleisilme on arvokas, laadukas ja tyylikäs, kestää aikaa, mutta on silti kiinni ajassa.

Suurin parannus sisätiloihin saatiin muuttamalla rakennuksen vanhan ja uuden osan yhdistävä kuilumainen keskuspiha viihtyisäksi lounge-tilaksi vuokralaisten yhteiseen käyttöön. Lasikatteiseen atriumiin rakennettiin korokelattia, johon sovitettiin kolme monimuotoista neuvottelutilaa ja niiden keskelle kolmen kasvipylvään installaatio. Ensimmäiseen kerrokseen rakennettiin myös uudet wc:t ja erilliset neuvotteluhuoneet.

kuva

Pääsisäänkäynnin yhteyteen rakennuksen vanhalle puolelle suunniteltiin yleisölle avoin aulakahvila, jossa on lämmityskeittiö. Kahvilan alumiiniketjuseinään tyyliteltiin suurpikseleistä koostuva kuva Havis Amandasta. Pikseleiden värit on poimittu julkisivussa rakennuksen historian aikana käytetyistä sävyistä.

Pääporrashuone hisseineen sijaitsee uuden ja vanhan osan liittymäkohdassa. Portaikon akustisissa pinnoissa on koristeaiheina julkisivun vanhoja ornamentteja mustavalkoisina graafisina kuvioina.

kuva

Atriumtilassa ja kahvilassa on käytetty pintaverhoiluna vaaleita puurimoja (kipsipuristeisia rimoja, joissa on saarniviilupinta) ja mustaa komposiittilevyä. Yksityiskohdissa ja reunusteissa on käytetty messinkiä.

Uuden puolen ensimmäisen kerroksen pankkisali muutettiin monitilatoimistoksi mainostoimiston käyttöön. Myös ylempien toimistokerrosten (3–6) tilat päivitettiin monitilatoimistoksi kevyin väliseinämuutoksin. Toimistokerrosten vanhat wc- ja keittiötilat säilytettiin pääosin entisillä paikoillaan. IV-järjestelyjä tehtiin aula-, kahvila- ja toimistotilojen käyttötarkoitusten muutosten yhteydessä.

kuva

Kellarissa olevat neuvottelutilat auditorioineen uudistettiin täysin. Osassa tiloista on näkyvillä alkuperäiset tiiliseinät ja -katot.

Kiinteistössä on vuokralaisten ja ulkopuolisten käytössä 13 neuvottelutilaa, monitoimisali ja uima-allasosasto. Myös uima-allasosaston sauna ja suihkut uusittiin.

Pääoveen valettiin Werkligin suunnitteleman Amanda-logon hengessä uusi vedin pronssista. Suuri Amanda-logo on myös upotettu aulan puurimaseinään.

Suunnittelu käsitti myös opastesuunnittelun. Kohde valmistui joulukuussa 2018.

Teksti: PES-Arkkitehdit Oy
Kuvat: Kari Palsila

Kohdetiedot:
AMANDA (Koy Ornant) toimistokiinteistön kunnostus sekä sisätilojen muutos- ja sisustussuunnittelu
Omistaja/tilaaja: Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Varma / Tarja Koskela
Arkkitehtisuunnittelu: PES-Arkkitehdit Oy / Tuomas Silvennoinen
Sisustusarkkitehtisuunnittelu: PES-Arkkitehdit Oy / Kai Lindvall
Rakennesuunnittelu: Konstru Oy / Mika Laitala
Pääurakoitsija: Rakennus Oy Antti J. Ahola
Julkisivukorjauksen pääurakoitsija: Rakennusvire Oy / Esko Luoma-Halkola
Rakennustekninen valvonta: Rakennuttajatoimisto Allianssi / Kari Aitto-oja

kuva

kuva

kuva

Kiinteistö Oy Ornant, Eteläesplanadi 8, Helsinki

– 3-kerroksinen vanha osa Eteläesplanadin ja Fabianinkadun kulmassa, valmistunut v. 1884 (Kiseleff & Heikel). Rakennuksessa toimi pitkään Suomen Väri- ja vernissatehtaan myymälä. Vanhan osan katujulkisivut ja kattomuoto ovat kaavassa suojellut.

– 6-kerroksinen laajennusosa Fabianinkadun puolella, valmistunut v. 1977 (Jaakko ja Kaarina Laapotti), rakennuttaja Suomen Vientiluotto Oy

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »