mainos_1009

Sisustussuunnittelu
Yhteistyössä (Sisustussuunnittelijat SI)

KOLUMNI

Kauneuden kaava

artikkelikuva: Kauneuden kaava

Kauneuden kaavaa on lähes mahdotonta määrittää. Se on sopusointua, harmoniaa, geometriaa ja matematiikkaa. Luonto tuntuu suosivan matemaattisia ja geometrisia muotoja, jotka ovat yhtä aikaa sekä kauniita että toimivia. Neuropsykologi Semir Zekin mukaan voimme havaita kauneutta, musiikissa, taiteessa, henkisellä tasolla tai matematiikassa. Kauneus voi olla iloista tai surumielistä. Aistiperäiset kauneudenkokemukset, jotka syntyvät esimerkiksi musiikista tai näköhavainnoista, ovat yhteydessä samaan aivoalueeseen kuin kognitioon perustuva matemaattisen kauneuden kokemus. Kauniit asiat ovat usein geometrisesti sopusuhtaisia, mutta kauneus ei synny pelkästään oikeista mittasuhteista. Symmetria, tuttuus, yllätyksellisyys, tai kompositio yhdistää kauniita tiloja, esineitä ja ihmisiä. Kauneuskäsitykset perustuvat sekä järkeen että tunteeseen ja ne ovat osittain opittuja ja osittain vaistonvaraisia. Kauneuden kokemukset ovat palkitsevia ja rikastuttavia. Semir Zekin mukaan, kauneutta voi myös oppia ruokkimalla aivojen näköaluetta visuaalisella aineksella.

Olin muutama viikko sitten Timo Kiurun luennolla, jonka aiheena oli ”Luovuudesta, visuaalisuudesta ja bisneksestä”. Voimakkaimmin itselleni mieleen jäi osuus kauneudesta. Siitä, kuinka helpoin tapa erottautua bisneksessä positiivisesti, on olla kilpailijaansa kauniimpi. Kauniimpi ulkoisilta sekä näkymättömiltä symboleiltaan. Kaunis ja aito kokonaan. Symbolit pohjustavat odotusarvon tuotteelle tai palvelulle. Timon viesti on, että tekemällä mistä tahansa asiasta kauniimman, siitä tulee parempi. Niillä, jotka perustavat laatuun ja kauneuteen ei ole mitään piiloteltavaa. Juuri Suomeen rantautunut Muji, on tästä ajattelusta loistava esimerkki. Muji lupaa tehdä elämästämme yksinkertaisempaa ja samalla helpompaa. Heidän tapansa ajatella, vastaa myös kysymykseen, miten vähemmän voi olla parempaa.

Koen, että me sisutussuunnittelijat ja arkkitehdit olemme työmme kautta velvoitettuja noudattamaan tiettyjä antiikin aikaisia pyrkimyksiä luodessamme uusia ympäristöjä. Tavoiteltavaa on, että kauneus, kestävyys ja käyttökelpoisuus toteutuvat kaikki yhdessä tasapainossa ja harmoniassa ja suunnittelijat luovat tiloja, joissa mittasuhteet, valo sekä kestävät ja ajattomat materiaalit saavat yhdessä aikaan miellyttävän tunnelman. Nykyarkkitehtuuri Suomessa on osittain erittäin kiinnostavaa ja korkealaatuista. Ongelma on kilpailussa pienestä markkina-alueesta laadun kustannuksella. Suomessa tehdään paljon keskinkertaista kalliilla. Ihailtavaa on, kuinka olosuhteista huolimatta etsitään uusia tapoja rakentaa parempaa ja kauniimpaa ympäristöä.

Vallitsevien olosuhteiden ja maailman muutosten keskellä on lohdullista muistaa, että maailma on täynnä toinen toistaan kauniimpia toistuvia muotoja ja malleja. Ruokitaan siis aivokuortamme ja tehdään yhdessä maailmasta kauniimpi.

Teksti: Suvi-Maria Silvola
Kuva: Pauliina Salonen

Lähteet:
Timo Kiuru Päiväkirja luovuudesta ja luopumisesta Cozy Publishing 2019
Yle Teema: Kauneus kautta aikojen -dokumenttisarja

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 4/2024

prointerior-lehti



Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »