mainos_1077

Kalusteet ja varusteet
Sisäpinnat ja tilaosat (ovet, helat, lukot)

Lasiliukuseiniä Triplan asuinhuoneistoihin

artikkelikuva: Lasiliukuseiniä Triplan asuinhuoneistoihin

Keski-Pasilan Triplan asuinrakennuksissa on asennettu julkisivuihin lasiliukuseiniä parvekkeiden ja huoneistojen väliin. Tällainen seinäratkaisu soveltuu hyvin tilanteisiin, joissa varsinaisen asuintilan ja parvekkeen välille halutaan toteuttaa kiinteämpi yhteys kuin perinteisillä ikkuna- ja oviratkaisuilla olisi mahdollista.

Helsingin Pasilaan rakennettu Tripla muodostaa yhtenäisen rakennuskokonaisuuden. Siihen kuuluu suuren kauppakeskuksen lisäksi asuntoja, hotelli, toimistoja, rautatieasema sekä muita liikenneterminaaleja.

”Toimitimme lasiliukuseinät parvekkeiden taustaseinille Triplan asuintalojen neljään asunto-osakeyhtiöön”, kertoo myyntiyksikön johtaja Mikko Murtonen Profin Oy:stä.

”Lasiliukuseinä maksimoi asumisen hyötyneliöt sekä parvekkeen puolella että sisätiloissa. Ratkaisu päästää luonnonvaloa esteettömästi asuntoon ja yhdistää parvekkeen saumattomasti osaksi huoneiston oleskelutiloja.”

”Profinin lasiliukuseinä on suunniteltu talon ulkoseinätuotteeksi, joten siinä on hyvin energiatehokas rakenne. Liimapuurungolla ja kolminkertaisella lasielementillä on hyvä lämmöneristyskyky: jo vakiorakenteella U-arvoksi saadaan 0,73 W/m2K. Suuremmilla lasielementtien pinta-aloilla U-arvo saadaan peräti 0,64:ään”, Murtonen vakuuttaa.

Koko parveketila aktiivikäyttöön

Murtosen mukaan Profinilla on yli 40 vuoden kokemus ikkuna- ja ovituotteiden valmistamisesta. Lasiliukuseiniäkin yhtiö on valmistanut lähes 30 vuoden ajan.

”Tämäntyyppiset lasiliukuseinät alkoivat Suomessa yleistyä 2000-luvun alkupuolella, mutta asuinkerrostaloihin niitä on oikeastaan asennettu vasta 2010-luvulla. Profin on ollut tässä kehityksen kärjessä.”

”Myös suunnittelijat suosivat liukuseinärakenteita, ja monissa juuri nyt rakennettavissa kerrostaloissa niitä paljon. Rakenteella on pitkä elinkaari”, toteaa Murtonen. Triplan asuintaloihin on asennettu yhteensä noin sata lasiliukuseinää.

”Tällaisen rakenteen avulla saadaan enemmän lasipintaa parvekkeen puoleisiin seiniin kuin muilla rakennetyypeillä. Samalla huoneiston asuintilaa saadaan jatkettua parvekkeelle. Koko parveketila voidaan ottaa käyttöön paremmin ja monipuolisemmin kuin perinteistä saranaovea käytettäessä.” Kaikki Triplan asunnot eivät ole vielä käytössä, mutta kaikki lasiliukuseinät niihin on jo asennettu. ”Lasiliukuseinät toimitettiin Profin 5in1 -elementoidulla rakenteella.”

Elementti voidaan nostaa paikoilleen samaan aikaan muiden seinäelementtien tai -rakenteiden kanssa.

Suuremman rakenneosan asentaminen säästää työmaatunteja ja lyhentää työmaan kokonaiskestoa. ”Elementti on tehtaalla valmiiksi levysuojattu, mikä vähentää työmaalla mahdollisesti aiheutuvia vaurioita”, Murtonen selittää.

kuva

Lasiliukuseinillä avoimempi ilme

Triplan julkisivujen pääsuunnittelijana toiminut arkkitehti Matti Linko helsinkiläisestä Arkkitehtitoimisto Soinio & Horto Oy:stä toteaa, että lasiliukuseinä valittiin ratkaisuksi ennen muuta arkkitehtonisin perustein.

”Alun perinkin ehdotimme Triplaan tällaisia lasiliukuseiniä, mutta myös tilaaja YIT oli päätöksenteossa mukana ja piti tätä ratkaisua hyvänä ja onnistuneena”, Linko sanoo.

”Parvekeseinille haluttiin tämäntyyppiset lattiaan asti ulottuvat lasiseinät, koska tavoitteina olivat avoimempi ilme ja laajempi avattavuus. Huoneistoissa on lattialämmitys, mikä osaltaan mahdollistaa tällaisen rakenteen.”

Yhtenä vaihtoehtona olisi ollut alumiinirunkoinen liukuseinä. Linko kuitenkin arvioi, että puurunkoinen ratkaisu oli lämpimämmän tuntuinen ja siksi sopivampi vaihtoehto.

”Koko Triplan julkisivujärjestelmä perustuu korkeisiin ikkunoihin. Ne ovat rakennushankkeen läpimenevä teema. Parvekepuolisiin seiniin päätettiin sitten asentaa Profin Oy:n toimittamat lasiliukuseinät.”

Linko toteaa Triplan olleen ensimmäinen kohde, johon hän on suunnitellut lasiliukuseiniä rakennuksen julkisivuihin.

”Asennukset työmaalla onnistuivat hyvin, ja kaikki sujui kuten pitikin. Mitään ongelmia ei ole havaittu”, Linko mainitsee.

Lisätietoja: www.profin.fi

Teksti: Ari Mononen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »