mainos_986

Runko ja rakennustuotteet (pintasuojaus)
Sisäpinnat ja tilaosat (pintasuojaus)

Itsepuhdistuvat julkisivut ja hygieeniset sisäpinnat

artikkelikuva: Itsepuhdistuvat julkisivut ja hygieeniset sisäpinnat

Valkoinen julkisivu pysyy valkoisena EverClean-pintakäsittelyn jälkeen.

Ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat ongelmat kohdistuvat myös rakennuksiin. Monet asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että suuri uhka julkisivuille on kosteudesta johtuvat haitat, kuten pitkään kosteana pysyvät pinnat, lian tarttuminen kosteaan pintaan, mikrobikasvustot ja pakkasrapautumat.

Kaikki olemme nähneet julkisivuja, joissa on punaista, mustaa, vihreää kasvustoa ja rakennuksen alkuperäinen ilme on himmentynyt epäsiistien pintojen myötä. Tällaisen kasvuston pois peseminen vaatii ammattitaitoa, erikoisaineita, nostimia ja aiheuttaa monenlaista häiriötä jo toimivalle kiinteistölle.

Uusien rakennusten julkisivujen suojaaminen jo rakennusvaiheessa on taloudellisesti kannattavaa. Työmaalla on jo valmiiksi telineet ja nosturit, jolloin suojaustyön osuus on häviävän pieni koko budjetissa.

Pintasuoja-aineissa valtava kehitys

Suoja-aineiden kehitys on ottanut valtavan harppauksen 2000-luvulla vanhoista hydrofobisista eli vain vettä- tai vesipohjaista likaa hylkivistä silaanipohjaisista suoja-aineista nykypäivän oleofobisiin eli öljyä hylkiviin, fotokatalyyttisiin tai polysiloksaanipohjaisiin tuotteisiin.

Silaani, samoin kuin siloksaani ovat tehokkaita hylkimään vettä ja niiden käyttö on perusteltua silloin, jos veden hylkiminen on pääasia.

”Uudenmaan Pintasuojaus Ky:n referenssilista on pitkä ja vaikuttava.

”Julkisivuihin kohdistuu kuitenkin ilman mukanaan kuljettamia liikenteen päästöjä, kuten nokea ja typpeä. Lisäksi orgaanista likaa ovat kaikki siitepölyt ja muut kasveista irtoavat aineet. Noki vaatii oleofobisen tai superhydrofobisen suojan ja kaikki orgaaninen lika tarvitsee fotokatalyysipinnoitteen, jotta pinnat pysyvät vuosia puhtaina”, Uudenmaan Pintasuojaus Ky:n osakas Merja Enroth kertoo.

Uudenmaan Pintasuojaus Ky on pintasuoja-aineiden johtava ja uraauurtava asiantuntija Suomessa. Pintojen suojauksella saadaan niin paljon hyötyjä pienellä investoinnilla, että pintakäsittelyt ovat levinneet nopeasti: yrityksen referenssilista on pitkä ja vaikuttava.

Uudenmaan Pintasuojauksen laaja pintasuoja-ainevalikoima kasvoi merkittävillä uutuuksilla, kun valikoimiin tulivat titaanidioksidia sisältävät EverClean-julkisivusuoja ja sisäpinnoille kehitelty Claeris Hygienia -pintasuoja-aine.

Fotokatalyysi hajottaa orgaanisen lian

Uudenmaan Pintasuojauksen uusimman julkisivujen suojauksiin kehitetyn EverClean - tuotteen teho perustuu noin neljä miljardia vuotta vanhaan reaktioon eli fotokatalyysiin.

Suoja-aine sisältää titaanidioksidia, joka valoa saadessaan tuottaa happiradikaaleja. Ne hajottavat suojatun pinnan kanssa kosketuksiin tulevat orgaaniset molekyylit ja pintaa likaavat pienhiukkaset.

Pilkotut likapartikkelit irtoavat suojatulta pinnalta sadeveden tai pesuveden mukana ilman erillisiä pesuaineita. Rakennusten ilme säilyy läpi vuosien sellaisena kuin arkkitehdit ovat sen alun perin suunnitelleet.

EverClean suoja on hydrofiilinen eli vesi leviää käsitellylle pinnalle – toisin kuin hydrofobisuus, joka saa veden pisaroimaan - ja näin julkisivu kuivuu huomattavasti nopeammin kuin suojaamaton tai vain silaanipohjaisella käsitelty pinta.

kuva
Budapestin metron pintoja on käsitelty Claeris Hygienialla jo parisen vuotta sitten, ja mikrobitaso on pysynyt lähes nollassa heti käsittelyn jälkeen. Kohteesta on saatavilla hyvät testitulokset.

” Lähes kaikki ulkona olevat pinnat, esimerkiksi julkisivut, muurit, pylväät ja patsaat voidaan käsitellä EverClean suoja-aineella. Suojauksen ansiosta säästytään julkisivupesuilta tulevaisuudessa, koska tuotteen vaikutus on erittäin pitkäikäinen. Pinta toimii katalyyttinä, eli se kiihdyttää mikrobien hajoamisreaktiota, mutta ei itse kulu tässä prosessissa”, Enroth toteaa.

EverClean suojaa pintoja myös vahingollisilta UV-säteiltä ja pinnasta tulee antistaattinen, jolloin esimerkiksi pöly ei takerru suojattuun pintaan. Suoja-aine estää myös mikrobien, levän ja homeen kasvua.

EverClean puhdistaa jopa ympäröivää ilmaa, koska se hajottaa liikenteestä syntyviä typen oksideja. Sen vuoksi EverClean soveltuu erityisen hyvin vilkkaasti liikennöidyille paikoille.

kuva
Bakteerien määrän pieneneminen kolmessa kuukaudessa titaanioksidikäsittelyn jälkeen.

Hygieeniset sisäpinnat ja parempi sisäilma

Sisätilojen suojaamiseen voidaan myös hyödyntää fotokatalyysireaktiota. Uudenmaan Pintasuojauksen uusi Claeris Hygienia on rakennusten sisäpinnoille kehitetty, monenlaisten pintojen pitkävaikutteinen suoja-aine.

Tuotekehityksen myötä prosessiin ei tarvita UV-valoa, vaan tavallinen sisätilan valaistus riittää aktivoimaan prosessin. Ilmiö toimii sekä auringonvalon että lampuilla tuotetun valon voimalla.

kuva
Työntekijöiden on turvallisempaa olla töissä ja sairauspoissaolot vähenevät, kun pinnat on käsitelty Claeris Hygienia -pintasuoja-aineella.

Claeris Hygienia -suojalla käsitellyt pinnat pysyvät hygieenisinä pitkään, ja pintojen puhdistaminen helpottuu. Samalla suoja-aine eliminoi myös hajuja ja erilaisia haitallisia haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC), joita irtoaa muun muassa rakennusmateriaaleista, tekstiileistä ja pesuaineista.

”Suoja-aineen teho on tutkittu kansainvälisissä laboratorioissa sekä useissa kohteissa ja tämäkin tuote on jo pitkään ollut käytössä muun muassa Keski-Euroopassa. Claeris Hygienialla tehtyjen testien määrä on erittäin laaja,” Enroth kertoo.

Pintasuojauksen jälkeen voidaan vielä tehdä seurantamittauksia pintahygieniamittarilla ja näin todeta mikrobikasvun pieneneminen yksinkertaisella tavalla.

Tuote sopii kaikkiin julkisten tilojen, toimistoiden ja kulkuneuvojen seiniin, oviin, ovenkahvoihin, julkisiin pöytiin ja luokkien pulpetteihin ja vastaaviin.

M1-luokiteltu

Pintakäsittely M1-luokitellulla Claeris Hygienialla tuottaa merkittäviä säästöjä, sillä yksi käsittelykerta kestää jopa monta vuotta. Mikrobitaso romahtaa ja sen seurauksena sairauspoissaolot pienenevät merkittävästi.

”On hyvä tiedostaa, että markkinoilla on monenlaista tarjontaa, mutta pyytämällä esimerkiksi valmistajan testituloksia voidaan olla turvallisilla vesillä. Olemmekin erittäin tarkkoja suojausten laadusta ja siksi osan laajasta suoja-ainevalikoimastamme asennamme itse, tai suojauksen tekevät valtuutetut ja koulutetut yhteistyökumppanimme”, Enroth kertoo.

”Yrityksellämme on tarjolla monenlaisia muitakin suoja-aineita näiden uutuustuotteiden lisäksi. Valikoimista pitää osata valita oikea aine oikeaan paikkaan, mikä ei ole ollenkaan yksiselitteistä eri kohteissa. Autamme mielellämme näiden asioiden ratkaisemisessa”, Enroth toteaa.

Lisätietoja: pintasuojaus.com

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_985

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »