mainos_1086

Projektiesittelyt (kohteessa mukana)

Tripla astui älylukituksen aikakauteen

artikkelikuva: Tripla astui älylukituksen aikakauteen

Kuva: iLOQ Oy

Pasilan uusi mahtikeskus Tripla on myös älylukituksen edelläkävijä. Suomen myyntijohtaja Toni Päivinen iLOQ Oy:stä kertoo, että Tripla on varustettu iLOQ S10-lukoilla. ”Toimittamiamme lukkoja on useita tuhansia”, toteaa Päivinen.

ILOQ S10 on omavoimainen uuden sukupolven lukitusjärjestelmä, joka korvaa mekaaniset sarjalukostot ja ulkoisesta virtalähteestä riippuvaiset elektromekaaniset lukot. iLOQ S10 -järjestelmää voidaan hallinnoida internetin kautta. Tällöin esimerkiksi pääsyoikeuksien hallinta on nopeaa ja helppoa, ja kadonneet avaimet voidaan poistaa järjestelmästä käden käänteessä.

Talotekniikka-asiantuntija Matti Rantamaa YIT Suomi Oy:stä vahvistaa, että koko Triplan lukitus toteutettiin iLOQin järjestelmällä. Lukkosavotta ei ole ihan pieni, sillä Tripla on Suomen kaikkien aikojen suurin talorakennushanke.

”Tripla on hybridihanke, joka koostuu pysäköintilaitoksesta, liiketilamäärältään pohjoismaiden suurimmasta kauppakeskuksesta, Pasilan asemasta, hotellista, kolmesta toimistorakennuksesta ja neljästä asuntoosakeyhtiöstä”, listaa Rantamaa. Kokonaispinta-ala on yli 360 000 bruttoneliötä.

puolilla kiinteistöjä yhdellä avaimella iLOQiin liitettävän RFID-tekniikan ansiosta. Triplassa on pyritty hyödyntämään RFID-tekniikkaa mahdollisimman paljon, esimerkiksi imujätepisteissä, jätepuristimissa ja liukuportaissa”, Rantamaa toteaa.

kuva
Kuva: YIT

Keskitettyä avainhallintaa, kiitos!

Triplan kiinteistöpäällikkö Sakari Meriläinen kertoo, että Triplan yli 400 asuinhuoneistoa on varustettu iLOQin digitaalisen pääsynhallinnan ratkaisuilla, jolloin asuntojen ainoa avain on iLOQ-avain.

”Samalla avaimella on pääsy Tripla Parkissa sijaitseviin kellarivarastoihin ja jätehuoneeseen sekä imujätepisteisiin”, Meriläinen kertoo. iLOQjärjestelmän piirissä ovat kauppakeskuksen ja asuntojen lisäksi myös Triplan toimistot.

iLOQ S10 -lukitusjärjestelmällä pääsyoikeuksien hallinnointi on helpompaa ja turvallisempaa kuin perinteisillä mekaanisilla järjestelmillä. ”Keskitetty avainhallintajärjestelmä lisää koko korttelin turvallisuutta”, arvioi Meriläinen.

iLOQ S10 -lukitusjärjestelmällä on sekin etu, että sen huolto- ja elinkaarikustannukset ovat huomattavasti pienemmät kuin mekaanisista ja paristokäyttöisistä sähkömekaanisista lukitusjärjestelmistä aiheutuvat kulut.

”Avainjärjestelmä on myös integroitavissa ulkopuolisiin järjestelmiin toiminnan tehostamiseksi entisestään”, lisää Toni Päivinen.

Skaalautuvuus valttia

Päivinen kertoo, että iLOQin älylukkotoimitukset Triplaan jakautuivat kahdelle vuodelle ja prosessi rullasi eteenpäin ilman ongelmia. ”Joustava ja skaalautuva järjestelmä mahdollisti etenemisen tarpeiden mukaan ilman merkittävää etukäteissuunnittelua.”

Tripla on samalla YIT:n ja iLOQin ensimmäinen yhteinen suuren luokan projekti. iLOQista tuli YIT Rakennus Oy:n ainoa kumppani älykkäissä lukitusratkaisuissa keväällä 2018 solmitun partnerisopimuksen myötä. Sopimuksessa linjataan, että iLOQ toimittaa omavoimaiset lukitus- sekä kulunhallinnan ratkaisut integraatiorajapintoineen kaikkiin YIT:n älylukittaviin uudisasuntokohteisiin. YIT:lle iLOQ on luonteva kumppani, koska rakennusliike haluaa tuoda rakentamiensa asuntojen tuleville asukkaille merkittävää lisäarvoa näiden elämänlaatua parantamalla.

”Lisäarvoa tuovat mahdollisuus käyttää laajoissakin kohteissa vain yhtä avainta sekä jatkuvasti ajan tasalla oleva turvallisuus. Asumisviihtyvyys paranee erilaisten integraatioiden avulla, kuten esimerkiksi varausjärjestelmät”, kuvailee Päivinen.

Integrointipotentiaali on kova

Sakari Meriläinen uskoo, että älylukituksen tulevaisuus 2020-luvulla on erittäin hyvä. ”Älylukituksen integrointi eri järjestelmiin tulee lisääntymään valtavasti ja jo Triplassa on tehty rajoja rikkovaa suunnittelua.”

Tästä yhtenä esimerkkinä imujätejärjestelmän syöttöluukut on liitetty osaksi ILOQ-avaimien toiminnallisuuksia. ”Kyseisellä muutoksella on päästy eroon loputtomasta tarpeesta hankkia uusia ’kulkulätkiä’ tai lisäavaimia eri toimintoihin, kuten aiemmin oli esimerkiksi ’emännänavain’ pesulaan tai postilaatikoille eri avain”, Meriläinen toteaa.

Päivinen lisää, että samoin esimerkiksi yhtiöiden yhteiskäytössä olevan ”kylätalon” tilojen pääsynhallinta voidaan toteuttaa samalla lukitusjärjestelmällä. ”Tämä onnistuu, vaikka varaamiseen käytetäänkin ulkopuolista varausjärjestelmää.”

Teksti: Sami J. Anteroinen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »