mainos_1078

NÄKÖKULMA

Mitä yhteistä on kaupunkiympäristöllä ja ravintolalla?

VALAISTUS KOSKETTAA meitä kaikkia, käveletpä sitten marraskuisella kadulla tai lajittelet pyykkejä kotonasi. Myös valaistuksen suunnittelua ohjaavat ympäristöstä huolimatta lähes samat periaatteet ja lainalaisuudet. Kuinka valaistuksen perusasioita voidaan soveltaa luonteeltaan hyvin erilaisiin projekteihin?

Kaupunkivalaistus koetaan yleensä virallisena, standardeihin perustuvana ja jopa huomaamattomana, ellei huomio kiinnity negatiivisiin asioihin, kuten häikäisyyn. Siksi vastakkainasetteluun on valittu nimenomaan ravintola, joka on ajatuksissamme täysin erilainen ympäristö. Ravintolan suunnittelua ohjaavat toiminnallisuuden lisäksi mm. liikeidea, imago, tunnelma ja mielikuvat.

Valaistuksen perustehtävä on auttaa näkemään. Näköhavainto auttaa meitä liikkumaan ja toimimaan turvallisesti. Valolla on kuitenkin myös muita tehtäviä, joiden arvo ymmärretään vaihtelevasti. Mielikuvissa ja muistoissa valolla on suuri merkitys – kuvittele mielessäsi vaikkapa pienen italialaiskylän tunnelmallinen kuja illalla. Juuri näitä mielikuvia yritämme uutterasti luoda ympäristöömme. Onko ravintolan haettu tunnelma raikas ja nuorekas vai intiimi ja eksklusiivinen? Onko vetovoimaisen kaupunkikeskustan tunnelma dynaaminen ja kaupallinen vai kenties lämmin ja hieman kylämäinen?

Asioita, joihin voimme valaistuksessa vaikuttaa, on mm. sen määrä, suunta, väri tai värilämpötila, valojako ja sijainti. Ravintolassa on valtava merkitys sillä, onko pöydällä pieni, lämminsävyinen tunnelmavalaisin vai katossa yleisvaloa tuottava, viileähkö led-paneeli. Sama pätee kaupunkiympäristöön. Julkisivun ilme on dramaattisempi, jos valo tulee alhaalta ja läheltä seinää, kun taas ylhäältä kauempaa tuleva valo on tasaisempi ja luo vähemmän varjoja ja kontrasteja.

Jos projektin kohteena on pikaruokaravintola tai asuntokatu, ovat valaistustavat ja valinnat luonnollisesti erilaisia kuin Michelin-ravintolassa tai kävelykadulla. Kummassakaan tapauksessa valinnat eivät ole vääriä, vaan lähtökohdat, tarpeet (ja kenties budjetit) erilaisia. Lopputuloksen ratkaisee sekä tilaajan että suunnittelijan yhteinen ymmärrys valaistuksesta. Jos tilaajan toiveena on laadukas ja budjettiystävällinen ratkaisu, osaako suunnittelija vertailla valaistusvaihtoehdot realistisesti? Usein samalla määrällä saman hintaluokan valaisimia saadaan täysin erilainen lopputulos, riippuen miten valaisimet on asennettu, mihin suunnattu ja mikä valon sävy niihin on valittu.

Mikä on siis vastaus otsikon kysymykseen? Se on tietenkin samat toiminnot ja niiden käyttäjät. Kaupungeissa liikutaan, vietetään aikaa, tehdään ostoksia ja haetaan elämyksiä. Ravintoloissa kuljetaan keittiöön, WC-tiloihin, vietetään aikaa, syödään ja rakennetaan muistoja. Valaistus tukee ominaisuuksillaan kaikkia näitä toimintoja täysin samoilla periaatteilla, riippumatta siitä kummassa ympäristössä olemme. Molemmissa toivotaan ihmisten viihtyvän ja pystyvän toimimaan turvallisesti.

Ja ennen kaikkea – molemmissa toivotaan, että sinne palataan.

Teksti: Elisa Hillgén, valaistuskoordinaattori ja valotaiteilija, Sisustussuunnittelijat SI ry

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »