mainos_1077

Sisäpinnat ja tilaosat (lattiat ja päällysteet)

Lattiakokemus yli odotusten

artikkelikuva: Lattiakokemus yli odotusten

Jorvin sairaalan lattiaan valittu PVC- ja pehmitinvapaa Kährs Upofloor Zero on kotimainen avainlipputuote, jota valmistetaan Kährs Oy:n tehtaalla Ikaalisissa. Kuva: Kährs Oy

Lattiat ovat tärkeä sisustukseen ja koko tunnelmaan vaikuttava tekijä, mutta myös kulutukselle alttiita pintoja miltä toivotaan paljon erilaisia ominaisuuksia. Lattiat muodostavat seinien jälkeen tilan suurimman yhtenäisen pinnan ja luovat muodollaan sekä värillään perustan tiloille.

Sisustusarkkitehtitoimisto Idadesign oy:n toimitusjohtaja ja sisustusarkkitehti SIO Ida Pihlajaniemellä on yli vuosikymmenen kokemus julkisten tilojen suunnittelusta ja näin myös lattioiden materiaalivalinnoista. ”Ennen suunnittelun aloittamista on tärkeää tietää mihin tilaan lattia on tulossa, minkälaiselle loppukäyttäjälle sekä minkälaista kulutuksenkestoa lattialta vaaditaan. Lattia luo raamit tilalle ja se on suunnittelukohteen yksi pitkäaikaisimmista hankinnoista, joten sen valintaan on syytä paneutua huolella.”

kuva
Lasten- ja nuortensairaala Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus Göteborgissa on Ruotsin suurin lasten sairaala. Turvallinen ja terveellinen Kährs Upofloor Zero -lattianpäällyste on ollut täydellinen valinta vaativaan sairaalaympäristöön. Kuva: Kährs Oy

Kestävyys ja puhdistettavuus ohjaavat lattiamateriaalivalintoja, mutta myös muita tärkeitä ominaisuuksia tulisi lattioilta löytyä. Ida Pihlajaniemi suositteleekin perehtymään lattiamateriaalien ominaisuuksiin perusteellisesti. ”Lattioiden akustisuus, päästöt, turvallisuus sekä palonkestävyys ovat myös tärkeitä seikkoja valintoja tehdessä.”

tulisi ottaa huomioon. Tilan pinta-ala sekä erilaisten lattiamateriaalien asentamiseen kuluva aika vaikuttavat kokonaiskustannuksee

Ympäristöystävällisiä lattiapintoja

Vuonna 1875 perustettu Kährs Group on Euroopan johtava parkettilattioiden sekä PVC- ja pehmitinvapaiden muovilattiapäällysteiden valmistaja. Yrityksellä on pitkä historia innovatiivisten ja korkealaatuisten lattioiden tuotannossa ja nykyään yritys on yksi maailman vanhimpia lattia-alan yrityksiä. ”Olemme kehittäneet vuosikymmeniä lattioita, joissa yhdistyy upea ulkonäkö ja erinomainen suorituskyky. Se on tehnyt meistä lattiapäällysteiden markkinajohtajan”, Kährs Groupin markkinointijohtaja Charlotta Persfell kertoo.

kuva
Kährs Groupin markkinointijohtaja Charlotta Persfell kertoo, että Kährsja Karelia-parkettien tuotannossa käytettävä puumateriaali hankitaan sertifioiduista lähteistä. Yritys tukee metsien uudelleenistutusta ja huomioi kaikki ympäristönäkökulmat tuotannon eri vaiheissa. Kährs Groupin suurin parkettitehdas sijaitsee Etelä-Ruotsissa Nybrossa. Kuva: Kährs Oy

Nykypäivänä tilat ovat muunneltavia ja monikäyttöisiä mikä luo myös paineita ja odotuksia lattian valmistajalle. Lattioilta odotetaan kestävän materiaalin ja pitkäikäisyyden lisäksi myös hyvää laatua ja yksilöllisyyttä.

”Lattioilla tulisi aina olla parhaat mahdolliset ominaisuudet sitä käyttävälle kohderyhmälle. Laadukas lattia on helppo ja edullinen ylläpitää eikä sitä tarvitse korjata tai vaihtaa usein. Lattian avulla voidaan myös rakentaa tilaan oikea tunnelma”, Persfell selventää. Kährsin tavoitteena onkin luoda kauniita lattioita, joissa yhdistyy korkea laatu ja huippuluokan ammattitaito.

Lattian ominaisuudet

Lattiamateriaalia valittaessa kiinnitetään usein ensimmäisenä huomiota ulkonäköön. Erilaisilla lattiamateriaaleilla voidaan kuitenkin vaikuttaa monella eri tavalla tilojen mukavuuteen ja toiminnallisuuteen.

Kouluissa miellyttävillä lattian väreillä on rauhoittava vaikutus opiskelijoihin sekä terveydenhuollon alalla väreillä on myös erityisen suuri merkitys. Viihtyisä ja esteettinen hoitoympäristö tukee potilaiden psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia.

”Kestävyys ja puhdistettavuus ohjaavat lattiamateriaalivalintoja.

Lattiamateriaalin valinta vaikuttaa merkittävästi myös tilojen sisäilman laatuun. Turvalliset ja vähäpäästöiset lattiat takaavat paremman hengitysilman sekä pienentävät mm. allergia- ja astmariskiä.

Pitkiä aikoja seistessä kovalla lattialla jalat joutuvat rasitukselle. Sopivan pehmeän ja joustavan lattian myötä askelmukavuus lisääntyy, jolloin rasitusvammojen riski myös vähenee. Lattia ei myöskään saa olla liian sileä, eikä liian karhea. ”Erityyppiset joustavat lattiat sekä tekstiililaatat ovat yleisiä vaihtoehtoja julkisissa tiloissa. Lattioiden tulee olla myös mukavia seistä ja kävellä”, Persfell mainitsee.

Lattiapinnoilla on myös merkittävä rooli akustiikan kannalta. Valitsemalla oikean lattiamateriaalin voidaan melutasoa ehkäistä ja laskea huomattavasti ja siten luoda miellyttävämpiä tiloja käyttäjille. ”Lattia voi esimerkiksi imeä itseensä melua ja siten tehdä tilasta mukavamman ja vähemmän stressaavan”, Persfell kertoo.

Kestävä kehitys ja luonnonmukaisuus

Luonnon läheisyys inspiroi ja ympäröivä luonto on usein yhä vahvemmin osana sisätiloja. Ekologisuus ja ympäristöystävällisyys heijastuvat myös lattiavalintoihin arkkitehdin, suunnittelijan, asentajan, rakentajan sekä lattiavalmistajan kautta.

”Luonnonmukaisuus, pitkäikäisyys ja kierrätettävyys korostuvat yhä tärkeämmiksi asioiksi lattiamateriaalia valitessa. Lattiapinnoilla nähdään tällä hetkellä vahvasti luonnonmukaisia ja kierrätettyjä materiaaleja kuten kivi-, puu- ja tekstiilipintoja. Myös kotimaisuus sekä lähituotanto ovat nykypäivänä entistä tärkeämmässä roolissa,” sisustusarkkitehti SIO Ida Pihlajaniemi kertoo.

Ympäristö ja vastuullisuus ovat vahvoja teemoja myös lattiavalmistajien näkökulmasta katsottuna.

”Kährsin aloittaessa toiminnan vuosikymmeniä sitten Ruotsissa ja Suomessa olemme vieneet eteenpäin kestävän kehityksen ajattelutapaa sekä pyrkineet jatkuvasti minimoimaan ympäristöjalanjälkemme. Menetelmiä pyritään kehittämään ympäristöystävällisemmiksi ja vastuullisemmiksi aina raaka-aineen tehokkaasta käytöstä turvallisen työympäristön varmistamiseen. Näkemyksemme kestävästä kehityksestä tarkoittaa esimerkiksi parkettilattioiden tuotannossa sitä, että hankimme puumateriaalia ainoastaan sertifioiduista lähteistä”, toteaa Charlotta Persfell.

kuva
MasterTop polyuretaanipinnoitteilla saadaan aikaan saumaton ja helppohoitoinen lattiapinnoite, jossa on hyvä kävelymukavuus. Kuva: Basf Oy

Lattiapinnotteiden edelläkävijä

Erilaisilla lattiapinnoitteilla voidaan myös luoda saumattomat ja tyylikkäät lattiaratkaisut. Pinnoitevaihtoehtoja on laaja valikoima ja niillä on paljon erilaisia ominaisuuksia. Saatavilla on muun muassa kestäviä, antistaattisia, akustoivia sekä myös matalapäästöisiä lattiaratkaisuja.

Saksalainen BASF Oy on yksi maailman suurimmista kemikaaliyrityksistä, joka toimii maailmanlaajuisesti yli 80:ssä maassa. Suomessa Master Builders Solutions myy ja markkinoi erilaisia lattiatuotteita, kuten MasterTop polyuretaani-, epoksi-, ja akryylipinnoitteita sekä Ucrete-pinnoitteita teollisuuskäyttöön. Tämän lisäksi yrityksen valikoimassa on kokonaisvaltaisia kemiallisia ratkaisuja uusiin rakennuksiin, ylläpitoon, korjaukseen ja rakenteiden entistämiseen.

kuva
MasterTop pinnoitteilla voidaan tehdä myös eläviä lattiapintoja sekoittamalla useampaa väriä asennusvaiheessa. Kuva: Basf Oy

BASF:n kehittämä MasterTop-lattiajärjestelmä tarjoaa monipuolisen ja laajan tuotevalikoiman, joka räätälöidään aina asiakkaan toiveiden mukaan. Tuotevalikoima sisältää kuivasirotteita sekä sementti-, epoksi- ja polyuretaanipohjaisia lattiajärjestelmiä. MasterTop lattiajärjestelmistä suurin osa on vähäpäästöisiä M1-sertifikaatin omaavia tuotteita.

Yhdistämällä yrityksen vahvan osaamisen ja tuotannon BASF Master Builders Solutions pystyy tarjoamaan ainutlaatuisen, turvallisen ja laadukkaan lattiapinnoitteen niin uudis- kuin saneerauskohteisiin. Markkinoinnin ja myynnin kehityksestä vastaava Severi Virtanen kertoo lattiajärjestelmien kehittyneen valtavasti ja kattavan useita erilaisia ominaisuuksia. ”MasterTop lattiapinnoitteiden hintalaatusuhde on todella hyvä sekä laatu on aina ykkösluokkaa. Meidän valikoimastamme löytyy muun muassa ainoa markkinoilta löytyvä ääntä eristävä M1-luokiteltu lattiapinnoite.”

kuva
MasterTop pinnoitteilla voidaan tehdä myös eläviä lattiapintoja sekoittamalla useampaa väriä asennusvaiheessa. Kuva: Basf Oy

Helppohoitoinen ja käytännöllinen pinnoite sopii erinomaisesti päiväkotien ja koulujen lattiapinnoitteeksi missä lattiat ovat isossa roolissa ja niiden tulisi kestää kovaakin kulutusta. ”MasterTopin lattiajärjestelmällä on laaja värivalikoima, mutta mikäli halutaan uniikkeja lattiapintoja, voidaan kahta erisävyistä runkomassaa sekoittaa yhteen ja lisätä massan sekaan hiutaleita. Elävät pinnat ovat julkisissa tiloissa helppohoitoisia, koska liat ei näy niin hyvin”, Severi Virtanen selventää.

Teksti: Heli Mäkirinta

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »