mainos_1077

Kalusteet ja varusteet (tekstiilit, verhoilut)

Toiminnalliset ja taiteelliset tekstiilit

artikkelikuva: Toiminnalliset ja taiteelliset tekstiilit

Anu Susi on suunnitellut Wanted Interiorille kuosipohjan, joka on kohteeseen muokattavissa. Verhon laatu on teollisen pesun kestävä paloturvallinen polyesteri. Kuva: Kalle Kataila

Sisustustekstiileihin on kehitetty useita funktionaalisia ominaisuuksia eri käyttötarkoituksiin. Tekstiilejä voidaan hyödyntää visuaalisina ja viihtyvyyttä lisäävinä elementteinä, kaikuisuutta vähentävinä akustisina pintoina sekä tilanjakajina. Taidetekstiilit tuovat taide-elämyksen julkisiin tiloihin ja toimivat käyttöesineinä.

Taidetekstiilit sisustuselementteinä

Funktionaalinen taide-esine toimii sekä käyttöesineenä että tuo taide-elämyksen julkisiin tiloihin. Taiteilija- ja muotoilijayhteistyönä suunnitellut ja toteutetut irtomatot tuovat tekstiilisuunnitteluun uusia tulokulmia.

”Taideteos voi taipua eri muotoihin, mikä on erittäin kiinnostavaa. Samalla saamme nostaa esiin upeita taiteilijoita ja muotoilijoita, työskennellä yhdessä luovien ihmisten kanssa ja tuoda taideteokset osaksi julkisia tiloja”, kertoo Maria Giordano Wanted Interiorilta, joka on erikoistunut julkisten tilojen tekstiileihin.

Taidematot ovat kulutusta kestäviä sisustuselementtejä, joita voi käyttää lattialla tai seinälle ripustettuna. Taidemattovalikoima on täydentymässä, ja taiteilijayhteistyö uuden taidematon luomiseksi on jo käynnistynyt. Aiemmin luodut taidematot pohjautuvat Niko Luoman ja Kimmo Schroderuksen teoksiin.

”Taiteilijoiden lisäksi olemme tehneet yhteistyötä muotoilijoiden kanssa, ja olemme lanseeraamassa muotoilija Teemu Perttusen uniikkia mattoa GRID. Aiempaa muotoilijayhteistyötä edustaa muotoilija Heikki Ruohon SIGNALS”, Giordano kertoo.

kuva
Teemu Perttusen Wanted Interiorille suunnittelema GRID-matto on reliefimatto, jossa on yli sata värivaihtoehtoa ja jonka orgaaninen muoto on täysin kustomoitavissa.
Kuva: Kalle Kataila

Uniikit matot voidaan skaalata eri kokoihin ja niiden värimaailmaa voidaan muokata sisustusarkkitehdin vision mukaisesti. Käsin tuftatut villamatot voidaan kustomoida myös nukkatyypin ja materiaalin suhteen, ja ne toimivat akustoivina elementteinä.

”Palvelemme sisustusarkkitehtejä tarjoamalla materiaaleja, kuoseja ja muita työkaluja onnistuneiden ja laadukkaiden julkisten tilojen luomiseksi”, kuvailee Giordano.

Verhoilla jaetut tilat ovat monikäyttöisiä

”Viime vuosina tekstiilien suosio tilanjakajina on kasvanut sekä toimistoettä kouluprojekteissa”, sanoo sisustusarkkitehti SIO Kristiina Mäkelä KM Interiors Oy:ltä.

Tilanjakajiksi suunnitelluissa tekstiileissä on päällekkäin kaksi kangasta, joiden väliin jäävä ilmatila parantaa äänieristystä. Tekstiilisten tilanjakajien ääneneristävyys on noin 17 desibelin luokkaa, kun seinissä ja ovissa se on noin 30 desibeliä.

”Oppimisympäristöissä tekstiilien akustiset vaatimukset ovat yleensä suurempia kuin toimistoympäristöissä. Tekstiilejä on saatavilla eri akustiikkaluokissa, ja sopivan tekstiilin valinta riippuu tilan käyttötarkoituksesta. Korkeampi akustiikkaluokitus lisää myös hintaa”, sanoo Mäkelä.

kuva
Pajulahden liikuntakeskuksen aulatilan suunnittelu Studio Koko. Kohteeseen valittiin Wanted Interiorin kustomoitu ELEVATION kuosi.
Kuva: Pirjo Koskela-Nyman

Tilanjakajana käytettävä tekstiiliverho ripustetaan kattoon kiskoilla, joten sen avaaminen ja sulkeminen on helppoa ja nopeaa. Kouluissa tilanjakajilla voidaan luoda esimerkiksi muunneltavia ryhmätyötiloja.

”Monitoimitiloissa ja avoimissa oppimisympäristöissä tekstiiliset tilanjakajat parantavat tilan monikäyttöisyyttä ja muokattavuutta eri käyttötarkoituksiin”, Mäkelä sanoo.

Toimistotiloissa aiemmin tilanjakajina käytettyjen seinäkkeiden äänieristävyys on tekstiiliverhoja huonompi, sillä ääni kantautuu niiden yli. Akustisten verhojen lisäksi tilan akustiikkaan voidaan vaikuttaa kokolattiamatoilla ja seinäpinnoille asennettavilla tekstiilipinnoitteisilla moduulipaneeleilla.

”Moduulipaneelit asennetaan joko teippaamalla tai ripustetaan seinään asennettuihin kiskoihin tai koukkuihin. Asennuskorkeudessa on huomioitava, puhutaanko tilassa seisoaltaan vai istualtaan. Moduulipaneelit sieppaavat ääntä hyvin puhekorkeudelle asennettuna”, kertoo Mäkelä.

Funktionaalisia ominaisuuksia sisustustekstiileihin

Tilanjakajina käytetyt akustiset verhot tuovat yksityisyyden tunnetta toimistotiloihin. Verhojen avulla voidaan erottaa erilliset työskentelytilat eri tiimeille. Lasiseinäisissä neuvottelutiloissa ja puhelinhuoneissa verhot toimivat paitsi akustisina elementteinä myös näkösuojana.

”Lasiseinäisissä tiloissa verhot mahdollistavat esimerkiksi asiakastietojen käsittelyn tietoturvallisesti. Lisäksi verhojen tuoman yksityisyyden ansiosta tilan käyttäminen on miellyttävämpää”, sanoo toimitusjohtaja Nina Veki Contract Deco Oy:ltä.

Contract Deco toteuttaa sisustusarkkitehdin suunnitelmien pohjalta paloturvallisia sisustustekstiilejä ja tarjoaa tarvittaessa teknistä suunnitteluapua sopivien kankaiden ja ripustusmekanismien valintaan. Projektin toteuttamiseen liittyy tilan tarkistusmittaus, jotta valmiit tekstiilit ovat varmasti oikean kokoisia. Tekstiilit toimitetaan mittojen mukaan ommeltuna ja paikoilleen asennettuina.

Sisustustekstiileihin on kehitetty useita eri käyttötarkoituksiin sopivia teknisiä ominaisuuksia. Toimistojen rauhallisen työn tiloissa verhot vaimentavat ympäristön ääniä. Akustisten tekstiilien testaamiseen on olemassa standardisoidut testit, joten kankaiden akustisia ominaisuuksia on helppoa vertailla.

”Aiemmin akustiset kankaat ovat olleet peittäviä, paksuja ja raskaita. Tämän hetken tuotekehityksessä pyritään teknisiin ratkaisuihin, joilla kevyisiin ja läpikuultaviin kankaisiin saadaan akustisia ominaisuuksia, ja joitakin mallistoja on jo markkinoilla”, sanoo Veki.

Auringon häikäisyn estämiseen on myös kehitetty sopivia tekstiileitä, ja lepohuoneissa voidaan käyttää pimennysverhoja.

kuva
HelsinginTriplassa sijaitsevan HOK-Elannon pääkonttorin verhot toteutti Contract Deco Oy heinäkuussa 2020. HOK-Elannon työympäristökehitysprojektin ja sisustussuunnittelun yhteistyökumppanina toimi Newsec.
Kuva: Nelli Creative Oy

”Perinteisesti auringon häikäisyä on estetty kaihdinkankailla tai sälekaihtimilla, mutta tähänkin käyttötarkoitukseen on kehitetty materiaaleja, jotka sopivat sivu- tai laskosverhoiksi ja verho on siten sekä dekoratiivinen että funktionaalinen”, Veki sanoo.

Auringon häikäisyä estävillä verhoilla voidaan estää tilan kuumeneminen, jolloin koneelliseen jäähdyttämiseen ei tarvitse panostaa yhtä voimakkaasti.

”Lämmönsäätely on merkittävä tekstiilien tuotekehityksen osa-alue muualla Euroopassa, mutta Suomen pohjoisen sijainnin vuoksi se ei ole kotimaan markkinoilla yhtä voimakkaasti esillä”, Veki toteaa.

Skaalattavia ja muokattavia verhokuoseja

Julkisen tilan sisustuksen on palveltava erityyppisiä käyttäjiä ja kestettävä aikaa. Julkisiin tiloihin sopivat sukupuolettomat kuosit ja abstrakti olemus. Värimaailmassa pyritään tällä hetkellä harmonisuuteen, pehmeyteen ja rauhallisuuteen. Julkisten tilojen pintamateriaaleina käytetään puuta ja puunsävyjä, jotka ohjaavat edelleen tekstiilien valintaa. Kovia kontrasteja ei suosita.

”Julkisten tilojen kustomoitavien ja uniikkien verhojen kysyntä on kasvanut. Julkisiin tiloihin haetaan yksilöllisiä ratkaisuja, joihin on olemassa visuaalinen runko, jonka pohjalle voi rakentaa oman ilmeen”, Maria Giordano sanoo.

Wanted Interiorilla on tällä hetkellä kaksi täysin skaalattavaa ja väritykseltään vapaasti muokattavaa verhokuosia, ja suunnittelustudiossa luodaan uusia kuoseja. Kuosillisissa kankaissa on huomioitu julkisten tilojen tekniset vaatimukset, ja kankaat kestävät laitospesut, mikä on erityisen tärkeää hoiva- ja koulukohteissa.

”Teemme tiivistä yhteistyötä sisustusarkkitehdin kanssa, kun kohteeseen kehitetään oma kuosiratkaisu. Verhot voidaan toteuttaa minkä kokoisina tahansa ja täsmälleen toivotuilla värityksillä. Toivottu lopputulos varmistetaan koevedoksilla ja mallipaloilla”, kertoo Giordano.

Luonnonmukaiset sävyt kestävät aikaa

Hotelleissa ja ravintoloissa visuaalista ilmettä uudistetaan useammin, kun taas esimerkiksi koulu- ja päiväkotiympäristöissä sisustuksen on kestettävä paitsi aikaa myös kulutusta.

”Inspiroidun kangasmallistoista, joissa on laaja väriskaala. Runsaat sävyvaihtoehdot mahdollistavat eri sisustustekstiilien, kuten verhojen, huonekalujen verhoilukankaiden ja mattojen, yhdistelyn yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Suosin luonnonläheisiä ja luonnonmukaisia värejä, kuten vihreän, sinisen ja turkoosin sävyjä sekä murrettuja ja maanläheisiä sävyjä. Toimitiloissa ja yrityksissä sisustuksen värimaailmaan vaikuttavat myös asiakkaan brändivärit, päiväkotiprojekteissa taas iloiset ja selkeät värit ovat toimivia”, Kristiina Mäkelä kuvailee.

Myös kankaan kestävyysluokituksen valinnassa on otettava huomioon käyttötarkoitus. Istuimen istuinosaan on valittava kovempaa kulutusta kestävä kangas kuin selkänojaan. Tekstiilit kestävät siisteinä pidempään, mikäli niitä huolletaan ja puhdistetaan säännöllisesti.

”Varsinkin hoivapuolella sekä kouluissa istuinosassa käytettävän verhoilukankaan olisi hyvä olla likaahylkivä, pyyhittävä ja kestää kosteutta. Mikäli istuimeen pääsee imeytymään nesteitä, se muuttuu nopeasti ikävän laikukkaaksi”, Mäkelä toteaa.

kuva
HOK-Elannon pääkonttorin työympäristökehitysprojektin ja sisustussuunnittelun yhteistyökumppanina toimi Newsec. Heinäkuussa 2020 Contract Deco Oy toteutti pääkonttorin verhot.
Kuva: Nelli Creative Oy

Kangas käyttötarkoituksen mukaan

Nina Veki on havainnut, että julkisten tilojen sisustustekstiileissä on alettu käyttää värejä rohkeammin. Verhotekstiiliä ei yritetä enää häivyttää taustalle, vaan tekstiileillä on oma roolinsa sisustuksen tunnelman luomisessa. Sekä tekstiilin materiaalissa että värimaailmassa kannattaa huomioida käyttötarkoitus ja tilan käyttäjät.

”Esimerkiksi toimitilojen verhoissa käytetään rohkeammin tumman sinistä ja tumman vihreää, terracottaa ja puuterisia nudesävyjä. Päiväkodeissa taas voimakkaammat värit toimivat paremmin eikä lika näy niissä niin nopeasti kuin vaikkapa vaaleissa pastellisävyissä”, Veki kertoo.

Tilan käyttötarkoituksen huomioiminen materiaalien valinnassa ja säännöllinen huoltaminen pidentää tekstiilien käyttöikää. Verhoja ei tarvitse pestä säännöllisesti, mutta niihin kertyvä huonepöly on poistettava imuroimalla.

”Toimistojen tekstiilejä tarvitsee pestä huomattavasti harvemmin kuin vaikkapa laivan hyteissä käytettäviä tekstiilejä. Kiinteiden verhoilukankaiden osalta kannattaa suosia helposti puhdistettavia materiaaleja. Tekstiilit kannattaa aina huollattaa pesulassa ammattilaisilla, jotta tekstiili säilyy siistinä pitkään”, Veki vinkkaa.

Teksti: Merja Maukonen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »