mainos_1039

Rakentaminen
Runko ja rakennustuotteet

NÄKÖKULMA

Rakennusfysikaalisesti optimaalinen massiivitiilirakenne

Kirjoittaja: Juha Karilainen

artikkelikuva: Rakennusfysikaalisesti optimaalinen massiivitiilirakenne

Juha Karilainen

Kirjoittaja on Suomen Tiiliteollisuusliitto ry:n hallituksen varapuheenjohtaja sekä Wienerberger Oy Ab:n rakennustekninen johtaja

Suomen kerrostalot on rakennettu 1950-luvun loppuun asti massiivirakenteisina tiilestä. Nämä talot ovat ulkoseinärakenteen osalta todettu rakennusfysikaalisesti toimiviksi sekä varsin huoltovapaiksi ja pitkäikäisiksi. Huonosta ulkoseinän U-arvostaan huolimatta näiden vanhojen rakennusten energiankulutus on kuitenkin maltillinen. Keraaminen kennoharkkorakenne jatkaa tätä pitkää ja toimivaksi todettua monoliittisen tiilirakentamisen perinnettä. Massiivinen ja hengittävä kennotiilirakenne on sekä energiataloudellinen että kosteusteknisesti toimiva, mutta samalla myös U-arvoltaan nykyvaatimukset täyttävä.

kuva

Kestävää ja turvallista rakentamista

Vanhat massiivirunkoiset tiilitalot ovat säilyttäneet hyvin arvonsa ja niissä ihmiset viihtyvät. Keraamisen kennoharkon myötä tiili on löytänyt uudelleen tiensä rakennusten runkorakenteeksi, ei pelkästään pientaloihin, vaan myös kerrostaloihin sekä kouluihin ja päiväkoteihin. Ensimmäiset Poroton-kennoharkoilla muuratut kerrostalot ovat valmistuneet Kotkaan ja Joensuuhun. Kouluja ja päiväkoteja on rakennettu sekä Ouluun, Rovaniemelle että Helsinkiin ja lisää on suunnitteilla.

Sisäilman laadulla on merkitystä

Aiemmin asunnonostajien tai rakentajien huomio keskittyi hankintatai rakennuskustannuksien lisäksi vain esteettisiin asioihin. Tänä päivänä ollaan aikaisempaa valveutuneempia ja kiinnitetään yhä enemmän huomiota myös materiaaleihin ja rakennuksen terveellisyyteen eli siihen, miten riskialttiita rakenteet ovat rakennusvirheille tai käytönaikaisille kosteusvaurioille.

kuva
Oulun Rita-aukion koulun ulkoseinärakenteena on 490 mm paksu Poroton S8-kennoharkko ja julkisivuna paikallamuurattu Tervankirjava tiili.

Sisäilman laadun merkitys on entisestään korostunut materiaaleja ja rakenneratkaisuja valittaessa. Yksiaineisista, keraamisista kennorakoista rakennettu talo on ulkoseinäratkaisultaan yksinkertainen. Rakenne ei vaadi erillistä höyrynsulkua, johon kosteus voisi kondensoitua, vaan sen kosteustekninen toiminta perustuu harkon suureen kosteuskapasiteettiin ja kykyyn ottaa vastaan ja luovuttaa kosteutta. Tämä tekee rakenteesta hengittävän ja sisäilman laatua parantavan. Vaikutus perustuu poltetun savitiilen huokosrakenteen kykyyn tasapainottaa sisäilman lämmön ja kosteuden vaihtelua kaikkina vuodenaikoina. Rakenteen optimaalinen toimivuus edellyttää toki myös sisäpuolisilta pintamateriaaleilta hengittävyyttä esimerkiksi diffuusioavoimia tasoitteita ja sisämaaleja. Asumisen laatua parantavat myös massiivisen rakenteen vikasietoisuus sekä elinkaaritaloudellisuus.

Kennoharkkorakenne kuivuu nopeasti, sillä siihen ei tuoda rakennusaikana ylimääräistä kosteutta suurien valujen tai laastimäärien muodossa. Rakenne ei kutistu ja pintojen viimeistelytyöt voidaan siten aloittaa pian rungon valmistuttua. Se, että talo saadaan kerralla valmiiksi, on suuri etu sekä rakentajalle että rakennuttajalle. Tällaiselle hyväksi koetulle rakennustavalle tulisi olla enemmänkin sijaa suomalaisessa rakennuskulttuurissa.

Kirjoittaja: Juha Karilainen
Rakennustekninen johtaja
Wienerberger Oy Ab
Kuvat: Wienerberger Oy Ab

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 1/2024

prointerior-lehti
mainos_1052
mainos_1036

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »