mainos_279

Projektiesittelyt (terveyden ja hyvinvoinnin rakennukset)
Sisäpinnat ja tilaosat

Sairaalan ja hallinnon tiloista luotiin ajaton ja ihmisläheinen kokonaisuus, jossa potilaiden ja läheisten on helppo olla

artikkelikuva: Sairaalan ja hallinnon tiloista luotiin ajaton ja ihmisläheinen kokonaisuus, jossa potilaiden ja läheisten on helppo olla

Suomalaisen, yksityisen Docrates Syöpäsairaalan tilat olivat käyneet ahtaiksi kymmenen toimintavuoden jälkeen. Yleisilmettä hallitsivat vanhanaikaiset, puiset pinnat, eikä muutamaa vuotta aiemmin uudistettu brändi näkynyt. Asiakkaan toiveena oli yhtenäisempi ja modernimpi, uudistetun visuaalisen ilmeen ja potilaiden tarpeiden mukainen kokonaisuus.

Kohdetiedot: Docrates Syöpäsairaalan tilaprojekti
Tilaaja ja rakennuttaja: Docrates Oy
Arkkitehtisuunnittelu (pääsuunnittelija ja projektiarkkitehdit): Kohina Oy
Sisustusarkkitehtisuunnittelu: Kohina Oy
Urakointi: Consti Oyj

Docrates Syöpäsairaalan tilaprojekti design- ja arkkitehtitoimisto Kohinan kanssa käynnistyi kasvun ja brändiuudistuksen siivittämänä vuonna 2019. Sairaalaa laajennettiin Ruoholahdessa sijaitsevan kiinteistön kolmanteen kerrokseen ja hallinnon toimistotilat siirrettiin uuteen siipeen. Laaja remontti toteutettiin sairaalan ollessa koko ajan toiminnassa. Kohina vastasi projektissa pää- ja arkkitehtisuunnittelusta, sisustusarkkitehtuurista ja työympäristökehittämisestä.

Kohinan toimitusjohtaja Susanna Kallio kuvailee muutosta: ”Suunnittelu ja toteutus tehtiin pala palalta vaiheistaen, potilastyö ei saanut häiriintyä. Uudistus aloitettiin hallinnon toimistotiloista, jonka jälkeen siirryttiin sairaalan potilastiloihin ja lopulta vuodeosastoon.”

Potilas keskiöön, yksilöllisiä asiakas- ja vierailijapolkuja

”Tiloihin tuotiin selkeyttä ja ihmisläheisyyttä Docrateen "Ihmisenä ihmisen rinnalla" -palveluajatuksen mukaisesti”, Kallion työparina projektissa toiminut sisustusarkkitehti Mira Hölttä kertoo. ”Suunnittelu lähti potilaiden kokemuksesta ja käyttäjäpoluista. Sisääntulosta, auloista ja vastaanottohuoneista muodostettiin toimiva ja tarkoituksenmukainen kokonaisuus, jonka tunnistettavat sisustusratkaisut auttavat potilasta navigoimaan tiloissa.”

Kallio muistelee, miten kiinnostavaa oli eläytyä potilaiden maailmaan ja lähteä miettimään heidän tarpeitaan: ”Oli hienoa päästä hyödyntämään omaa osaamista hoivaympäristössä, jotka ovat usein kalseita ja kylmiä. Suunnittelulla voidaan tuoda helpotusta potilaan elämään ja sen hetkiseen kokemukseen.”

Suunnittelun painopisteinä olivat sairaalan ensimmäisen kerroksen sisääntulo- ja asiakasaula, 2. kerroksen odotusaula ja lääkehoidon tilat, 3. kerroksen potilashuoneet ja Docrateen henkilökunnan toimistotilat. Hoitohenkilökunta ja Docrateen muutostiimi osallistuivat suunnitteluun, jotta voitiin olla varmoja valittujen ratkaisuiden tarkoituksenmukaisuudesta. Esimerkiksi vastaanottohuoneet suunniteltiin niin, ettei lääkäri joudu missään kohtaa olemaan selin potilaaseen.

kuva

Lämminhenkinen sisustuskonsepti yhtenäistää hallinnon ja sairaalan tilat

Hallinnon ja sairaalan tiloihin kehitettiin yhtenäinen ja lämminhenkinen sisustuskonsepti, jossa toistuvat pyöreät muodot, harmoninen värimaailma, viherseinät ja tunnistettavat, räätälöidyt kiintokalusteet. Kylmät harmaan sävyt vaihtuivat lämpimiin beigeihin ja tekstiilejä sekä kasveja lisättiin tuomaan iloa. Lämmin puu, irtomatot, pehmeät ja kevyen oloiset valaisimet ja tyynyt sekä kodinomaiset tekstiilit pehmentävät ympäristöä.

Hallinnon työskentelytilat jatkavat samaa lämminhenkistä ja kodinomaista linjaa. Docrateen logo osuu vierailijan silmään lasiovien läpi jo ennen tilaan astumista. Vaalea puu ja yhteen sointuvat materiaalit tasapainottavat oranssin ja turkoosin häivähdyksiä. Luonnonvalo virtaa hallinnon kutsuvaan aulaan, jossa vieraat ja Docrateslaiset voivat oleskella ja työskennellä Naava-viherseinien katveessa. Monipuoliset kokoushuoneet, puhelintyön tila ja vetäytymistila täydentävät hallinnon puolen.

Ajattomia, ekologisia ja helposti puhdistettavia sisustusratkaisuja

Docrateen tiloista luotiin kaunis ja kodinomainen, mutta myös kestävä ja järkevä kokonaisuus. Koska sairaalassa käy monen kuntoisia potilaita, korostui helppokäyttöisyys ja toimivuus kalustuksessa. Sairaalasängyllä mahtuu kulkemaan paikasta toiseen ja tuolit ovat sellaisia, joissa potilaan on hyvä istua ja joista on helppo päästä ylös. Toisaalta kaikki potilaat eivät ole huonokuntoisia ja osa tekee esimerkiksi töitä auloissa odottaessaan.

”Suunnittelimme tilat klassisiksi, jotta ne kestävät ainakin seuraavat 50 vuotta. Niissä on hyvä olla. Erityisesti huomioimme sairaalaympäristöön soveltuvat kaluste- ja materiaalivalinnat”, Kallio kertoo.

Sisustukselliset ratkaisut tehtiin ekologisia arvoja kunnioittaen. Osa Naavan viherseininistä ostettiin käytettyinä ja sairaalan omat klassiset Swan-tuolit saivat uuden verhoilun. Materiaaleiksi valikoituivat ekologiset ja helposti puhdistettavat vaihtoehdot, kuten Forbon linoleum-lattia, Orient & Occidentin Wineo Purline -vinyylilankku ja sairaalaympäristön pesutestit läpäissyt Drapiluxin verhokangas. Sohvissa ja potilastuoleissa käytettiin pyyhittäviä Panazin verhoilukankaita ja seinillä Vescomin vinyylitapettia.

Teksti: Kohina Oy
Kuvat: Riikka Kantinkoski

kuva
Ensimmäisen kerroksen asiakasaulassa on vastaanottavainen ja rauhallinen tunnelma. Grokin keveät Voiles-valaisimet korostavat tilan korkeutta. Docrateelle suunnitellut sohvat ja Swan-tuolit muodostavat luontevia odotuspaikkoja yksin ja yhdessä hoitoon tulleille.

kuva
Potilashuoneisiin luotiin kodinomaista tunnelmaa maanläheisillä sävyillä ja helposti puhdistettavilla tekstiilipinnoilla. Verhot tuovat potilaalle suojaa katseilta ja Muuton kauniisiin seinäkoukkuihin voi ripustaa henkilökohtaiset tavarat käynnin ajaksi.

kuva
Hallinnon taukotiloissa toistuvat samat elementit kuin sairaalan kahvipisteissä. Aromas Del Campon pyöreät Tan Tan -seinävalaisimet luovat solumaisen kuvion. Muuton keveä Strand-kattovalaisin ja Cole & Sonin Cow Parsley -tapetti täydentävät ilmeen.

kuva
Kodinomainen tunnelma ja lämpimät sävyt jatkuvat lääkehoidon tiloissa. Louis Poulsenin VL38 - seinävalaisimet ja tarvittaessa eteen vedettävät Drapiluxin verhot tekevät hoitoympäristöstä vähemmän kliinisen.

kuva
Vastaanottohuoneissa jatkuu lämmin tunnelma. Vaaleat sävyt, Gärsnäsin pehmeät Elin-tuolit helposti pyyhittävällä Panaz-kankaalla ja Muuton seinäkoukut lisäävät kodinomaisuutta.

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

mainoskuva
mainos_335

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »