mainos_1077

Hotellit
Kohde-esittelyt
Projektiesittelyt (vapaa-ajan ja viihtymisen rakennukset)

The Folks Hotel Konepaja - Urbaani lifestyle-hotelli Vallilan sydämessä

artikkelikuva: The Folks Hotel Konepaja - Urbaani lifestyle-hotelli Vallilan sydämessä

Helsingin Vallilaan VR:n historialliselle Konepajan-alueelle avautui lokakuun alussa uusi moderni hotelli The Folks Hotel Konepaja. Hotelli tarjoaa asiakkailleen nimensä mukaisesti yhteisöllisyyttä ainutlaatuisessa miljöössä.

Kohdetiedot:
The Folks Hotel Konepaja
Arkkitehtisuunnittelu: JKMM Arkkitehdit
Sisustusarkkitehtisuunnittelu - hotelli: Pinto Design
Sisustusarkkitehtisuunnittelu - ravintola: Korpijärvi & Johansson
Rakennesuunnittelu: Sitowise Oy
Urakointi: NCC Suomi Oy

VALLILASSA ALEKSIS KIVEN kadulla VR:n toimesta on huollettu yli sadan vuoden ajan junien vetureita ja vaunuja. Toiminnan loputtua vuonna 2001 VR myi viimeisetkin rakennukset Pasilan Konepajan alueelta OP-Palvelukiinteistöt -erikoissijoitusrahastolle ja Real Estate Fund Finland III Ky -rahastolle, jonka jälkeen tilat vuokrattiin Folks Hotels Oy:lle.

Folks Hotels Oy:n toimitusjohtaja Aki Keskitalo kertoo hankkeen lähteneen käyntiin jo vuonna 2016. ”Alun perin kiinteistöihin konseptoitiin pitkäaikaismajoitusta, mutta nopeasti huomasimme alueen potentiaalin ja päädyimme tekemään lifestyle-hotellin. Konepaja on Helsingin kasvavin urbaanin kaupunkikulttuurin keskittymä, joten olemme erittäin tyytyväisiä hotellin sijaintiin.”

The Folks Hotel Konepaja tarjoaa räätälöityjä matkustuskokemuksia upeilla kaupunkinäkymillä sekä lämpimällä tunnelmalla. Hotelli on suunnattu niin lapsiperheille kuin elämäntapa ihmisille, jotka haluavat mielenkiintoisen majoituskokemuksen. Konepajan alueesta on kehittynyt elävä alue, mikä tarjoaa monipuolista kaupunkikulttuuria sekä se on osa kaupunkirakennetta.

kuva
Kuva: Hannu Rytky

kuva
Kuva: Hannu Rytky

Rakennushistoriallista arkkitehtuuria

Pasilan Konepajan alue pitää sisällään niin teollisuushistoriaa kuin uutta ja vanhaa arkkitehtuuria. The Folks Hotel Konepaja sijoittuu kolmeen VR:n klassisesti tunnistettavaan rakennukseen, jotka on rakennettu kolmessa eri vaiheessa vuosina 1901 (Konttori), 1921 (Ruokala) ja 1981 (toimisto). Rakennusten julkisivut on suojeltu. Rakennusten korjaustöistä vastasi NCC Suomi Oy ja korjaustyöt on tehty yhteistyössä Museoviraston kanssa.

Korjausrakentamiseen haasteita toivat uusien rakenteiden ja vanhan sovittaminen yhteen siten, että ne täyttäisivät uudet rakennusmääräykset.

”Arkkitehtoonisesti arvokkain rakennus vuonna 1901 rakennettu Pieni Noppa oli todella huonossa kunnossa sisältä. Koko rakennus oli sädesienessä, joten se piti purkaa käytännössä kokonaan. Sisälle jätettiin vain porrashuone ja muutama tiilipilari. Rakennukseen tehtiin uudet välipohjat ja seinät sekä ikkunoita uusittiin. Tärkein tehtävämme oli huolehtia, että kohteen rakennushistorialliset arvot säilyivät sekä saattaa kiinteistöt hotellitoimintaa vastaavaan kuntoon”, kohteen pääsuunnittelija Tommi Varis JKMM Arkkitehdit Oy:stä kertoo.

kuva
Kuva: Hannu Rytky

Talotekniikan sovittaminen rakennuksiin toi myös omat haasteensa.

”Rakennukset on kolmelta eri aikakaudelta ja jokaiseen rakennukseen tuli suunnitella omat talotekniset ratkaisut. 80-luvun talossa oli puutteellinen huonekorkeus sekä vuonna 1901 rakennettuun taloon tuli saada nykyaikaisten määräysten mukaan koneellinen ilmanvaihto. IV-konehuoneen sijoittaminen oli erittäin haasteellisista”, Varis selventää.

1901 valmistuneen Konttori-rakennuksen seinät pestiin ja saumat uusittiin niiltä osin kuin se oli tarpeellista. Vanhoja aukkoja muurattiin umpeen käyttäen purkutiiltä sekä ikkunoita korjattiin ja uusittiin. Rakennuksen vesikatto jouduttiin uusimaan kokonaan.

”On hyvin haastavaa tehdä vanhan näköinen katto uusilla rakennusmääräyksillä. Pieneen noppaan liittyi muutenkin paljon työtä mikä ei maallikolle välttämättä avaudu. Uuden katon ansiosta hotelliin muodostui todella upeita kattohuoneistoja”, Varis kertoo.

Rouheaa teollisuushenkeä

Astuessasi sisään The Folks Hotel Konepajaan tunnet itsesi tervetulleeksi ja vastaanoton miljöö kutsuu viihtymään. Vastaanoton lisäksi hotellista löytyy oleskelutila, myymälä, kuntosali, saunaosasto, neuvotteluhuoneita sekä yhteensä 146 huonetta, joista 19 huonetta sijaitsee Vanhassa Konttorirakennuksessa sekä 127 Ruokala-rakennuksessa ja siinä kiinni olevassa uudessa Konttori-rakennuksessa.

Hotellin jokainen huone on vähän eri kokoinen ja mallinen. Vanha arkkitehtuuri on sanellut huoneluokkien tyyliä. Vanhan Konttori-rakennuksen ylimmässä kerroksessa sijaitsee hotellin valoisa ja avara sviitti, jossa persoonallista ilmettä antaa vino sisäkatto ja hienostunut värimaailma. Uusimassa rakennuksessa eli 80-luvun uudessa Konttori-rakennuksessa on hotellin Standard-huoneet, kun taas Ruokala-rakennuksessa on hotellin korkeimmat, Loft-huoneet.

”Hotellissa on tarjolla hyvin paljon eri tyyppisiä huoneluokkia, mitkä tuovat asukkaille erilaisia majoituskokemuksia. Hotellihuoneen koko riippuu huoneen sijainnista rakennuksessa”, Aki Keskitalo kertoo.

Ruokala-rakennuksen kivijalkaan sijoitettiin kortteliravintola mikä palvelee niin hotellin kuin myös lähialueen asiakkaita. Ravintola Albinassa on 125 asiakaspaikkaa ja sen on suunnitellut muotoilija Lauri Johansson sekä sisustusarkkitehti Eliisa Korpijärvi.

”Suunnittelun aikana totesimme, että kellari oli liian matala, joten ruokalakerroksessa alapohjaa laskettiin, jotta onnistuimme sijoittamaan ravintolan kellarikerrokseen”, Tommi Varis selventää. Rakennuksen katolta löytyy myös tyylikäs terassi mistä on näkymät Helsingin kattojen ylle.

Ravintoloiden lisäksi hotellista löytyy myös asukkaille yhteinen keittiö ja ruokailutila, missä on hyvin käyttäjälähtöinen lähestymiskulma. ”Yhteiskeittiö on vapaasti hotellin vieraiden käytössä ja se sopii erinomaisesti esimerkiksi lapsiperheille. Mikäli asiakas ei halua syödä ravintolassa ja haluaa tehdä ruoan itse, voi ruoan valmistaa yhteiskeittiössä”, Keskitalo kertoo.

kuva

Uniikkeja kuoseja ja tyylikkäitä värejä

Jykevät punatiiliset rakennukset kätkevät sisäänsä rouhean industrialtyylisen sisustuksen, mikä sopii hyvin historiallisten rakennusten tunnelmaan. Pinto Designin sisustusarkkitehti Meri Nurmi kertoo Konepajan historian toimineen inspiraation lähteenä ja lähtökohtana Folks Hotel Konepajan sisustuskonseptia suunniteltaessa. ”Halusimme tuoda alkuperäistä tiilipintaa mahdollisimman paljon esille, koska se ilmentää rakennuksen ikää ja ilmettä. Tiilipinta saneli paljon myös hotellin värimaailmaa. Sisustukseen toimme persoonallisuutta väreillä, mitkä yleensä puuttuvat suomalaisista hotelleista.”

kuva

Hotellin värimaailmaan haettiin inspiraatiota myös portaikossa olevista suojelluista 1957-luvulla maalatuista värikkäistä rautatieaiheisista taideteoksista, jotka ovat entisten VR:n työntekijän tekemiä. Maalaukset kunnostettiin ja entisöitiin remontoinnin yhteydessä.

Uuteen The Folks Hotel Konepajaan Meri Nurmi suunnitteli myös sisustukseen saumattomasti sopivan uniikin kuosin mikä sopii hienosti hotellin ilmeeseen ja tunnelmaan. ”Halusimme tehdä jotain erityistä ja persoonallista, joten ehdotimme että voisimme suunnitella hotellille oman räätälöidyn kuosin. Kuosin innoittajana on toiminut vanhat rakenteet ja purkuvaiheessa esiin tulleet seinäpinnat. Lukuisat maalikerrokset ja repsottavat eristeet muodostivat karun kauniita pintoja sekä niissä oli ajan henkeä ja historian havinaa. Halusimme säilyttää vanhan tunnelman ja tuoda sen jollakin tapaa esille.”

Pinto Designin sisustusarkkitehti Kirsi Kouhia kertoo The Folks Hotel Konepajan sisustuksen tavoitteena olevan yksinkertaisen kaunis, mutta kuitenkin samalla yllätyksellinen kokonaisuus.

kuva

”Suunnittelimme huoneiden seinille metallisia yksityiskohtia mitkä sopivat hienosti industrial-tyyliseen sisustukseen sekä halusimme huoneisiin aidot puulattiat, mitkä tuovat lämpöä ja sopivasti kontrastia rouhean tiilipinnan kanssa.”

kuva

Yksityiskohtia ja suomalaista designia

The Folks Hotel Konepaja tarjoaa hotellin asukkaille elämyksiä myös valaistuksen muodossa. Punatiilisen päärakennuksen julkisivua koristaa upea valotaideteos, joka toivottaa hotellin vieraat tervetulleeksi. Inspiraatio valotaideteokseen on saatu VR:n rautatiekiskoista ja se viittaa Konepajan alueen historiaan. Valotaideteoksen on suunnitellut Sun Effectsin Tiiti Hynninen.

Myös sisätilojen valaistukseen on kiinnitetty erityistä huomiota. VR:n entinen historia näkyy hotellin sisätiloissa ja julkisivusta lähtenyt ratakiskoidea jatkuu hotellin sisätilojen valaistuksessa.

”Hotelliin on tehty mielenkiintoisia valaisinratkaisuja tilan määrittelemissä puitteissa. Ratatiekisko-tunnelmaa tuotiin myös hotellin aulaan sekä portaikon valaistukseen. Portaikkoon tehtiin epäsuoraavalaistusta vanhan kiskon taakse”, Kirsi Kouhia kertoo.

kuva

kuva

Sisustusvalaisimet ovat myös hotellissa isossa roolissa.

”Haimme erilaisia tunnelmia taloihin. A-talon puolelle tuli ronskimpaa ja suoralinjaisempaa, kun taas B-taloon tuli pyöreitä suomalaisia riippuvalaisimia”, Kouhia selventää.

Valotaiteen lisäksi hotellissa pääset kokemaan myös monenlaista kuratoitua suomalaista taidetta. Aulaa koristaa kuparityö sekä hotellihuoneissa on upeita The Folks Hotel Konepajaa varten tehtyjä muraaleja ja edustava kokoelma aitoja maalauksia.

kuva

kuva

The Folks Hotel Konepaja tarjoaa uusia tapoja nauttia Konepajan historiallisesta alueesta Vallilassa. Perinteisten hotellien rinnalle on saatu ainutlaatuinen ja tyylikäs boutique-hotelli, joka houkuttelee niin turistit kuin paikalliset asukkaat yhteen.

Teksti: Heli Mäkiranta
Kuvat: Niki Soukkio

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »