mainos_1077

Rakentaminen
Runko ja rakennustuotteet (metallituotteet)

Metallista on moneksi

artikkelikuva: Metallista on moneksi

Suunnittelijat suosivat metallirakentamista muun muassa metallin lujuuden ja kestävyyden takia. Toisaalta metalleilla voidaan toteuttaa monenlaista näyttävää ja hienoa arkkitehtuuria.

RAKENNUSMATERIAALEINA METALLIT ovat yleensä helposti työstettäviä. Niillä on myös mahdollista päästä hienoihin lopputuloksiin, jotka ovat visuaalisesti näyttäviä.

”Metalli on yksi vaihtoehto saada aikaan nykyaikaista julkisivuverhousta”, sanoo useita metallikohteita suunnitellut arkkitehti Juho Grönholm helsinkiläisestä Arkkitehtitoimisto ALA:sta.

”Varsinaisesti metallirakentaminen ei ole Suomessa lisääntynyt – nykyisin suositaan usein puurakentamista –, mutta kestävässä rakentamisessa metallijulkisivut puoltavat paikkaansa. Monissa tapauksissa on järkevää myös käyttää rakennuksessa teräsrunkoa.”

metalli

Pitkäikäisiä materiaaleja

Grönholmin mukaan suunnittelijat valitsevat kunkin rakennuksen arkkitehtuuriin soveltuvat materiaalit huolellisen ja monialaisen pohdinnan tuloksena.

”Tyypillisesti metalli on aina mukana pohdinnoissa yhtenä vaihtoehtona. Se on pitkäikäinen rakennusmateriaali, joka on myös kierrätettävissä.”

”Viime aikoina metallia on asennettu varsinkin kulttuuriin ja matkustamiseen liittyviin rakennuksiin, kuten teattereihin, museoihin ja liikenneterminaaleihin. Sen sijaan asuinrakentamisessa metallijulkisivuja on käytetty vähemmän”, toteaa Grönholm.

Viime aikojen suunnittelukohteista hän mainitsee Kuopion ja Lappeenrannan teatteritalot, joissa metalli on olennainen osa rakennusten arkkitehtuuria.

”Lisäksi muun muassa Länsimetron viidessä uudessa asemarakennuksessa on paljon metallirakenteita. Näistä asemista kaksi on jo käytössä ja kolme muuta rakenteilla.”

metalli

Arvokkaita julkisivuja

Arkkitehdeille metallimateriaalit tuovat monenlaisia vaihtoehtoja rakennussuunnitteluun.

”Metallirakenteilla saadaan julkisivuihin keveyttä ja väriä, samoin kuin erilaisia detaljeja”

Metallin tuoma keveys voi olla sekä visuaalista että konkreettista. Esimerkiksi metallisia kennolevyrakenteita on ollut markkinoilla jo useita vuosia.

vuosia. ”Metallirakenne – kuten myös tiili – on verraten huoltovapaa, joten se on rakennuksen käyttäjän kannalta helppo ratkaisu. Toki eri julkisivumateriaaleilla on erilaisia hyviä ominaisuuksia”, Grönholm arvioi.

”Toisaalta teräsrunko tarjoaa aika runsaasti suunnittelumahdollisuuksia moniin muihin rakennusmateriaalivaihtoehtoihin verrattuna.”

Oikein valittujen materiaalien avulla rakennuksen julkisivun ilme saadaan sopeutumaan hyvin ympäristöönsä – tai vaihtoehtoisesti erottumaan hyvin maisemasta, jos niin halutaan.

”Vaikkapa kuparilevyillä on mahdollista toteuttaa hienoja metalliverhoiluja, jotka voivat joko muuttaa väriään vähitellen vuosien mittaan tai vaihtoehtoisesti olla esipatinoituja. Tällä tavoin saadaan arvokkaan näköisiä julkisivuja”, Grönholm muistuttaa.

metalli

Kantavia runkorakenteita

”Teräsrakentaminen on nyt suhteellisen vilkasta. Metallirakenteilla on ollut kysyntää”, arvioi asiantuntija Jyrki Hämäläinen Terästarvike Oy:stä.

Vuonna 1978 perustettu Terästarvike on teräksien, metallien ja kiinnitystarvikkeiden tukkuliike. Yhtiöllä on oma koneistamo, joka valmistaa tuotteita myös asiakkaiden piirustusten mukaan eri projektikohteisiin.

Monissa tapauksissa Terästarvike toimittaa metallisia julkisivumateriaaleja sekä uudis- että korjausrakentamiseen.

”Viime aikojen laajoja projekteja metallirakentamisessa ovat olleet esimerkiksi Redin ja Triplan kauppakeskushankkeet Helsingissä sekä pysäköintilaitoksen metallijulkisivu Turussa. Myös erilaisia toimitilaprojekteja on juuri nyt meneillään.”

”Pysäköintilaitoksen tapauksessa metallilevyjä tuotiin hiukan ulospäin seinästä, jolloin saatiin aikaan kolmiulotteiselta näyttävää elävää julkisivua. Toimitimme verkkolevyt työmaalle valmiiksi maalattuina ja oikeaan mittaan leikattuina”, Hämäläinen kertoo.

Redin alueella Helsingin Kalasatamaan valmistuu seitsemän kerrostaloa, joista osaan on jo asennettu muun muassa alumiinisia polttomaalattuja alakattolevyjä lipparakenteiksi 50 –100 metrin korkeudelle.

Hämäläinen tähdentää, että teräs ja muut metallit soveltuvat rakentamiseen erittäin hyvin.

”Teräs on lähes ikuinen materiaali ja se on yleinen myös kantavana runkorakenteena, esimerkiksi järeinä teräspalkkeina.”

”Toisaalta pinnoissa käytetään usein alumiinia. Yksi uusi ratkaisu on alumiinikomposiittilevy, jossa alumiinipintojen välissä on synteettisiä materiaaleja. Tällaista levyä on helppo muokata ja se on kevyempi rakenne kuin teräs”, kuvailee Hämäläinen.

metalli

Visuaalisia verkkolevyjä

Merenrantakohteissa rakennusten metallirakenteita voi uhata suolaisesta vedestä aiheutuva korroosio.

”Rantarakentamisessa voidaan käyttää vaikkapa korroosionkestävää alumiinia tai haponkestävää terästä. Vaihtoehtoja alumiinien pintakäsittelyksi, esimerkiksi anodisointi tai polttomaalaus”, sanoo Hämäläinen.

Muun muassa Helsingin Munkkisaaren ranta-alueen uusiin rakennuksiin on asennettu haponkestäviä teräsrakenteita sekä julkisivuihin kuvioreikälevyjä.

”Monissa tapauksissa alumiini on hyvä korroosionkestävä julkisivurakenne, jonka käyttö on lisääntynyt esimerkiksi Virossa. Tulevaisuudessa alumiinijulkisivuratkaisuja todennäköisesti suunnitellaan rakennuksiin Suomessakin nykyistä enemmän.”

Hämäläisen mukaan verkkolevyjulkisivut ovat kymmenen viime vuoden aikana tulleet aiempaa yleisemmiksi vaihtoehdoiksi suomalaisessa rakentamisessa.

”Verkkolevyillä saadaan aikaan suhteellisen taloudellisia julkisivuja, jotka on havaittu toimiviksi. Tällaisia julkisivuratkaisuja on esimerkiksi Limingantullin Prismassa Oulussa sekä Vantaan Tammiston Power-myymälässä.”

”Metalliset julkisivulevyt voivat olla värikkäitä, ja esimerkiksi reikälevyjä on mahdollista kuvittaa muun muassa valokuva-aiheilla, jolloin julkisivuihin tulee lisää näyttävyyttä”, Hämäläinen mainitsee.

Teksti: Ari Mononen
KUVAT: RMIG JA TERÄSTARVIKE OY

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »