mainos_1077

Projektiesittelyt (matkailu ja kulttuurirakennukset, vapaa-ajan ja viihtymisen rakennukset)

Lämminhenkinen tunturihotelli Iso-Syöte

artikkelikuva: Lämminhenkinen tunturihotelli Iso-Syöte

Hirsiseinät kohosivat nopeasti haastavasta säästä ja sijainnista huolimatta. Hirret toimittanut, maailman suurin hirsirakennusten valmistaja Kontio, suoritti myös niiden asennuksen.

Hotelli Iso-Syöte on lämminhenkinen tunturihotelli Pudasjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla. Joulukuussa 2018 hotelli koki muutoksen, kun sviitin takasta alkunsa saanut tulipalo tuhosi puolet vuonna 1984 rakennetusta hotellirakennuksesta ja aiheutti noin 10 miljoonan euron vahingot. Tulipalon jälkeen yrittäjä Juha Kuukasjärvi päätti rakentaa hotellin uudelleen entistä ehompana ja nyt Pudasjärvelle luonnonmaisemiin on kohonnut uusi upea Tunturihotelli Iso-Syöte.

Kohdetiedot: Hotelli Iso-Syötteen laajennus
Arkkitehtisuunnittelu: Asko Lax
Sisustussuunnittelu: Tatu Ahlroos, Synopsis Arkkitehdit Oy
Pääurakoitsija: Lapti

”Tulipalon jälkeen meidän tuli päättää siitä, teemmekö samanlaisen hotellin kuin ennen vai rakennammeko jotain uutta ja ainutlaatuista. Lyhyen harkinnan jälkeen päädyimme rakentamaan uniikin hotellin missä asiakas saa kokea vau-elämyksiä askel kerrallaan”, Juha Kuukasjärvi kertoo.

kuva
Hotellin vastaanoton tiskien verhoilukivet ja tulisijat ovat suomalaista vuolukiveä, jotka valmisti ja asensi Tulikivi.
Kuva: Henri Luoma

Pakon saneleman uudistuksen myötä Hotelli Iso-Syöte nousee uudelle ympäristönsä arvoiselle tasolle. Hotelli on upea yhdistelmä pohjoista, laatua ja suomalaista designia.

”Lopputulos on todella onnistunut. Ikkunoista sisään tuleva tunturimaisema on tärkeä osa hotellin konseptia ja uusi hotelli sulautuu luontevasti osaksi ympäröivää kaunista luontoa”, Kuukasjärvi iloitsee.

kuva
Kuva: Henri Luoma

Tunnistettavaa arkkitehtuuria

Tunturin laella luonnonkauniilla paikalla sijaitseva hotelli tarjoaa hienon näkymän ympäröivään luontoon. Palaneen hotellin tilalle on kohonnut tyylikäs ja laadukas hotelli tiukasta aikataulusta huolimatta.

”Hotellin suunnittelu oli intensiivinen ja raskas prosessi, jonka suurin haaste oli nopea aikataulu. Mutta oli hienoa, kun tilaaja oli ennakkoluuloton ja sain suunnitella hotelliin poikkeuksellisia ratkaisuja”, Iso-Syöte hotellin pääsuunnittelija Asko Lax kertoo.

Uudistuksen myötä hotelliin rakennettiin kolmas kerros, jotta rakennus tukisi paremmin hotellin liiketoimintaa, kasvua ja kehitystä. Ylimpään kerrokseen suunniteltiin avara ja tyylikäs vastaanotto, joka toivottaa asiakkaat tervetulleeksi. ”Usein hotellin vastaanotto löytyy pohjakerroksesta ikään kuin koko hotellimassan puristuksesta. Ilmavat ja avarat vastaanottotilat on vaikea rakentaa, joten olen iloinen, että uskalsimme heittäytyä ja rakentaa vastaanoton ylimpään kerrokseen. Tämä antaa Iso-Syötteen hotellille omaleimaisuutta ja tunnistettavuutta”, Lax selventää.

Myös työntekijät saivat suuren roolin hotellia suunniteltaessa.

kuva
Ravintola Hilltop

”Miellyttävä ja toimiva työympäristö tukee työntekijöiden tuottavuutta ja hyvinvointia. Etenkin ravintolan tila- ja kalusteratkaisuja on mietitty tarkkaan henkilökunnan kanssa”, hotellin sisustusarkkitehti Tatu Ahlroos kertoo.

kuva
Ravintola Hilltop

Ensi kesänä Iso-Syötteen hotelliin valmistuu vielä neljäs taso, mihin on suunnitteilla katolla sijaitseva Sky Walk. Kattoterassilta löytyy koko katon mittainen kävelyreitti sekä tasanne mistä avautuu upea tunturimaisema esteettömästi koko laajuudessaan.

kuva
Karhunpesä-sviitti

Vau-elämyksiä

Avaran vastaanoton sekä oleskelutilan lisäksi hotellin kolmanteen kerrokseen rakennettiin uusi korkeatasoinen 200 paikkainen näköalaravintola Hilltop. Suurista ikkunoista avautuva maisema tarjoaa asiakkailleen makunautintojen lisäksi vuodenaikojen mukaan vaihtuvan taideteoksen. Ravintolan keskellä kohoaa arkkitehdin muotoilema, näyttävä 5,5 metriä korkea ja 3 metriä leveä avotakka, joka ryhdittää suurta tilaa ja luo tunnelmaa.

kuva
Moderni hirsiarkkitehtuuri toimii kilpaillulla matkailualalla ekologisena ja elämyksellisenä erottautumistekijänä. Hotellin hirret valmistanut Kontio on toimittanut hirsiä suuriin matkailukohteisiin mm. Ruotsiin, Norjaan ja Algeriaan.
Kuva: Juha Sarkkinen

kuva
Vuolukivi taipuu moneen muotoon ja täysin uniikkeihin tulisijaratkaisuihin. Hotellin vastaanoton ja ravintola Hilltopin tulisijat sekä tiskien verhoilukivet valmisti Tulikivi ja suoritti niiden asennuksen.

”Hotellin historian myötä paloturvallisuuteen kiinnitettiin erityistä huomiota. Tulisijojen rakentamiseen valikoitiin vain sellaiset toimijat, joille tuli on tuttu elementti”, Asko Lax kertoo.

kuva
Arctic Spa

Uudistuksen myötä hotelliin kylpyläosasto suunniteltiin uudelleen. Tummanpuhuva värimaailma ja lämmin tunnelma luovat viihtyisät puitteet rentoutumiselle.

kuva
Arctic Spa

”Spa-tilan elämyksellisyyteen on kiinnitetty paljon huomiota, sekä eri kansalaisten erilaiset tarpeet on otettu huomioon. Vaikka et menisi kylpylän altaaseen, voit nauttia tilan tunnelmasta pelkästään kansituolilla istuessasi”, Tatu Ahlroos kertoo. Spa-tila on pyritty maksimoimaan suunnittelemalla unisex sauna kahden saunan sijaan sekä saunasta ja kylpylästä avautuu näkymä suoraan tunturimaisemaan.

kuva
Arctic Spa

Myöhemmin hotellin kylpylään on suunnitteilla ulos tuleva infinity pool missä voi rentoutua ja nauttia upeasta pohjoisen maisemasta.

Tuhkasta noussut Fenix lintu

Uudistetusta Iso-Syötteen hotellista löytyy kolmen tasoisia huoneita. Standard huoneiden lisäksi hotelliin suunniteltiin uusia Superior-huoneita sekä Karhunpesä-, Kotkanpesä-, Aurora- ja Feeniks-sviitit mistä jälkimmäinen on suunniteltu hotellipalon muistoksi.

”Kun hotellin raunio vielä savusi niin päätimme, että sinne pitää saada Feeniks niminen sviitti kertomaan tarinaa tapahtuneesta”, Ahlroos kertoo.

Uusia huoneita suunniteltaessa Pohjoisen luonto nousi tärkeään rooliin. Sviitit ovat tunnelmallisia ja kotoisia sekä ne on suunniteltu niin, että niistä on helppo ihailla upeaa tunturimaisemaa, mutta myös jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu.

”Tärkeintä sisustuksen suunnittelussa oli maisema ja asiakkaan kokemus: luonnon sekä rauhoittavan ja toimivan tilan vuoropuhelu. Erityisen tärkeää on, että asiakas voi tehdä ostopäätöksen uudelleen ja tällä kertaa omaan kokemukseensa pohjautuen”, Ahlroos kertoo.

Huoneiden sisustuksen suunnittelussa on otettu huomioon myös pintojen materiaalin tuntu. Haptisuus syntyy asioista, joita ihminen koskettaa ja tuntee.

”Mielestäni sisustuksen suunnittelussa värejäkin tärkeämpää ovat materiaalit, joista tila on luotu. Tavoitteenani on, että asiakas kokee uudet huoneet pesämäisenä rauhoittavana ympäristönä. Jopa niin, että sokeakin voi olla huoneesta varsin vaikuttunut”, Ahlroos toteaa.

Hotellihuoneiden lisäksi alueelta löytyy 36 kappaletta tunnelmallisia mökkejä, mistä avautuu upea näkymä tunturin huipulle.

kuva
Feeniks-sviitti

Paikallista mystiikkaa ja suomalaista sisua

Hotellin uudisosa on täynnä upeita sisustusratkaisuja, joissa kohtaavat suomalainen muotoilu, ekologisuus ja arktinen luonto. Värimaailma hotellissa on lämmin ja maanläheinen unohtamatta ripausta ylellisyyttä. Tummanpuhuva värimaailma toimii hienona vastapainona ulkona näkyvälle lumiselle sinisävytteiselle maisemalle.

kuva
Karhunpesä-sviitti

”Hotellin sisustukseen suunniteltiin myös kliseisiä asioita, mutta uudella tavalla sovellettuna. Paikallista mystiikkaa on tuotu tilaan muun muassa poron sarvilla ja aikaisemmin toteutettuihin Aurora-sviitteihin Juha keräsi itse jäkälän peittämää poroaitaa metsästä”, Ahlroos kertoo.

kuva
Feeniks-sviitti

Mielenkiintoa sisustukseen tuo suomalaiset kustomoidut valaisimet sekä näyttävät hotellia varten suunnitellut tekstiilit ja kuosit. Puu materiaalina näkyy myös vahvasti niin valaisimissa kuin seinäpinnoilla.

”Tulipalon jälkeen Juha totesi, että nyt hänellä on todella paljon poltettua puuta, koska hotelli paloi. Päätimme käyttää sitä uuden hotellin sisustuksessa, koska se ilmentää kuinka suomalainen sisu materialisoituu”, Ahlroos kertoo.

Uudistumisen myötä Iso-Syötteen hotellista on tullut entistä upeampi ja ehompi kuin edeltäjänsä. Hotelli on todella noussut voittajana tuhkasta siivilleen niin kuin Fenix-lintu, joka lentää korkealla.

Teksti: Heli Mäkiranta
Kuvat: Hotelli Iso-Syöte

kuva
Aurora-sviitti

kuva
Star Superior -huone

kuva
Star Superior -huone

kuva
Kotkanpesä-sviitti

kuva
Kotkanpesä-sviitti

kuva
Aurora-sviitti

kuva
Aurora-sviitti

kuva
Kuva: Juha Sarkkinen

kuva

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »