mainos_754

Yhteistyössä (Sisustusarkkitehdit SIO ry)

NÄKÖKULMA

2030-luku on jo täällä, oletko valmis?

artikkelikuva: 2030-luku on jo täällä, oletko valmis?

Olen sisustusarkkitehdit SIO:n hallituksen uusi puheenjohtaja, Lars 'Lasse' Räihä. Tatu Ahlroos päätti astua sivummalle ansiokkaan 5 vuoden johtamisen jälkeen – astun melko isoihin ”saappaisiin”, kiitos siitä Tatu!

”INTERWEBIÄ” (osoittaakseni mihin sukupolveen kuulun) selatessani kohtasin erittäin mielenkiintoisen ja mieltä askarruttavan luennon lähitulevaisuudestamme. Tony Seba on verkkosivunsa mukaan kirjailija, puhuja, kouluttaja, enkelisijoittaja ja yrittäjä Silicon Valley:ssa. Luento keskittyi liikkumisen murrokseen North Carolinassa, Yhdysvalloissa, mutta kosketti kaikkia elämän aloja ja sitä, miten murros heijastuu niihin. Äärimmäisenä kiteytyksenä todettakoon, että hänen mukaansa on epätodennäköistä, että kulutamme aikaamme tai rahamme liikkumiseen enää 2030 jälkeen. Kaikki liikkuminen tulee tapahtumaan sähkön voimin ja ilman kuljettajia, autonomisesti ja tekoälyn avulla. Esimerkkinä hänellä oli, että ostamalla kahvin ”kahvilaketjun bussissa”, pääsee lähialueella paikasta A, paikkaan B, ilman vaihtoja tai pitkiä kiertoreittejä – kuulostaa houkuttelevalta!

Jos tämä ennakoitu murros toteutuu – puheenvuoro oli vähintäänkin vakuuttava – miten me voimme varautua siihen? Esimerkiksi olemalla ostamatta polttoaineella liikkuvaa autoa – kuulemma ainut taloudellisesti perusteltavissa oleva vaihtoehto jo nyt, 2020 jälkeen, on täyssähköauto!? Miten voimme huomioida murroksen tilojen ja sisustusten suunnittelussa?

Viime vuoden pandemia on jo auttanut meitä matkalla kohti murrosta. Oli ala melkein mikä vain, on etätyö ja etäkokoukset tulleet pysyväksi osaksi arkea. Samalla vaatimukset tavanomaisia toimistotiloja kohtaan ovat muuttuneet silmänkäänteessä. Esimerkkinä saimme tehtäväksi suunnitella ns. ”test fit”-pohjan, jossa vuokralaisehdokkaan emoyhtiö oli määrännyt ”6 feet policyn” – kaikkien toimistolla olevien työpisteiden oli oltava vähintään 6 jalan, eli n. 1,8 m etäisyydellä toisistaan – henkilökunnan turvallisuuden vuoksi. Lisääntyneet etäisyydet ja henkilökunnan määrän rajaaminen on jo nyt johtanut siihen, ettei tilojen pinta-aloja voidakaan välttämättä pienentää, vaan niitä suunnitellaan uudelleen, uusista lähtökohdista.

Samalla kuluttaminen ja uuden neitseellisen tavaran tuottaminen on kuulemma jo nyt kohdannut lakipisteensä. Nykyään yhä useampi valmistaja hakee ratkaisuja ja toimintamallien muutosta, voidakseen palvella uutta, jo käsillä olevaa tilannetta, jossa kiertotalous ja tavaran uudelleen käyttö on ensisijainen ratkaisu. Muutamia esimerkkejä mainitakseni, nykyään on useampi taho maailmalla, jotka myyvät uudisrakennuskohteisiin kunnostettuja tiiliä, puretuista rakennuksista, jolloin hiilidioksidia säästyy 0,5 kg tiiltä kohti. Eräässä projektissamme likaantunut ja nuhjaantunut palamatto toimitettiin takaisin tehtaalle, jossa siitä valmistetaan uusia palamattoja. Useassa projektissa verhoillut kalusteet verhoillaan uudelleen mieluummin, kuin hankitaan uutta. Listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin.

Meidän suunnittelijoiden on myös mukauduttava tähän uuteen maailmanjärjestykseen – suunnittelu on tehtävä näkökulmalla: kiertotalous, kestävä kehitys ja kierrättäminen ensin. Onneksi on havaittavissa useampia suunnittelutoimistoja, jotka ovat jo omaksuneet tämän lähestymistavan tai vähintäänkin ilmoittavat aikovansa tehdä sen. Se on pieni ensiaskel, jonka kautta voimme ryhtyä vaikuttamaan tilaajiimme, rakennusliikkeisiin ja suunnittelua ohjaaviin viranomaisiin. Onneksi kaikki tahot ovat mukanamme ”samassa veneessä”. Lisäksi nykymaalimassa, jossa kaikki tieto on kaikilla käytössä, kaikilla edellä mainituilla tahoilla tuntuu olevan samanlaiset aikomukset – täyttä vauhtia kohti kestävämpää 2030-lukua!

Lars 'Lasse' Räihä
Hallituksen puheenjohtaja
Sisustusarkkitehdit SIO ry

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

mainos_799

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »