mainos_1077

Yhteistyössä (Julkisivuyhdistys JSY ry)

BLOGI

Julkisivuremonttikilpailu käynnistymässä

Esimerkillisen hienoja julkisivuremontteja etsitään

artikkelikuva: Julkisivuremonttikilpailu käynnistymässä

As Oy Satakallio Helsingin Kalliosta palkittiin vuonna 2017. KUVA: JSY KILPAILUMATERIAALI

Eräs arkkitehti harmitteli, miten usein taloyhtiöissä halutaan vaihtaa esimerkiksi ikkunoita uusiin, vaikka vanhat puuikkunat olisivat vielä kunnostettavissa. Talojen julkisivuihinkin saatetaan kaivata radikaalia muutosta, vaikka korjaamalla ja pienin yksityiskohdin ja lisäkorostuksin voitaisiin julkisivuista saada kauniisti vanhaa ja alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittavaa. Tällaisia keskusteluja käydään niissä lukuisissa taloyhtiökokouksissa, missä on päätettävä julkisivuremonttien toteuttamisesta.

Julkisivukorjauksella arkkitehtuuri arvoonsa

Julkisivuyhdistys on järjestänyt asunto-osakeyhtiöille tarkoitetun Julkisivuremonttikilpailun 7 kertaa. Siinä pyritään nostamaan esiin laadukkaasti toteutettuja onnistuneita julkisivukorjauksia esimerkiksi muille julkisivukorjausta vielä suunnitteleville taloyhtiöille.

Arvosteluissa on aina kiinnitetty huomiota myös esimerkiksi korjaamisen prosessin sujuvuuteen, tiedottamiseen, osakkaiden ja asukkaiden huomioonottamiseen, rahoitusjärjestelyihin jne. Palkituista julkisivuremonteista nousee selkeästi esiin se, että korjaamalla voidaan korostaa alkuperäistä arkkitehtuuria ja palauttaa se nykyaikaisin materiaalein ja työtavoin entiseen loistoonsa. Usein juuri kuulee sanottavan, että ”meidän talomme ilmehän kirkastui valtavasti julkisivuremontin ansiosta”.

Korjaamisessa onnistuminen edellyttää hyvin ja asiantuntevasti tehtyä kuntotutkimusta, jonka tilaamisessa ja esimerkiksi näytteiden määrissä ei kannata tinkiä. Kuntotutkimusraportti toimii korjaussuunnittelun pohjana ja antaa suuntaviivat käytettävissä oleville vaihtoehdoille.

Kun niistä valitaan asukkaiden toiveet ja tavoitteet täyttävä korjaustapa ja työn tekee hyvästä laadusta tinkimätön urakoitsija oikeilla materiaaleilla ja työtavoilla, syntyy pitkäaikaiskestävää, kosteusteknisesti toimivaa ja hyvää julkisivuarkkitehtuuria.

Lähiötalojen julkisivuista arvotalojen julkisivuihin

Julkisivuremonttikilpailuun on osallistuttu eri puolilla Suomea toteutetuilla julkisivuremonteilla, joita on tehty niin vuosisadan alussa rakennetuissa taloissa kuin 60-, 70- ja 80 -luvunkin taloissa.

Taloyhtiön koolla mitattuna pienin hanke oli 13 osakkaan toteuttama helsinkiläisen As Oy Kristian 17 palkittu hanke vuonna 2019. Siinä käsityötaitoja ja -perinnettä kunnioittaen palautettiin vuonna 1906 valmistuneen talon julkisivuihin mm. julkisivujen reliefimäisyys ja alkuperäinen rappausstruktuuri.

kuva
As Oy Kristian 17 Helsingin Kruunuhaasta sai kolmannen palkinnon vuonna 2019.
KUVA: JSY KILPAILUMATERIAALI

Osakasmäärällä suurin julkisivuremontti taas toteutettiin helsinkiläisessä As Oy Satakalliossa, jossa oli tuolloin 756 huoneistoa ja nauhamaisella julkisivulla paikoin pituutta yli 100 metriä. Julkisivujen korjaaminen vaatikin ääretöntä mittatarkkuutta ja lopputuloksena saatiin kaunis 60-luvun nauha-arkkitehtuuria kunnioittava onnistunut julkisivuremontti. Tämä kohde palkittiin kilpailussa vuonna 2017.

Sittemmin yhtiön huoneistomäärä on kasvanut, sillä yhtiö on toteuttanut jo julkisivuremontin aikaan selvitettävänä olleen ullakkorakentamishankkeen.

Kilpailuohjelma julki maaliskuussa

Julkisivuremonttikilpailu järjestetään tänäkin vuonna. Kilpailuun voivat tällä kertaa osallistua asunto-osakeyhtiöiden lisäksi kiinteistöosakeyhtiöt, joten esimerkiksi vuokrataloyhtiötkin pääsevät esittelemään onnistuneita julkisivukorjauksiaan.

Kilpailuohjelma julkaistaan Julkisivuyhdistyksen kotisivulla maaliskuussa. Kilpailuaikaa on elokuun loppuun ja palkittavat julkaistaan syksyllä.

Toivomme jälleen runsasta osanottoa kahdeksatta kertaa järjestettävään Julkisivuyhdistyksen ja AKHA ry:n järjestämään kilpailuun.

Lisätietoja kilpailusta: info@julkisivuyhdistys.fi

Teksti: Riina Takala-Karppanen / Julkisivuyhdistys r.y.

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »