mainos_1077

Rakentaminen
Runko ja rakennustuotteet (kivi, laatat, tiili)

Suojelukohteen laatat valmistuivat tilaustyönä

artikkelikuva: Suojelukohteen laatat valmistuivat tilaustyönä

Kohteen asettamien vaatimusten mukaan suunniteltavien mittatilauslaattojen tuotekehitys alkaa oikeanlaisen savimateriaalin valinnasta. Haluttu rakenne, väri ja kiilto haetaan mallipalojen koepolttojen avulla.

Helsingin Original Sokos Hotel Vaakunan uudistus valmistui alkuvuodesta 2021. Sokos Helsinki -tavaratalon käytössä ollut kiinteistön viides kerros muutettiin hotellikerrokseksi ja ravintolatilat sekä talotekniikkaa uusittiin. Vaakunan kiinteistö on suojelukohde, joten suunnittelu ja toteutus tehtiin tiiviissä yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa.

”Tavaratalon korkeaan keskitilaan palautettiin laattapintoja, jotka kiinteistöstä oli poistettu 1990-luvulla tehdyssä saneerauksessa. Yhtenäisen laatoituksen luomiseksi tilasimme Pentikiltä uniikkilaattoja, sillä markkinoilta ei löytynyt sopivia valmislaattoja”, kertoo projektin pääsuunnittelijana toiminut arkkitehti Pekka Leskelä arkkitehtitoimisto HKP:stä.

kuva

Pentik suunnittelee ja valmistaa laatat jokaiseen kohteeseen mittatilaustyönä. Vaakunan laattojen tuotekehitystä varten tarvittiin mallikappaleet alkuperäisistä laatoista. Alkuperäisen laatoituksen värissä on kirjavuutta, joten toteutuksessa käytettiin kahta laatan taustaprofiilia ja neljää eri värisävyä.

”Halutunlaisen laatan kehittäminen alkaa kohteeseen sopivan savimateriaalin valinnasta. Vaakunassa laatat olivat jopa 25 millimetrin paksuisia, joten saven tarkalla valinnalla varmistettiin laattojen kestävyys ja hyvät tekniset ominaisuudet. Oikeanlainen lopputulos saavutettiin koepolttamalla mallikappaleita”, sanoo Pentikin tehtaanjohtaja Leo Ylisirniö.

”Laattojen laadukkuus ja tekninen kestävyys ovat aina tuotekehityksemme lähtökohta, jota seuraavat laatan oikeanlainen muoto, värisävy, kiilto ja struktuuri”, lisää kehitysjohtaja Harri Bergman Pentikiltä.

kuva

Läpinäkyvä viestintä sujuvoittaa yhteistyötä

Laatoitettu seinä on nykyään tavaratalon sisätiloissa ja jatkuu lasikaton yli ulos. Alun perin kyseessä on ollut sisäpihan julkisivu, joten alkuperäiset laatat ovat olleet säälle alttiina.

”Ajan ja olosuhteiden aiheuttaman rapautumisen jäljittely onnistui erittäin hyvin”, toteaa Leskelä.

”Tilaus- ja toimitusprosessi Pentikin kanssa oli raikas tuulahdus rakennusalalle. Yhteydenpito tehtaalta oli aktiivista suunnittelu- ja tuotekehitysprosessin sekä koepolttojen aikana. Keskusteluyhteys oli avoin ja toiminta läpinäkyvää”, sanoo työnjohtaja Wiljami Seppänen projektinjohtourakoitsijana toimineelta Rakennus Oy Antti J. Aholalta.

Laattatoimitusten logistiikka oli sujuvaa ja toimitukset saapuivat sovitusti pienissä erissä, mikä sujuvoitti toimintaa työmaalla. Pentikin tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa, mikä helpottaa toimitusrytmin ja aikataulun sovittamista asiakkaan toiveiden mukaisesti.

”Laattatilauksissa lähdetään aina liikkeelle asiakkaan tarpeesta. Alkuperäiset laatat on valmistettu oman aikansa tekniikalla, joten onkin kiehtovaa jäljitellä vanhojen laattojen ulkonäköä ja yhdistää se modernilla tekniikalla valmistettuihin ja teknisesti huippulaatuisiin laattoihin”, sanoo Bergman.

Uniikkien mittatilauslaattojen tuotekehitykseen kannattaa varata riittävästi aikaa. Pentikillä jokainen laattatilaus kehitetään alusta loppuun juuri kohteen vaatimusten mukaisesti. Tuotekehityksen ja valmistamisen lisäksi suojelukohteissa on varattava aikaa hyväksyttämiselle suojeluviranomaisilla.

Lisätietoja: www.constructionceramics.com

Teksti: Merja Maukonen

kuva

kuva

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »