mainos_1086

Projektiesittelyt
Rakentaminen
Runko ja rakennustuotteet

Puuarkkitehtuurin taidonnäyte Tampereen sydämessä

artikkelikuva: Puuarkkitehtuurin taidonnäyte Tampereen sydämessä

Kuuma on Tampereen paraatipaikalla Laukontorin rannassa sijaitseva puurakenteinen saunaravintola.

Tasokkaita ravintola- ja saunapalveluita tarjoava Kuuma yhdistää pohjoismaisen ruokakulttuurin rentoon oleskeluun ja saunomiseen ja on ympärivuotinen olohuone niin tamperelaisille kuin matkailijoillekin.

Saunaravintola Kuuma on Honkatalojen Janne Kanteen, arkkitehti SAFA, käsialaa ja rakennuksen puuosat on valmistettu Honkatalojen tehtaalla Töysässä. Rakennuksen arkkitehtuurin lähtökohtana oli pelkistetty ja moderni muotokieli. Rakennus on selkeästi tunnistettavissa jo kaukaa. Pääasiallinen julkisivumateriaali on pystysuuntainen kuusitolpitus. Rakennuksen suuret lasipinnat avautuvat Ratinan suvannon suuntaan, muuten rakennuksen luonne on suljetumpi ja verhoava. Julkisivun valkoinen väri korostaa rakennuksen kaarevaa ja veistoksellista muotokieltä. Puun ohella terästä on käytetty rakennuksen kantavissa rakenteissa. Rakennuksessa on viherkatto ja rakennuksen kerrosala on 517 neliötä.

kuva

Kuuman erikoisuus on yleinen sauna, jossa voi valita tavallisen puulämmitteisen saunan ja savusaunan väliltä. Rakennuksen terassilta on käynti uintialueelle, joka on koko muun kokonaisuuden tavoin auki ympäri vuoden. Pienempään puulämmitteiseen saunaan mahtuu 15 saunojaa, isompi sähkölämmitteinen savusauna vetää 25 henkilöä. Ravintolassa keskitytään lähiruokaan ja kotimaisiin makuihin. Saunaravintolassa on 659 asiakaspaikkaa ja terassitilaa kahdessa tasossa 727 neliötä.

kuva
Kuuman terassilta avautuu upeat näköalat Ratinan suvantoon.

Arkkitehdin kommentit

“Kohde sijaitsee Tampereen ydinkeskustassa, Laukontorilla Ratinan suvannossa. Kyse on yhdestä keskustan viimeisistä vapaista tonteista tiheän kaupunkirakenteen sisällä. Rakennus yhdistää ravintolapalvelut sekä saunomisen, tarjoten näin uudenlaisen elämyksen kaikille kaupunkilaisille. Poikkeuksellisen vaativan kohteen suunnittelu oli erittäin haastavaa, lisäksi tontin kompakti muoto ja koko ohjasivat myös suunnittelua.

kuva
Kuuman terassilta avautuu upeat näköalat Ratinan suvantoon.

Arkkitehtuurissa haluttiin pitäytyä pelkistetyssä ja ajan hammasta hyvin kestävässä puhdaslinjaisessa ja selkeässä muotokielessä. Rakennuksen veistoksellista muotoa korostaa sen kaarevia muotoja kiertävä valkoiseksi peittomaalattu kuusitolpitus, puuta on muutenkin käytetty voimakkaasti ja näkyvästi julkisivujen lisäksi myös sisätiloissa. Rakennuksessa on viherkatto. Kohde sai jo suunnitteluvaiheessa poikkeuksellisen paljon huomiota sekä näkyvyyttä mediassa, mikä on sinänsä hyvin ymmärrettävää kun operoidaan näin näkyvällä paikalla kaupungin ytimessä”, arkkitehti Janne Kantee kertoo projektista.

kuva
Rakennuksen veistoksellista muotoa korostaa valkoiseksi peittomaalattu kuusitolpitus.

kuva
Puu näkyy vahvasti myös ravintolan sisustuksessa.

Honkatalot toimii tiiviissä yhteistyössä arkkitehtien kanssa

“Honkataloilla talojen räätälöinti on arkipäivää ja jokainen talo on tuotannossamme erilainen. Strategiamme ytimessä on intohimoinen suhtautuminen tuotekehitykseen ja kunnia-asiamme on toteuttaa kaikki arkkitehtien suunnitelmat ja detaljit sellaisenaan. Vaativissa kohteissa käytetään hirsi- ja puurakenteiden lisäksi usein teräsrakenteita. Niin sanotulla hybridirakenteella lähes kaikki tulee myös hirsi- ja puurakentamisessa mahdolliseksi”, kertoo toimitusjohtaja Harri Vainionpää.

kuva

Yksityisten kohteiden lisäksi Honkatalot toteuttaa paljon erilaisia projektikohteita, kuten Naava Resort -huvila-alue ja Naava Chalet -hirsihotelli Ähtärissä, Vuoreksenkuutiot-ryhmärakentamishanke Tampereella tai hirsirakenteinen yhtenäiskoulu Virroilla. Uusimpana tulossa on nyt erilaisia hirsikerrostalohankkeita. Puurakentaminen on entistä yleisempää nyt myös ns. julkisissa kohteissa.

Paremman huomisen puolesta

Honkatalojen tehtaat sijaitsevat Etelä-Pohjanmaalla, Töysässä. Honkatalot valmistaa hirsi- ja ekopuutalot maailman parhaalla havumetsävyöhykkeellä kasvaneesta puuraaka-aineesta. Talotuotantoon Honkataloilla hyväksytään vain puun parhaat A- ja B-laatuluokat, jolloin muut laatuluokat karsitaan kokonaan pois.

Puu on ylivoimaisesti ekologisin tapa rakentaa. Puutalo ja erityisesti hirsitalo on pitkäikäinen. Se kestää jopa satoja vuosia, ja pitkän elinkaarensa ajan se varastoi hiiltä. Puutalon valmistamiseen vie vähemmän energiaa kuin muista materiaaleista valmistetun talon: vain puolet kivitalon valmistamiseen tarvittavasta energiasta. Sivutuotteena syntyvä puujae hyödynnetään Honkataloilla lämmöntuotannossa.

Rakennusmateriaalina puu on myös terveellinen. Massiivisella seinärakenteella toteutetut hirsitalot sekä ekopuutalot säätelevät ja tasapainottavat huoneilman kosteutta. Hirsitalossa on hyvä hengittää. Yksiaineinen hirsiseinä on turvallinen rakenne, jossa kosteusongelmia ei pääse syntymään. Puupinnoilla on tutkitusti muitakin terveysvaikutuksia. Ne lievittävät stressioireita monin verroin tehokkaammin kuin muut pintamateriaalit. Puupinta on myös miellyttävä ja lämmin koskettaa.

Lisätietoja: www.honkatalot.fi

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »