mainos_1086

Rakentaminen
Runko ja rakennustuotteet (puutuotteet)
Sisäpinnat ja tilaosat (puu, laminaatti)

Wood Cityn julkisivujen puumateriaali on ekologinen ja mittapysyvä Accoya®

artikkelikuva: Wood Cityn julkisivujen puumateriaali on ekologinen ja mittapysyvä Accoya®

Wood City on SRV:n kehittämä urbaani kaupunkikortteli ja puurakentamisen maamerkki Helsingin Jätkäsaaressa. Wood Cityyn kuuluu kaksi 8-kerroksista asuinkerrostaloa, pysäköintitalo ja näyttävä toimistorakennus, joka on peliyhtiö Supercellin uusi pääkonttori. Lisäksi kokonaisuuteen on suunnitteilla hotelli. Uuden sukupolven puurakentamista edustavalle korttelille antaa modernin yksilöllisen ilmeen Accoya -puusta valmistetut julkisivuelementit yhdistettynä lasipintojen kanssa. Accoya -puu valittiin kohteeseen sen ekologisuuden, kestävyyden ja alhaisten huoltokustannusten vuoksi. Pitkän elinkaaren omaava Accoya soveltuu erinomaisesti Jätkäsaaren merelliseen ympäristöön ja Suomen vaihteleviin sääolosuhteisiin.

Accoya® on kestävä valinta julkiseen puurakentamiseen

Accoya on tuotemerkki ekologisesti ja myrkyttömästi käsitellylle puulle. Patentoidussa valmistusprosessissa puu asetyloidaan, eli kyllästetään vahvalla etikkaliuoksella, jolloin sen solukko muuttuu pysyvästi. Accoya -käsittelyn ansiosta puusta tulee kosteuden kestävää ja mittapysyvää. Käsittely antaa puulle myös luonnollisen suojan useita lahottajasieniä vastaan. Modifiointia tehdään toistaiseksi vain yhdellä tuotantolaitoksella Hollannissa. Accoya -puun maahantuoja Novenberg Oy kuljettaa puun Hollannista Suomeen raakalautana ja höylää siitä kotimaassa erilaisia tuotteita asiakkaidensa tarpeisiin. Accoya -puuta on käytetty Wood Cityn rakennusten julkisivuissa sekä hankkeen muissa pienemmissä käyttötarkoituksissa, kuten kattoterassin rakennelmissa ja leikkivälineissä.

kuva
Osa Accoya -paneeleista on käsitelty korkeimpaan mahdolliseen paloluokkaan B-s1,d0.

Accoyan raaka-aine on sävyltään vaaleaa radiata mäntyä, eikä materiaali vaadi kestääkseen erillistä pintakäsittelyä. Wood Cityn ulkoverhouselementit valmistettiin 195 mm levyisistä Accoya -paneeleista, joiden sävy muuttuu ilman pintakäsittelyä ajan myötä luonnollisen harmaaksi. Palomääräysten osoittama osa puujulkisivuista on kyllästetty Novenberg Oy:n edustamalla ekologisella Burnblock palonsuoja-aineella, jolla puulle saadaan korkein mahdollinen paloluokka B-s1,d0. Wood Cityn Accoya -pintojen huolloksi riittää näin ollen pelkkä vesipesu ja harjaus, jolloin verhouksen huoltokustannus on ylivoimaisen alhainen verrattuna moniin muihin puutuotteisiin.

kuva
Accoya -puu soveltuu hyvin sekä sisä- että ulkokäyttöön ja sitä voidaan työstää kuten kaikkia luonnonmukaisia puutuotteita.

Accoya -puulla on myös ainutlaatuinen tehdastakuu, joka kattaa maanpäällisissä rakenteissa 50 vuotta ja maakosketuksessa sekä makeassa vedessä 25 vuotta. Wood Cityn julkisivuissa Accoyan on arvioitu kestävän jopa 80 vuotta. Poikkeuksellisen hyvän kestävyytensä ja alhaisten elinkaarikustannustensa ansiosta Accoya soveltuu erinomaisesti ison mittakaavan julkiseen puurakentamiseen. Se on turvallinen valinta myös muihin vaativiin puurakentamisen kohteisiin; kuten sillat, terassit, laiturit, puistorakentaminen ja vaikkapa saunarakenteet.

kuva

Wood City näyttää mallia modernista puurakentamisesta kaupunkiympäristössä

Puun käyttö julkisessa rakentamisessa ja asuntotuotannossa on vahvassa kasvussa. Puun käyttöä vauhdittaa materiaalin monipuolisuus, terveellisyys ja ennen kaikkea erinomaiset ympäristövaikutukset, kuten puun kyky toimia hiilivarastona. Ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelman tavoite on, että kotimaan julkisen puurakentamisen markkinaosuus olisi kaikesta julkisesta rakentamisesta vuonna 2025 jo 45 %. Puurakentamisen kehittyessä myös materiaalien kestävyys- ja tekniset vaatimukset kasvavat. Accoyan kaltaiselle ympäristöystävälliselle puun käsittelymenetelmälle on kysyntää, kun tieto toksiinisista kyllästeistä on lisääntynyt ja rakentamisen hiilijalanjälkeä sekä elinkaarikustannuksia pystytään seuraamaan yhä tarkemmin. Accoyaan hankintavaiheessa tehty panostus maksaa itsensä vuosien myötä moninkertaisesti takaisin.

Wood City -korttelin puukerrostalojen runko on Stora Enson LVL-viilupuupaneelia. Laajasti Euroopassa käytössä olevaa massiivipuurakentamisen menetelmää sovellettiin Suomessa ensimmäistä kertaa monikerroksisiin massiivipuurakennuksiin. Massiivipuuelementtien suurimpia hyötyjä on rungon nopea pystytys ja rakennustavan ympäristöystävällisyys. Accoya -ulkoverhouksen tehtävä on sekä varmistaa ja maksimoida puurakennusten kestävyys, että viimeistellä niiden ulkonäkö. Accoyan valintaa kohteeseen tukivat kattavien materiaalitestien tulokset sekä valmistajan puun hankinnan vastuullisuuden osoittavat ympäristösertifikaatit. Accoyalla on muun muassa pohjoismainen Joutsenmerkki ja arvostetut kansainväliset FSC, BREEAM, LEED ja C2C -sertifioinnit.

kuva

Rakentamisen Ruusu myönnettiin Supercellin pääkonttorille

Rakentamisen Ruusu on Helsingin kaupungin vuotuinen tunnustus poikkeuksellisen laadukkaasta rakennettuun ympäristöön liittyvästä työstä. Rakentamisen Ruusu jaetaan rakennushankkeelle tai teolle, joka on edistänyt hyvän elinympäristön luomista ja noudattaa ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti sekä kulttuurisesti kestävää kehitystä. Vuoden 2020 Rakentamisen Ruusu -palkinto myönnettiin Supercellin pääkonttorin suunnittelijoille ja rakentajille, joista tässä mainittakoon pääsuunnittelija Anttinen Oiva Arkkitehdit ja urakoitsija SRV. Palkintolautakunnan mielestä Supercellin pääkonttori edustaa näyttävää uutta puurakentamista, jolle on Suomessa selkeästi tilausta. Rakennuksessa on kaupunkiympäristöön tarvittavaa näyttävyyttä ja sillä on positiivinen vaikutus ympäristöön. Arvioinnissa todettiin Supercellin pääkonttorin rakennushankkeessa olleen myös poikkeuksellisen avoin tiedon jakamisen ja ratkaisuhenkisyyden ilmapiiri. Toimistorakennusten rakentamiseen puusta ei vielä ole vakiintuneita käytäntöjä ja hankkeen toteutuminen on vaatinut rohkeutta, ennakkoluulottomuutta sekä äärimmäisen ammattitaitoiset suunnittelijat ja toteutusorganisaation. (www.hel.fi)

Novenberg Oy:lle Supercellin pääkonttori oli upeasti jo toinen kerta olla materiaalitoimittajana mukana Rakentamisen Ruusun voittajahankkeessa. Vuonna 2017 ensimmäisen palkinnon pokkasi TA-Yhtiöiden Vihreistä vihrein -kerrostalot, joiden julkisivumateriaali on myös Accoya -puuta. Turvallisen ja vastuullisen puurakentamisen lisääminen on Novenbergin toiminnan ydin ja meidän kaikkien tulevaisuuden kannalta tärkeä tavoite. Aihetta on hyvä kyetä tarkastelemaan globaalisti yhdessä ja koettaa löytää kuhunkin rakentamisen tarpeeseen toimivin ja pitkäikäisin ratkaisu. Pienelle toimijalle on suuri ylpeyden aihe, että Suomestakin löytyy jo lukuisia Accoyalla toteutettuja rakennushankkeita, joissa materiaalin kestävyyden voi todeta.

Lisätietoja: novenberg.fi

Teksti ja kuvat:
Novenberg Oy, ympäristöystävällisten rakennusmateriaalien maahantuonti ja myynti

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »