mainos_984

Runko ja rakennustuotteet (pintasuojaus)

Rakennusten julkisivut tehokkaasti ja kannattavasti suojaan oikeilla pintasuoja-aineilla

artikkelikuva: Rakennusten julkisivut tehokkaasti ja kannattavasti suojaan oikeilla pintasuoja-aineilla

Faceal-suojattu rakennuksen betonijulkisivu ei ime itseensä sadevettä, mikä suojaa julkisivua lialta ja rapautumiselta ja pitää julkisivun kunnossa pitkään.

Rakennusten julkisivujen suojaaminen pintasuoja-aineella on kannattava investointi sekä taloudellisesti että esteettisesti. Suojakäsittely on kustannuksiltaan promilleluokkaa rakennushankkeen kokonaiskustannuksista. Investointi maksaa itsensä nopeasti takaisin, koska suojatun julkisivun huolto- ja ylläpitokustannukset putoavat jyrkästi verrattuna suojaamattomiin pintoihin.

Julkisivupintojen suojauksella saadaan niin paljon hyötyjä pienellä investoinnilla, että pintakäsittelyt ovat levinneet nopeasti. Suojakäsittely vaatii kuitenkin oikeanlaiset suoja-aineet sekä ammattitaitoisen toteuttajan.

”On olemassa monenlaisia suoja-aineita, joista pitää osata valita oikea aine oikeaan paikkaan. Oikean aineen valinta ei ole ollenkaan yksiselitteistä eri kohteissa. Suojaustapaa valittaessa täytyy ymmärtää esimerkiksi pintajännityksen vaikutus suojauksen onnistumiseen. Samoin täytyy tiedostaa, että sana lika voi tarkoittaa hyvin monenlaisia asioita, jolloin vaaditaan kuhunkin likaan sopiva suojaus”, Uudenmaan Pintasuojaus Ky:n osakas Merja Enroth toteaa.

Uudenmaan Pintasuojaus Ky on pintasuoja-aineiden johtava ja uraauurtava asiantuntija Suomessa. Yrityksen merkkirakennuksia vilisevä referenssilista on pitkä ja vaikuttava.

kuva
Seinä ennen pesua ja pesun jälkeen.

Pintajännitys tärkeä tekijä suojauksessa

”Kun puhutaan suoja-aineista, jotka estävät likaa imeytymästä, on pintajännitys hyvin tärkeä tekijä suojauksen onnistumisen kannalta. Pintajännitys vaikuttaa siihen, menevätkö lika ja kosteus suoja-aineen lävitse”, Enroth kertoo.

Vedellä on hyvin korkea pintajännitys, joten veden imeytymistä estävillä suoja-aineilla täytyy olla pienempi pintajännitys kuin vedellä on. Näin suojaus estää veden pääsyä rakenteisiin.

Pitkään kosteana pysyvät pinnat mahdollistavat lian tarttumisen kosteaan pintaan sekä mikrobikasvustojen ja pakkasrapautumien syntymisen. Useimmissa kohteissa pelkkä kosteussuoja ei riitä, vaan tarvitaan suojaa myös erilaista likaa vastaan.

”Esimerkiksi liikenteen noki menee läpi hydrofobisesta suoja-aineesta suojan alle, koska noen alempi pintajännitys mahdollistaa sen. Kun julkisivua pestään, hydrofobinen suoja-aine estää veden läpimenon, jolloin lika ei lähde seinästä pois”, Enroth kuvailee.

Julkisivua uhkaa hyvin monenlainen lika. Se voi olla esimerkiksi liikenteen pienhiukkasia, nokea, graffiteja, autoista märällä kelillä roiskunutta likaa, ihmisen tai koiran virtsaa. Siksi julkisivupintojen suoja-aineeseen tarvitaan hydrofobisen vesisuojan lisäksi oleofobinen eli öljy- ja rasvapohjaista likaa hylkivä ominaisuus.

Uudenmaan Pintasuojauksen Faceal-tuotesarjan tuotteet tarjoavat pinnoille sekä hydrofobisen että oleofobisen suojan.

”Faceal-sarjamme tuotteilla on kaikilla todella alhainen pintajännitys, alhaisempi kuin noella, rasvalla ja alhaisempi kuin esimerkiksi teflonilla. Kaikki ymmärtävät, että tefloniin ei juuri mikään tartu, ja Faceal-sarjan tuotteisiin ei lika tartu senkään vertaa”, Enroth havainnollistaa.

Kun julkisivussa on tällainen suoja, lika ei pääse suoja-aineen lävitse itse pintamateriaaliin.

Lisäksi Faceal-sarjan tuotteet muuttuvat kemiallisesti osaksi kiviainesta, joten syntynyt suojapinta on äärimmäisen pitkäikäinen.

kuva

Kuultoväri ja suoja samassa

Faceal Color on betonin kuultoväri ja suoja-aine samassa tuotteessa. Tuote soveltuu kaikille betonisille pystypinnoille. Sen avulla voidaan betonista tehdä työmaalla sen väristä kuin halutaan. Kallista ja epävarmaa väribetonia ei tarvita. Faceal Color -tuotteista löytyy mitä väriä tahansa, millä tahansa kuultoasteella. Ohjeen mukaisesti hoidettuina väri ja pinta pitävät kutinsa julkisivuissa vuosikymmeniä.

”Se on sekä hydro- ja oleofobinen, eikä muodosta minkäänlaista kalvoa, eli rakenteen hengittävyys ei muutu käsittelyssä. Faceal Colorista löytyy upeita metallivärejä, kuten hopea, pronssi, kulta, messinki, alumiini sekä niin sanottuja kameleonttivärejä, jotka näyttävät eri värisiltä eri suunnista katsottuna, valon taittumisen mukaan”, Enroth luonnehtii.

Kivipintaan voidaan tehdä myös märkäkiviefekti Faceal Wetlookilla, joka tuo oikeasti kiven värin esille. Kivi voidaan näin saada lähes uuden näköiseksi.

Lisäksi Uudenmaan Pintasuojauksen valikoimissa on valokatalyysipinnoitteita, joilla saadaan estettyä veden imeytyminen sekä kaikkien orgaanisten aineosien tarttuminen pintaan, koska pinta tuhoaa orgaaniset aineet. Näin ne eivät pysty kiinnittymään tai kasvamaan pinnalla, vaan sadevesi huuhtoo orgaanisen lian mennessään pois pinnoilta.

Puupinnatkin suojaan

Puisille julkisivupinnoillekin saadaan väritön, mattapintainen suoja graffiteja ja kaikenlaista likaa vastaan PSS20 suoja-aineella, joka perustuu perunatärkkelykselle. Kuivuessaan PSS20 muodostaa seitinohuen, lähes näkymättömän ja täysin hengittävän suojakerroksen.

Esimerkiksi graffitit voidaan pestä näin suojatulta pinnalta pois pelkällä lämpimällä vedellä ja harjalla. Mitään pesukemikaaleja ei tarvita. Pesun jälkeen pintaan levitetään taas uusi kerros PSS20 suoja-ainetta.

Lisätietoja: www.pintasuojaus.com

Uudenmaan Pintasuojaus Ky on vuonna 2002 perustettu suoja-aineiden johtava ja uraauurtava asiantuntija Suomessa. Yrityksen tuotevalikoima on markkinoiden laajin. Se kattaa laajan tuotekirjon suojattavan pinnan ulkonäköä muuttamattomista tuotteista betonia suojaavaan kuultoväriin saakka, jolla betoni voidaan värjätä lähes minkä väriseksi vain.

Yritys edustaa ja käyttää alan parhaita tuotteita, muun muassa sveitsiläisen PSS Interservice AG:n korkealaatuisia suoja-aineita.

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2023

prointerior-lehti
mainos_973

BLOGIT

mainos_951
mainos_987

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »