mainos_383

Yhteistyössä (Julkisivuyhdistys JSY ry)

Vuoden 2020 Kerrostalon korjauksen ideakilpailun voittajat selvillä

Pitkäjänteistä yhteistyötä arkkitehtiopiskelijakilpailun merkeissä

artikkelikuva: Vuoden 2020 Kerrostalon korjauksen ideakilpailun voittajat selvillä

Voittajat julkistettiin tällä kertaa Julkisivuwebinaarissa. Tässä voittajatyöryhmä yhteisessä potretissa vasemmalta lukien Elissa Helminen, Samu Rantanen ja Linnea Lindberg.


Arkkitehtiopiskelijat ovat ideoineet 13 kertaa perinteisen lähiökerrostalon korjaamista Julkisivuyhdistyksen Kerrostalon korjauksen ideakilpailussa. Kilpailu on toteutettu yhteistyössä Aalto-yliopiston, Tampereen yliopiston ja Oulun yliopiston arkkitehtikoulujen kanssa vuodesta 2002 alkaen. Tälläkin kertaa kilpailuun saatiin tasokkaita ehdotuksia, joissa oli ideoitu VTS Kotien Tampereen Haukiluomassa sijaitsevien asuinkerrostalojen korjaamista.

”Jo perinteeksi muodostunut vuosittainen kilpailu edustaa Julkisivuyhdistyksen kannalta merkityksellistä ja käytännönläheistä yhteistyötä, jota on tehty pitkään niin arkkitehtiopiskelijoiden kuin yliopistojen sekä asuinkiinteistörakennuttajien ja -omistajien kanssa”, pitkäaikainen tuomariston ja Julkisivuyhdistyksen hallituksen jäsen arkkitehti SAFA Maritta Koivisto Rakennustuoteteollisuus RTT ry:stä toteaa.

Persoonallisia ja tasokkaita ehdotuksia

Julkisivuwebinaarissa 19.3.2021 palkittiin voittajana Ikimänty-nimisen ehdotuksen tehnyt Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksikössä opiskeleva työryhmä Samu Rantanen, Elissa Helminen ja Linnea Lindberg. Tuomaristo kiitteli mm. ehdotuksen arkkitehtuuria persoonalliseksi ja otteeltaan tuoreeksi, kokonaisuutta ja massoittelua miellyttäväksi, kiinnostavaksi ja uskottavaksi.

kuva
Tuomaristo kiitteli mm. Ikimänty-ehdotuksen arkkitehtuuria persoonalliseksi ja otteeltaan tuoreeksi, kokonaisuutta ja massoittelua miellyttäväksi, kiinnostavaksi ja uskottavaksi.

Toisen palkinnon sai ehdotus ”Uurre”, joka syntyi Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksikössä opiskelevien Johanna Partasen, Laura Lambergin ja Riina Hagrenin ryhmätyönä. Lisäksi jaettiin kolme kunniamainintaa, jotka jaettiin seuraavasti:

”Kimara”, tekijöinä Johanna Vartiainen ja Roosa Nokelainen Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksiköstä; ”Käännetty katse”, tekijänä Veera Saastamoinen Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksiköstä; ”Latva”, tekijöinä Maija Simoska ja Bea Walta Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksiköstä.

kuva
VTS Kodit osallistui kilpailuun kolmatta kertaa, tällä kertaa kohteena oli neljä nelikerroksista, betonirunkoista asuinkerrostaloa osoitteessa Runkokatu 12 Tampereen Haukiluomassa.

Kiinnostusta korjausrakentamiseen

Arkkitehtiopiskelijat ovat osallistuneet kilpailuun erittäin aktiivisesti, ja ehdotusten määrä on vaihdellut 20:n ja 40:n välillä.

Alkuvuosina ideointikohde oli anonyymi, eikä tiedetty esimerkiksi sijaintia, toki valokuvia ja muuta taustamateriaalia oli käytettävissä.

Vuonna 2013 kilpailuun saatiin ennätysmäiset 47 ehdotusta, mikä oli kilpailun historiassa siihen mennessä ja sen jälkeenkin järjestetyistä runsain. Selittyneekö sillä, että opiskelijat kokivat niin omakseen oppilasasuntolamaailman soluasuntoineen. Se oli myös ensimmäinen kerta, kun ideointikohde oli konkreettisena kohteena tiedossa. He ideoivat tuolloin Forssan Ammatti-instituutin kolmikerroksisen, hissittömän, harjakattoisen ja ns. kahitiilipintaisen oppilasasuntolan korjaamista.

Tämän jälkeen ideointikohteina ovat olleet mm. Helsingin Lauttasaaressa ja Espoon Soukassa sijaitsevat asunto-osakeyhtiöt. VTS-kotien vuokratalokohde oli suunnittelukohteena ensimmäisen kerran vuonna 2014 ja nyt toteutuneessa kilpailussa kolmannen kerran. Vuonna 2019 ideoitiin Hämeenkyrön Asuntohankinta Oy:n asuinkerrostalon korjaamista.

Konkreettiset korjaamista vaativat rakennukset ovat lisänneet opiskelijoiden kiinnostusta, koska siten he saavat todellista tuntumaa kiinteistöjen korjaamiseen.

Julkisivuyhdistyksen kilpailutoiminta aktiivista

Seuraavan arkkitehtiopiskelijakilpailun valmistelut ovat käynnissä.

Julkisivuyhdistyksellä on työn alla myös laatuaan ensimmäisen insinööriopiskelijoille suunnatun kilpailun toteuttaminen. Ohjelma julkaistaan kevään aikana.

Lisäksi meneillään on joka toinen vuosi järjestettävä asunto-osakeyhtiöille ja pääosin asuinkäytössä oleville kiinteistöosakeyhtiöille suunnattu Julkisivuremontti 2021 -kilpailu. Kilpailuohjelmaan voit tutustua osoitteessa www.julkisivuyhdistys.fi.

Teksti: Riina Takala-Karppanen, Sihteeri / Julkisivuyhdistys r.y.

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

mainos_508
mainos_574
mainos_514
mainos_513
mainos_509

AJANKOHTAISTA

mainos_520Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »