mainos_885

Sisäpinnat ja tilaosat (lattiat ja päällysteet, matot, tekstiilit)

Ensimmäinen hiilinegatiivinen tekstiililaatta

artikkelikuva: Ensimmäinen hiilinegatiivinen tekstiililaatta

Interface kehitti ensimmäisen hiilivarastona toimivan tekstiililaatan.

Uudet, lähes kokonaan kierrätys- ja biopohjaisista materiaaleista valmistetut CQuestBioX-pohjaiset tekstiililaatat ovat valmistuksensa osalta hiilinegatiivisia ilman kompensointeja. Julkisiin tiloihin suunnitellut laatat kestävät kulutusta ja tarjoavat lukuisia mahdollisuuksia sisustukseen.

Ympäristönäkökohdat huomioidaan aiempaa laajemmin rakennusalalla. Materiaalien kehittäminen on tärkeää ilmastotavoitteiden täyttämiseksi, sillä rakennettu ympäristö tuottaa yli kolmanneksen ilmastopäästöistä.

”Ekologiset arvot ovat ohjanneet toimintaamme jo pitkään. Kierrättämisen ja uusiutuvan energian käyttämisen lisäksi huomioimme ympäristönäkökohdat tuotevalikoimassamme. Pintamateriaalien osalta tarjolla on valmistuksensa osalta hiilineutraaleja keraamisia laattoja sekä koko elinkaareltaan hiilineutraaleja vinyyli- ja tekstiililaattoja”, kertoo tuotepäällikkö Iiris Keinänen Laattapisteeltä.

Laattapisteen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä. Päästöt ovat jo nyt hyvin pienet, ja Laattapisteelle myönnettiin keväällä 2021 Ekokompassi-sertifikaatti. Yritys kuuluu rakennusalan ympäristöystävällisyyttä edistävään Green Building Counciliin.

kuva
Flash Line (-CO2) -tekstiililankkujen kuosi muistuttaa valojuovia.

Pitkäjänteisen kehitystyön tulos

Hiilipäästöjen vähentämisen lisäksi ihmisen tekemät hiilivarastot ovat tärkeitä hiilitavoitteiden saavuttamisessa. Laattapisteen yhteistyökumppani Interface on kehittänyt tekstiililaattoja vähähiilisemmiksi yli 25 vuoden ajan, ja Interfacen tavoitteena on olla hiilinegatiivinen vuoteen 2040 mennessä.

”Interfacen mittavan kehitystyön tuloksena syntyivät ensimmäiset valmistuksensa osalta hiilinegatiiviset tekstiililaatat, jotka toimme keväällä 2021 Suomen markkinoille. Interfacella on vahva tahto muuttaa ongelma mahdollisuudeksi ja olla osa ratkaisua”, Keinänen kertoo.

Hiiltä varastoivissa tekstiililaatoissa käytetään kierrätysmateriaaleja sekä biopohjaisia materiaaleja. Uudet Embodied Beauty - ja Flash Line -sarjojen CQuestBioX-pohjaiset tekstiililaatat varastoivat hiiltä edeltäjiään enemmän. Näiden tekstiililaattojen raaka-aineiden ja valmistuksen hiilijalanjälki on -0,26 tai -1,1 kg CO₂ eq/m² tuotteesta riippuen.

kuva
Interface Zen Stitch (-CO2) sisältää 90 % kierrätettyä ja biopohjaista materiaalia.

”Tekstiililaatan innovatiivinen CquestBioX-biokomposiiittipohja, pitkälle kehitetty tuftausprosessi ja erikoislanka ovat oleellisia ensimmäisen hiilinegatiivisen laatan kehitystyössä”, sanoo Keinänen.

Interfacen tekstiililaattojen hiilinegatiivisuus on todennettu EPD-ympäristöselosteessa. Tuotteen valmistusprosessi on hiilinegatiivinen (EPD A1-A3) ilman hiilijalanjäljen hyvityksiä, ja lisäksi tuotteen koko elinkaaren hiilineutraalius on varmistettu kompensoinneilla.

”Tekstiililaatat ovat lisäksi sataprosenttisesti kierrätettäviä elinkaarensa lopuksi”, Keinänen lisää.

Laaja väri- ja kuosivalikoima julkisiin tiloihin

Julkisiin tiloihin suunniteltujen Interface-tekstiililaattojen akustiset ominaisuudet ovat hyvät ja ne kestävät kovaa kulutusta. Lisäksi ne parantavat sisäilman laatua vangitsemalla pienhiukkasia, ja niillä on Allergia-, iho- ja astmaliiton Allergiatunnuksen käyttöoikeus.

”Myös asentaminen on helppoa. Tekstiililaatat liitetään toisiinsa TacTile-tarrakiinnityksellä. Liimaa ei tarvita lainkaan, joten nämä ovat käteviä myös muunneltaviin tiloihin”, Keinänen sanoo.

Laattoja on saatavilla yksivärisinä ja kuvioituina kahdessa eri koossa, ja eri sarjojen tuotteita voi yhdistellä vapaasti halutun ilmeen saavuttamiseksi. Kymmenistä eri sarjoista löytyy niin luonnonläheisiä kuin urbaanejakin malleja.

”Eri sarjoissa nukan korkeus voi vaihdella, millä voidaan luoda tilaan kiinnostavia tekstuureja”, lisää Keinänen.

Lisätietoja: laattapiste.fi

Teksti: Merja Maukonen

kuva
Tekstiililattia parantaa akustiikkaa esimerkiksi toimistoissa.

kuva
Interface Tokyo Texture (-CO2) -lankussa on orgaaninen kuvio.

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

mainos_926

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »