mainos_1078

Rakentaminen (ulkoalueet)

Ekologinen ja kestävä maatiili

artikkelikuva: Ekologinen ja kestävä maatiili

Helsingin Masto, Gotland ja Malmö -maatiilet.

Maatiili on ympäristöystävällinen ja huoltovapaa valinta, joka kestää satoja vuosia. Poltettu maatiili on huomattavasti betonitiiltä kestävämpää. Sen väri ei haalistu, eikä maatiili hierry tai naarmuunnu helposti. Se kestää kovaa kulutusta, raskasta liikennettä, maantiesuolaa ja jopa happoja. Maatiilissä yhdistyy ekologisuus, edustavuus, toimivuus ja kestävyys. Niiden valmistuksessa käytetään 100 % luonnon raakaaineita savea ja vettä, ilman lisä- tai väriaineita. Maatiilillä on rakennustarvikkeeksi keskimääräistä pidempi elinkaari ja ne sopivat erinomaisesti kestävän kehityksen mukaiseen rakentamiseen.

Laadukkaasta saksalaisesta kivitavarasavesta valmistetut korkeapoltetut maatiilet sintraantuvat keramiikaksi ja ne ovat kovia, tiiviitä ja erittäin kestäviä. Ne eivät ime juuri lainkaan vettä ja näin ne kestävät erinomaisesti pakkasta sekä vaihtuvia sääolosuhteita ja talvikunnossapitoa. Maatiilen väri muodostuu käytetyn saven mukaan, lisäksi siihen voidaan vaikuttaa polttolämpötilaa ja hapen määrää säätämällä tai erityisellä hiilipoltolla.

Maatiili on lähes täysin huoltovapaa ja sitä voidaan jopa kierrättää käytön jälkeen esimerkiksi tienrakennuksen pohjatöissä ja maanparannuksessa.

Maatiilistä voidaan rakentaa kestäviä ratkaisuja kaupunkiympäristöön ja viherrakentamiseen, myös eri muotoja kuten istuimia, pöytiä ja kukkaruukkuja. Maatiiliä on saatavilla 17 eri sävyä sekä kuusi erilaista Vintage maatiililajitelmaa. Vintage mallistossa maatiilet on käsitelty betonirummussa ns. kuivapesty, jotta tiilien kulmat on saatu pyöristymään. Vintage maatiiliä sekä lähes kaikkia muita maatiiliä saa pääsääntöisesti standardikokoisena pieniä määriä (10–150 m2) lyhyellä toimitusajalla. Muut koot ja isot tilaukset teetämme aina erikseen toimitusmyyntinä, jolloin toimitusaika vaihtelee sesongin mukaan noin 2–4 kk.

Muutama sana nyt meneillään olevista tai vuoden sisällä valmistuneista projekteista:

Åvikin leikkipuiston materiaalit

Viime kesänä valmistui Tikkurilaan Vantaanjoen viereen uusi leikkipuisto, jonne toimitimme sekä maatiiliä että Accoya puuta. Okran keltainen Solera maatiili, jossa on hienostunut punertavaa sävyä antava hiilipoltto lisänä, sopii iloisen värinsä puolesta mainiosti leikkipuistoon. Tähän kohteeseen teetimme tiilet erikseen tilauksesta. Sauvamallinen tiili mahdollistaa viehättävän ja suositun kalanruotoladonnan. Kohteeseen teetetyt 71 mm maatiilet kestävät jatkuvaa suurta painoa, eli ne toimisivat myös kadulla, jossa on rekkaliikennettä. Åvikin puistossa Solera maatiiltä käytettiin leikkipuiston läpi kulkevalla käytävällä, sisäänkäyntiaukiolla sekä leikkipuistoa ympäröivään puistoon/viheralueeseen penkkirivien luona ja hauskana yksityiskohtana myös Heurekaan johtavan sillan alla.

kuva
Åvikin puisto, Solera-maatiilet.

Ekologista Accoya puuta ovat suunnittelijat käyttäneet kekseliäästi erilaisiin leikkivälineisiin, kuten laivan malliseen hiekkalaatikkoon. Keravajoen rantaan tuli Accoyasta valmistettuja penkkejä sekä pieni veden ylle ulottuva terassi. Joutsenlippu-merkin omaava Accoya on täydellinen materiaali myrkyttömyytensä ja turvallisuutensa (tikkuuntumaton) vuoksi leikkipuistoihin, kouluihin sekä muihin vaativiin ulkokohteisiin.

Vernissarannan ja Väritehtaanrannan materiaalit

Vantaalaisten uusi ihastuttava Vernissarannan virkistyspaikka sijaitsee Keravajoen rannalla, Tikkurilankosken kohdalla. Toimitimme kohteeseen hiilipoltetut tummat, violetin ruskeat Gotland maatiilet, jotka valmistettiin erikseen tilauksesta. Tumma maatiili sopii hyvin Vernissarannan historialliseen ympäristöön tehtaanpiippuineen ja vanhoine tiilirakennuksineen. Kalanruoto ladonnassa näkyy komeasti tiilien sävyjen vaihtelut ja alueelle on rakennettu pari istuskeluryhmää, joihin on toteutettu maatiilin verhoillut pyöreät pöydät, joita eivät tuuli eikä ilkivalta pyöräytä jokeen. Sauvamallinen paksu tiili kestää raskaalla talvikalustollakin tapahtuvan kunnossapidon. Kohde valmistui viime syksynä.

kuva
Vernissaranta, Gotland-maatiilet.

Talven aikana valmistui myös Keravajoen ylittävä uusi Vernissasilta. Sillankaiteen käsijohteeseen toimitimme Accoya puuta. Accoyalla on 50 vuoden takuu maanpäällisissä rakenteissa ja tikkuuntumattomana se on oiva ratkaisu käsijohteisiin ja muihin vaativiin kohteisiin. Vantaajoen toinen puoli on vielä rakenteilla, Väritehtaanrantaan tulee lisää Gotland- maatiilin verhoiltua aluetta. Samasta Gotland-maatiilestä on valmistunut/ valmistumassa katualueet sekä Keravalle, että Riihimäelle.

Vuosaaren lukio

Vuosaaren lukio on juuri valmistunut kohde, jonne toimitimme suosittua Colima maatiiltä. Colima on itse asiassa kolmen erisävyisen beigen maatiilen hienostunut sekoitus (Colima-mix), jota saa myös erillistilauksesta vain yhtenä värinä tai kahden värin sekoituksena. Standardikokoista tiiltä saa toimitettua pieniä määriä nopeasti, mutta isoon kohteeseen, kuten Vuosaaren lukioon valmistutamme tiilet aina tilauksesta. Kohteeseen toteutettiin maatiilistä piha-alueiden kivetyksen lisäksi isoja istumatasanteita sekä useita rappusia. Rappusissa maatiilet tulee asentaa liimaamalla tartunnan varmistamiseksi, kun normaali asennustapa on aina asennushiekalla. Piha-alueilla kohteessa käytettiin suoraa ladontaa, joka kuitenkin vaihtuu riveittäin alkaen eri kohdasta, jolloin alueisiin muodostuu visuaalisesti kiinnostava rytmi. Vuosaaren lukion tasanteiden penkkeihin toimitimme Accoya-puuta.

kuva
Vuosaaren lukio, Colima-maatiilet.

Kolkekangas

Espoon Kolkekangaksentielle on noussut kokonaan uusi kerrostalokortteli, jossa on sekä vapaarahoitteisia, että asumisoikeusasuntoja. Kohteen piha-alueet ja kadut on verhoiltu maatiilillä ja luonnonkivillä. Teetimme suunnittelijan toiveesta, tehtaan kanssa yhteistyössä Kolkekangaksentielle oman maatiilen, johon valittiin hiilipoltetusta Söndervigmaatiili sekoituksesta yksi keskiharmaa maatiili, ilman hiilipolttoa. Tiili sai nimekseen Nordsjö. Koska maatiili on orgaaninen aine ja väri tulee saven väristä voi tiilien väreissä olla luonnollisia sävyeroja. Yksinkertainen tiililadonta toimii tässä kohteessa, joka valmistuu kuluvan syksyn aikana.

Hietaniemenkatu

Helsingin kantakaupungissa Hietaniemen hautausmaan viereinen katu peruskorjataan kuluvan syksyn aikana. Kohteeseen on tilauksesta valmistettu Sienna maatiili neliön muotoisena, jotta se vastaa mahdollisimman hyvin kohteessa alun perin ollutta vanhaa vaalean okran väristä maatiiltä. Kadun reuna-alueille maatiilet toimitetaan valmiiksi leikattuna kolmioiksi. Kohde valmistuu kuluvan syksyn aikana.

Sompasaari

Sompasaareen olemme toimittaneet useaan eri kortteliin maatiiliä useampana vuonna – Vintage maatiiliä Antwerpenia ja Amsterdamia sekä Gotland ja Malmö maatiiliä. Maatiilistä on rakennettu yhteisiä sisäpihaalueita, yksityisiä terassipihoja, katualueita, pihakäytäviä sekä erilaisia muureja. Ehdottomasti vierailun arvoinen kohde on Helsingin Maston kortteli, niin kadun kuin sisäpihankin puolelta. Viimeisin kohteemme Priki Venuksen kuja on vielä rakenteilla.

Lisätietoja: www.novenberg.fi

Teksti ja kuvat: Marke Maakari

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »