mainos_1077

Rakentaminen (ulkoalueet)
Runko ja rakennustuotteet (kivi, laatat, tiili, pintasuojaus, ulkoverhous)

Kivi, tiili ja keramiikka ovat monipuolisia ja näyttäviä

artikkelikuva: Kivi, tiili ja keramiikka ovat monipuolisia ja näyttäviä

Ekologinen luonnonkivi, tiili, maatiili ja keraamiset laatat sopivat julkisivuihin, sisätiloihin sekä piha-alueiden rakentamiseen. Monipuolisilla materiaaleilla voi luoda upeita ratkaisuja. Tiilen käyttöikä pitenee suoja-aineilla.

Yksilölliset keraamiset laatat vaativiin kohteisiin

Entisöintikohteissa täsmälleen oikeanlaisten keraamisten laattojen löytäminen vakiomallistoista voi olla haastavaa tai mahdotonta. Laattojen tilaaminen mittatilaustyönä varmistaa täsmälleen oikeanlaisen lopputuloksen. Pentik on toteuttanut uniikkilaattoja useisiin vaativiin kohteisiin.

”Aloitimme kohteeseen räätälöityjen laattojen valmistamisen viitisen vuotta sitten Helsingin Kaupunginteatterin peruskorjaushankkeessa. Julkisivussa käytettyjä erikoisvalmisteisia laattoja ei enää ollut saatavilla, joten laatat oli teetettävä. Meillä on pitkä ja vahva osaaminen keramiikan valmistamisesta, ja tartuimme innolla haasteeseen”, kertoo Pentikin kehitysjohtaja Harri Bergman.

Laattoja voi tilata entisöinti- ja saneerauskohteisiin ja uudiskohteisiin sekä sisä- ja ulkotiloihin. Esimerkiksi Helsingin Original Sokos Hotel Vaakunan uudistuksessa kiinteistöön palautettiin 1990-luvulla poistettuja laattapintoja. Suojelukohteen laattojen tuotekehityksessä Pentik teki tiivistä yhteistyötä Helsingin kaupunginmuseon sekä arkkitehdin ja urakoitsijan kanssa.

Pentik, Sokos

”Original Sokos Hotel Vaakunan projekti oli kiinnostava. Laatat onnistuivat todella hyvin, ja yhteistyö oli sujuvaa ja mukavaa”, Bergman sanoo.

Tuotekehityksen tuloksena huippulaatua

Tilauslaattoja valmistettaessa peruslähtökohtana on aina tekninen kestävyys, jota seuraavat oikea muoto, värisävy, kiilto ja struktuuri. Täsmälleen oikeanlaisen ulkonäön ja ominaisuuksien saavuttaminen vaatii perusteellista tutkimustyötä sekä materiaali-, lasitus- ja polttokokeita. Tuotekehityksen aikana laatoista valmistetaan mallikappaleita.

”Entisöintikohteissa erityisen kiinnostavaa on alkuperäisen laatan jäljittely modernilla teknologialla.

”Jokaisessa tilausprojektissa tuotekehitys aloitetaan alusta ja lopputuloksena syntyy uniikki tuote. Tuotantokapasiteettimme riittää suuriinkin tilauksiin, mutta valmistamme myös pieniä, muutamien kymmenien laattojen tilauksia”, Bergman sanoo.

Pentik, Sokos

Tuotekehitys alkaa tilaustyöhön sopivan ja laadukkaan saven valinnasta, minkä jälkeen etsitään sopivat materiaalit halutunlaisen ulkonäön luomiseksi. Esimerkiksi lasitteissa käytettävien materiaalien vaatimukset ovat muuttuneet, joten oikeat sävyt ja kuvioinnit on luotava uusien määräysten mukaisista raaka-aineista.

”Entisöintikohteissa erityisen kiinnostavaa on alkuperäisen laatan jäljittely modernilla teknologialla. Vanhoissa laatoissa on usein valmistustekniikasta johtuvia poikkeamia, jotka nykypäivän tekniikalla on tehtävä tarkoituksella. Lopputuloksena on alkuperäisen näköinen laatta, jonka tekniset ominaisuudet ovat huippuluokkaa”, kertoo Bergman.∎Tiilijulkisivun käyttöikä pitenee suoja-aineilla/h3>

Huolellisesti suunniteltu ja laadukkaista materiaaleista valmistettu tiilirakenne on kestävä. Tiilirakenteisen julkisivun teknisen käyttöiän ja ulkonäön säilymisen kannalta on tärkeää, että rakenne säilyy mahdollisimman kuivana.

”Tiili itsessään on varsin säänkestävä materiaali, mutta saumat ovat alttiita kosteudelle. Tiilipinnan suojaus onkin tärkeää erityisesti saumojen vuoksi, jotta kosteus ei pääse imeytymään rakenteeseen. Tiilipintaan ja saumoihin kiinnittyvät suoja-aineet pitävät kosteuden poissa rakenteesta, eikä suojausta tarvitse normaaliolosuhteissa uusia”, kertoo yrittäjä Kari Enroth Uudenmaan Pintasuojaukselta.

Uudenmaan Pintasuojaukselta löytyy sopiva suojausratkaisu lähes kaikille rakennusmateriaaleille. Suoja-ainevalikoimasta löytyy sekä pinnan ulkonäköä muuttamattomia ratkaisuja että värinkorjaukseen ja värjäämiseen sopiva tuotteita.

”Suojaavilla kuultoväreillä tiilen väriä voidaan muuttaa.

”Kuiva rakenne eristää lämpöä paremmin kuin kostea, joten julkisivun suojaaminen vaikuttaa rakennuksen energiatehokkuuteen. Myöskään sammaleet tai muut visuaalista haittaa aiheuttavat kasvustot eivät viihdy suojatulla ja kuivalla tiilipinnalla”, lisää Enroth.

Uudenmaan Pintasuojas
Kuvat ennen ja jälkeen Faceal Color-käsittelyn.

Uudenmaan Pintasuojas
KUVAT: UUDENMAAN PINTASUOJAUS KY

Kuultoväreillä persoonallisia pintoja

Suojaavilla kuultoväreillä tiilen väriä voidaan muuttaa. Kuultoväri toimii samalla suoja-aineena, jonka läpi kosteus ja lika eivät pääse imeytymään tiileen. Kuultoväri voidaan asentaa tiilipinnalle siten, että saumaa ei värjätä, vaan saumassa säilyy alkuperäinen väri.

”Mikäli tiilessä on värivirheitä, ne voidaan tasoittaa suojaavien kuultovärien avulla. Haluttaessa kuultoväreillä voidaan tehdä huomattaviakin muutoksia tiilen väriin, mikäli julkisivussa on erehdyksessä käytetty esimerkiksi väärän väristä tiiltä tai väriä halutaan muista syistä muuttaa”, Enroth kertoo.

Sopivan värisävyn löytämiseksi käytetään apuna kohteessa käytettyjä tiiliä, jolloin päästään hyvään lopputulokseen. Uudenmaan Pintasuojaus tekee konsultointia sekä asennuksia suoja-aineiden ja kuultovärien kanssa, joista löytyy onnistuneita referenssejä runsaasti.

Suoja-aineiden mukana toimitetaan hoito- ja huolto-ohjeet, joiden avulla suojauksesta saadaan paras mahdollinen hyöty.∎Novenberg
KUVA: KIRSTINE AUTZEN

Piha- ja puistoalueita voi rakentaa eri korkoihin

Julkisivutiili ei sovi maarakentamiseen, mutta maatiilellä voidaan rakentaa katujen ja pihojen lisäksi korokkeita, penkkejä, skeittikumpuja, portaita sekä muita erilaisia korkoratkaisuja.

Ekologinen maatiili eli poltatettu keraaminen pihatiili on rakenteeltaan tiivis. Vesi ei imeydy siihen, joten maatiili kestää pakkasta erinomaisesti. Tiilen pinta on karhea, minkä ansiosta tiilet eivät ole liukkaita.

Novenbergin maahan tuomien pohjoissaksalaisten tiilitehtaiden seuduilla savilaatu on korkealaatuista ja tiilet ovat korkeapolttoista kivitavarakeramiikkaa, joten ne ovat erittäin kestäviä, tiiviitä ja kovia. Maa- ja julkisivutiilien lisäksi Novenbergin tuotevalikoimaan kuuluu ekologisia puu-, sisustus- ja palonsuojaustuotteita.

Novenberg
KUVA: MARKE MAAKARI

”Maatiilien valmistamisessa käytetään vain savea, vettä ja hiekkaa. Tiiliä ei värjätä, joten ne eivät haalistu eikä tiilien pintaan synny värivaurioita esimerkiksi lumiaurauksen aiheuttamien naarmujen vuoksi. Kovuutensa vuoksi ne kestävät myös raskasta autoliikennettä”, sanoo Novenberg Oy:n maatiilen projektimyyntivastaava Marke Maakari.

Novenberg antaa kaikille maahan tuomilleen maatiilille sadan vuoden takuun. Maatiilet ovat ympäristöystävällisiä ja myrkyttömiä, eikä niistä liukene maahan tai haihdu ilmaan haitallisia yhdisteitä.

Novenberg
KUVA: MARKE MAAKARI

Ladonnassa rajana vain mielikuvitus

Maatiilen väriin vaikuttavat saven oma luonnollinen väri sekä polttotekniikka. Saatavilla oleviin luonnonläheisiin värisävyihin kuuluvat keltaisen sävyt vaaleasta okraan, beigen, harmaan, ruskean ja punaisen eri sävyt sekä musta. Erityisellä hiilipoltolla saadaan myös lisäväriä, ja hiilipoltettuja maatiiliä on ihan standardivalikoimassa. ”Eri sävyjä ja värejä sekä ladontatapoja yhdistellen voi luoda todella upeita alueita, joissa rajana on vain suunnittelijan mielikuvitus. Maatiilen avulla maan verhoilussa voidaan korostaa tiiliverhoiltujen julkisivujen muotokieltä sekä rakentaa moniulotteista ympäristöä käyttämällä myös korkeuseroja ja eri muotoja”, kuvailee Maakari.

Monikäyttöinen maatiili on edustavimmillaan kaupunkiympäristössä. Käyttökohteina voivat olla pihojen ja katujen lisäksi esimerkiksi vesiaiheet kuten suihkulähteet, leikkipuistot sekä skeittipuistot. Lopputuloksena syntyy hienostunut ja tyylikäs ympäristö, joka lisäksi vähentää kuran kulkeutumista sisätiloihin.∎Liuskemestarit
KUVA: LIUSKEMESTARIT

Luonnonkivijulkisivu on kestävä ja arvokas

Luonnonkivi on ekologinen ja monikäyttöinen materiaali, josta valmistettu julkisivu kestää vuosikymmeniä. Luonnonkivissä on runsaasti valinnanvaraa erilaisiin käyttökohteisiin. Ulkonäöltään samanlaisetkin kivet saattavat erota lujuuden ja kestävyyden suhteen mineraalikoostumuksesta riippuen.

”Kivi sopii hyvin julkiseen rakentamiseen ja kaupunkiympäristöön. Kun valitaan käyttökohteeseen sopiva luonnonkivi, niin julkisivu säilyy kymmeniä vuosia hyvännäköisenä ilman huoltoa”, sanoo Liuskemestarien myyntijohtaja Arttu Jokinen.

Kotimainen Liuskemestarit toimii luonnonmateriaalien kanssa ympäristöä arvostaen. Tavallisimpia luonnonkivestä toteutettavia julkisivurakenteita ovat kivimuuri, kiviverhoilu ja paanukivirakenne. Julkisivulaattojen ja -kivien lisäksi tuotevalikoimaan kuuluvat pihakivet, muurattavat kivet, luonnonkivilattiat, liuskekivikatot ja sisustuskivet.

”Luonnonkiven hiilijalanjälki on pieni, sillä sen valmistamiseen ei tarvita energiaa, ja luonnonkivivarat ovat valtavat. Eurooppalainen ja erityisesti kotimainen kivi on ekologinen valinta. Laadukasta luonnonkiveä ei tarvitse käsitellä ja kyllästää keinotekoisilla kemikaaleilla tai pintakäsittelyaineilla”, Jokinen kertoo.

Liuskemestarit
KUVA: LIUSKEMESTARIT

Runsaasti valinnanvaraa

Kivissä on runsaasti valinnanvaraa niin hintatason, ulkonäön kuin kestävyyden ja muiden ominaisuuksien suhteen. Esteettisesti viehättävä ja käyttöominaisuuksiltaan kestävä kivi on yksilöllinen ja tyylikäs materiaali.

Liuskemestarien julkisivukivien valikoimaan kuuluu sekä omia kotimaisia kivimuurikiviä ja kivilaattoja että laadukkaita tuontikiviä, jotka kestävät Suomen sääolosuhteissa. Kivitoimittajan kanssa voi tarvittaessa keskustella rakennuksen detaljiikkaan sopivan kivilajin valinnasta.

”Tällä hetkellä julkisivuissa suosittua on tumma liuskekivilaatta. Kiveä myös yhdistetään puun tai tiilen kanssa. Kiveä ja puuta yhdisteltäessä näyttävä ratkaisu syntyy yhdistämällä tummaa kiveä vaalean puun kanssa tai päin vastoin. Sävyjen kontrasti luo julkisivuun elävyyttä”, Jokinen kertoo.

Esimerkiksi asuinkerrostalon alimmassa kerroksessa voidaan käyttää kestävää ja huoltovapaata kiveä, joka kestää kosteutta ja säärasitusta hyvin. Tummien sävyjen lisäksi rusehtavat ja muut luonnonläheiset sävyt ovat suosittuja.

”Laadukasta luonnonkiveä voidaan helposti uusiokäyttää sellaisenaan, sillä laadukas kivi ei heikkene jäätyessään tai UV-säteilyn vaikutuksesta”, sanoo Jokinen.∎

Teksti: Merja Maukonen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »