mainos_1077

Yhteistyössä (Sisustusarkkitehdit SIO ry)

NÄKÖKULMA

Mikä on tilasi, etätyöläinen?

artikkelikuva: Mikä on tilasi, etätyöläinen?

Opetushallitus 2021 / KVA Arkkitehdit Oy.

Tietotyötä tehdään nyt monipaikkaisesti hybridimallilla ja yhteisöllisyys saa uusia muotoja monialaisissa coworkingverkostoissa. Yritysten huolella brändättyjen toimitilojen rinnalla kukoistavat kotitoimistot, joiden persoonalliseen muotoiluun pääsee tutustumaan globaalisti.

KORONA TEKI lähes yhdessä yössä sen, mitä työympäristömuutoksen agentit ovat vuosikymmenten sitkeällä työllä yrittäneet saavuttaa. Etätyö kuuluu nyt kaikille.

Pandemian myötä työympäristökuvioissa on nähty yllätyskäänteitä. Esimerkiksi se, että kun suuri osa tietotyöläisistä on valinnut työskentelyn hybridimallin, monet taitavalla muutosjohtamisella aikaansaadut toimistokonseptit voisi rutistaa tuoreeltaan roskakoriin. Teoria työympäristöjen viihtyvyydestä, tuottavuudesta ja tilatehokkuudesta täytyy kirjoittaa uudelleen.

Työpaikoilla arvuutellaan nyt, kuinka paljon toimitilaa oikeastaan tarvitaan? Ja ehkä vielä suurempi kysymys on, että millaista työtilan pitäisi jatkossa olla? Mitä työnantajan tiloihin tullaan tekemään, ja mitä niiltä oikeastaan odotetaan?

Tilat johtamisen välineenä

Työvoimaa tarvitaan monella alalla entistä kipeämmin. Osaajista on pulaa, ja hyvät työolosuhteet tiloineen tunnetaan yhtenä tärkeimmistä kilpailuvalteista. Toimitilat on jo pitkään nähty johtamisen välineenä ja niihin on satsattu paljon. Nyt toimitiloissa on tyhjää.

Kauniisti sisustetuissa, huolella ja hyvällä ergonomialla rakennetuissa monitilatoimistoissa ei kaiu enää lainkaan tilankäytön tehostamisen mantra. Neliöitä per käyttäjä on enemmän kuin koskaan. Paikkansa voi valita tarkoituksenmukaisesti työtehtävän mukaan tai ihan vaikka vain fiiliksellä; nojatuolin, sohvan, raikkaan viherkeitaan tai viihtyisän kahvinurkkauksen, mikä parhaalta tuntuu. Kaikki on vapaata riistaa, mene ja valitse.

Mutta mitä ihminen todella valitsee, kun huippuunsa hiotun monitilan rinnalle on noussut jotain vieläkin vetovoimaisempaa? Kuumottava työympäristöuutuus on aikaan ja etäisyyteen sitomaton monipaikkaisuus.

kuva
Opetushallitus 2021 / KVA Arkkitehdit Oy.

Uudenajan työtilakonseptit

Viimeinen puolitoistavuotta on ollut tilasuunnittelun näkökulmasta mielenkiintoista aikaa muun muassa siksi, että täysin uudenlaisia työtilaratkaisuja syntyy aivan itsestään. Kekseliäimmät etätyöläiset ovat virittäneet työpisteensä löylyhuoneisiin, lasitetuille parvekkeille tai rakentaneet muuntojoustavia ja koottavia seisomatyöpisteitä mitä pienempiin tiloihin.

Tuskin kukaan on nähnyt työurallaan yhtä monta kirjahyllyä, avokeittiötä, ruokailutilaa tai makuuhuoneen nurkkaa kuin edeltävinä kuukausina. Yrityksen visuaalisen ilmeen voi rakentaa virtuaaliseen työtilaan digitaalisesti, mutta aina imagoa ei tunnu haittaavaan taustalla kuivuvat pyykit, lasten lelut tai hulinat. Verkkotapaamisissa yritysilme tuntuu olevan jotenkin niin last season.

Vaikka vielä ei varmuudella tiedetä, millaiseksi tulevaisuuden työympäristöt muotoutuvat ja millaisia yhteisöjä monipaikkaisuus tuottaa, mutta sen ainakin tiedämme, että ihmisen ergonomian tarve ei ole tällä välin kadonnut. Työtiloilta vaaditaan jatkossakin kehoystävällisiä kalusteita ja tilaratkaisuja, jotka mahdollistavat yhteistyön, keskittymisen ja luovuutta ruokkivan vuorovaikutuksen. Sisustusarkkitehdit ovat valmiina, kun uusien monipaikkaisten tilakonseptien yhteissuunnitteluaika koittaa.

Teksti: Tanja Karpasto
Kuvat: Paavo Lehtonen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »