mainos_522

Sisäpinnat ja tilaosat (lattiat ja päällysteet)

Lattiapinnoitteet torjuvat staattisia sähköpurkauksia

artikkelikuva: Lattiapinnoitteet torjuvat staattisia sähköpurkauksia

Sähköä johtavia lattiapinnoitteita tarvitaan muun muassa sairaaloissa, puhdastilalaboratorioissa sekä muissa teknisissä erikoistiloissa. Oikealla tavalla pinnoitettu lattia johtaa staattista sähköä pois hallitusti.

Monet lattiat keräävät sähkövarauksia. Hyvin suunnitellut ja toteutetut erikoispinnoitteet ehkäisevät staattisen sähkön aiheuttamia ongelmia.

”Tällaisen lattian ideana on, että staattinen sähkö saadaan pois lattiapinnasta. Näin vältetään esimerkiksi kipinöintiä tilassa, jossa on tulenarkoja tai räjähdysherkkiä materiaaleja tai herkkää elektroniikkaa”, sanoo markkinoinnin ja myynnin kehitysvastaava Severi Virtanen Master Builders Solutions Finland Oy:stä.

”Pinnoite estää laitevikoja vaikkapa elektroniikan komponenttivalmistuksessa tai sairaalatiloissa, joissa on herkkiä instrumentteja.”

Elektroniikkatuotteiden luotettavuuden ja laadun takaamiseksi on suositeltavaa, että staattiselle sähkölle herkkiä komponentteja käsitellään mahdollisuuksien mukaan sähköstaattisilta purkauksilta suojatuissa työtiloissa. Sen sijaan sähköä johtavia lattiapinnoitteita ei tulisi asentaa muuntamoihin, jakamoihin tai muihin sähkötiloihin.

kuva

Vähemmän viruksia ja laitevikatilanteita

Muun muassa epoksi- ja polyuretaanilattioista on olemassa sähköä johtavia versioita, jotka ovat ulkonäöltään normaalien pinnoitteiden kaltaisia.

”Värit saadaan samanlaisiksi kuin tavallisessa massalattiassa. Myös kulkureittiväritysten käyttö on näillä pinnoitteilla mahdollista”, vakuuttaa Virtanen.

Käytännössä lattian betonirungon päälle asennetaan pohjusteen lisäksi kuparinauharistikko, joka johtaa staattisen sähkön varaukset talon maadoituspisteisiin.

”Kun tilasta poistetaan staattisia varauksia, hiukkaspartikkelit eivät niin helposti pääse leviämään huoneilmassa. Tästä on apua puhdastiloissa. Lisäksi terveysturvallisuus paranee muuallakin, koska virukset ja muut taudinaiheuttajat eivät enää kulkeudu partikkeleiden mukana”, Virtanen mainitsee. Lisäksi staattiset sähköpurkaukset voivat aiheuttaa elektronisiin laitteisiin monenlaisia vikoja. Jos tällä tavoin vikaantunut laite on pahoin vaurioitunut, se ei ehkä toimi enää lainkaan.

Vielä vakavampi voi olla sellainen tilanne, että komponentteihin jää sähköpurkauksen jälkeen piileviä vaurioita. Silloin toimintahäiriöitä ehkä ilmenee vasta myöhemmin.

kuva

Suojaustapoja on standardisoitu

Viime vuosina on myös julkaistu standardeja muun muassa sairaalatiloihin soveltuvista lattiapinnoitteista, joilla voidaan vähentää staattista sähköä ja epäpuhtauksia.

Lattiapinnoitteen johtavuuden mittaukseen ja arviointiin on olemassa useita standardeja kuten EN61340 ja EN 1081. Tärkeintä on tietää tilan ja pinnoitteen vaatimukset ennen pinnoitteen asennusta.

”Näissä asioissa autamme mielellämme”, Virtanen toteaa.

kuva

Pinnoitevalintaan vaikuttavat lisäksi muun muassa puhtaanapitovaatimukset, kemian- ja lämmönkestovaatimukset sekä liukastumisen esto eli käytännössä karheus.

Virtasen mukaan sähköä johtavan lattiapinnoitteen asentaminen pidentää lattian asennusaikaa vain noin yhdellä päivällä.

”Erikoistilojen lisäksi tällainen lattiapinnoite soveltuu monesti myös tavallisille lattioille, koska staattista sähköä pois johtava lattia voi olla käyttäjien kannalta mukavampi ja terveellisempi kuin vakiopinnoitteella varustettu. Tämän aihepiirin tutkimus on kuitenkin vasta alkutekijöissään”, hän toteaa.

Lisätietoja: www.lattiapinnoitteet.com

Teksti: Ari Mononen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

mainos_700
mainos_746
mainos_797
mainos_720
mainos_751

AJANKOHTAISTA

mainos_742
mainos_789Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »