mainos_959

Yhteistyössä (Julkisivuyhdistys JSY ry)

Arkkitehtiopiskelijat ideoivat lähiötalon korjaamista:

”VIISTE” voitti Kerrostalon korjauksen ideakilpailun

artikkelikuva: Arkkitehtiopiskelijat ideoivat lähiötalon korjaamista:

Voittanut ehdotus ”VIISTE”.

Julkisivuyhdistyksen tavoitteena on edistää kestävää ja kaunista julkisivurakentamista. Yksi yhdistyksen tapa lisätä julkisivurakentamisen laatua on jo pitkänä perinteenä toteutettu kerrostalon korjaamisen ideakilpailu arkkitehtiopiskelijoille. Viime vuosi oli jo kisan 14. kerta. Kilpailu järjestettiin 6.9.-10.12.2021 ja tulokset julkistettiin JSY Webinaarissa 5.5.2022.

Kilpailussa on tarkoituksena tuottaa kohteen edustajalle innovatiivisia, monipuolisia ja toteuttamiskelpoisia ideoita. Lisäksi tavoitteena on tuoda arkkitehtuurin opiskelijoille tietämystä kerrostalojen korjaamisesta, hissien ja lisäkerrosten rakentamisesta sekä erilaisista julkisivumateriaaleista ja ratkaisuista. Kohteena on Suomen rakennuskannan suuri massa eli 1960-1980-lukujen lähiökerrostalot. Vaikka kilpailu onkin julkisivuyhdistyksen rahoittama, otetaan siinä julkisivujen teknisen toiminnan ja estetiikan lisäksi huomioon myös koko rakennuksen toiminnalliset seikat, ympäristö ja energiatehokkaat korjausratkaisut.

Vuoden 2021 kilpailuun otettiin mukaan ensimmäistä kertaa myös ammattikorkeakoulujen rakennusarkkitehtiopiskelijat, joista saatiinkin mukaan kiitettävästi töitä. Perinteisesti kilpailu on järjestetty Tampereen, Oulun ja Aalto yliopistojen arkkitehtiopiskelijoille.

”Jo perinteeksi muodostunut vuosittainen kilpailu edustaa Julkisivuyhdistyksen kannalta merkityksellistä ja käytännönläheistä yhteistyötä, jota on tehty pitkään niin arkkitehtiopiskelijoiden kuin yliopistojen sekä asuinkiinteistörakennuttajien ja -omistajien kanssa – tässä kilpailussa oli antoisaa aloittaa yhteistyö myös ammattikorkeakoulujen kanssa”, arkkitehti SAFA Maritta Koivisto mainitsi Julkisivuyhdistyksen pitkäaikaisena hallituksen jäsenenä, Rakennustuoteteollisuuden edustajana kilpailun tuomaristossa.

Kilpailuun ollaan valittu vuosittain jokin todellinen kohde. Tänä vuonna Helsingin kaupungin asuntotuotanto ATT osoitti kilpailulle HEKA-kohdekiinteistön, joka koostui seitsemän 4-kerroksisen tiililaattapintaisen betonielementtitalon muodostamasta kokonaisuudesta Helsingin Tapanilassa, Saniaistie 3. Kohde on valmistunut 1970-luvun lopulla.

kuva
Voittaneen työn tekijät (vasemmalta) Aino Hirvilammi, Eetu Salminen ja Joel Lehtola Oulun Ammattikorkeakoulusta.

Parhaimmillaan kilpailussa pystytään tuottamaan toteutettavia ideoita kohteen korjausta varten. Palkintosijoille yltäneiden kohteiden lisäksi ideoita jää toteutettavaa hanketta ajatellen myös muista osallistuneista töistä. Kilpailun voittajassa kuitenkin painotetaan estetiikan lisäksi myös ehdotuksen toteutettavuutta kyseessä olevaan kohteeseen.

Kilpailun voitti ehdotus ”VIISTE”, tekijöinä Aino Hirvilammi, Eetu Salminen ja Joel Lehtola Oulun Ammattikorkeakoulusta. Voittanut työ toi hyvin esille myös vanhaa rakennusta mm. samaa julkisivumateriaalia, tiililaattaa, käyttäen. Uusi ilme sopii myös hyvin ympäristöönsä. Rakennukset saivat voittajatyössä merkittävän parannuksen sekä estetiikan, että toiminnan kannalta. Työssä oli tuotu esille tilaajalle tärkeitä elementtejä, kuten toiminnallisuutta ja lisäkerrosten tehokkuutta.

Kerrostalon korjaamisen ideakilpailuun ollaan tekemässä muutoksia jo tänä syksynä käynnistyvän kilpailun osalta. Asiasta lisää myöhemmin syksyllä.

Lue lisää Kerrostalon korjauksen ideakilpailusta www.julkisivuyhdistys.fi/uutishuone

Stina Hyyrynen
Julkisivuyhdistys ry
Hallituksen puheenjohtaja

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

mainos_958
mainos_972

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »