mainos_986

Valaistus (sisävalaistus)

Uusi DALI-valaisinkiskojen valo-ohjaus oppii optimoimaan kiskovalaistusta

artikkelikuva: Uusi DALI-valaisinkiskojen valo-ohjaus oppii optimoimaan kiskovalaistusta

Uusi innovatiivinen valo-ohjaus muuttaa DALI-kiskovalaistuksen datan pohjalta ohjautuvaksi, oppivaksi älyverkoksi. Se tuo valaistuksen suunnitteluun, käyttöönottoon sekä käyttöön kaivattua helppoutta ja joustavuutta sekä optimoi energiankulutusta.

Teknologisesti latautunut Suomi näyttää muulle Euroopalle suuntaa valaisinkiskojärjestelmien kehityksessä. Universaaliin DALI-kiskoympäristöön kehitetty älykäs valo-ohjaus on tervetullut uutuus: se mahdollistaa valaistuksen helpon käyttöönoton ja käytön sekä automatiikan ja skaalaamisen. Ennen kaikkea se optimoi tilojen käyttömukavuutta sekä energiankulutusta ja kustannuksia.

kuva

Tuotekehitystä yhdessä Euroopan johtavan valmistajan kanssa

Suomalainen valaisinkiskojen asiantuntija Unipro suunnittelee ja valmistaa kolmivaihe- ja DALI-kiskoja, adaptereita sekä oheistarvikkeita. Yhtiön tarkoituksena on innovoida uusia valmiita valaisinkiskoratkaisuja, jotka tuovat arvoa valaistusjärjestelmän koko elinkaaren aikana.

Unipro valmistaa rautaa, ei valaisimia. ”Asiakkainamme on valaisinvalmistajia, emmekä halua kilpailla heidän kanssaan”, yhtiön Itä-Euroopan aluemyyntipäällikkö Pawel Czainski sanoo.

Unipron kunnianhimoisesti hoidetut turvallisuus- ja ympäristöasiat sekä innovatiivinen ratkaisukehitys ovat vakuuttaneet niin asiakkaat kuin kumppanit ympäri maailmaa. Ne olivat myös alkusysäyksenä tuoreelle yhteistyölle, jossa Unipro on innovoinut yhdessä suomalaisen Helvarin kanssa uuden kiskovalaistuksen ohjausratkaisun. Helvar kuuluu Euroopan johtaviin DALI-valonohjausratkaisujen kehittäjiin.

Uusi älykäs ohjausratkaisu kiskovalaistukseen

Unipro ja Helvar tuovat syksyllä 2022 markkinoille uudenlaisen, älykkään langattoman valaistuksenohjausratkaisun, jonka pääkomponentit ovat Helvar ActiveAhead ohjausyksiköt sekä Unipron DALI-valaisinadapterilla kiskoon kiinnitettävät anturit. Uutuus nostaa kiskovalaistuksen suunnittelun, käyttöönoton ja käyttömukavuuden täysin uudelle tasolle mahdollistaen samalla suuret energiansäästöt.

Plug and play -asennustapa ja langattomuus tekevät valo-ohjausjärjestelmän käyttöönotosta helppoa ja nopeaa. Uuden ratkaisun ansiosta kuluttajakäytöstä tuttu rakenteita rikkomaton asennustapa laajenee myös julkisten sekä liike- ja teollisuusrakennusten valaistukseen.

ActiveAheadia käytettäessä DALI-verkon valaisinten ohjaus onnistuu kätevästi esimerkiksi mobiilisovelluksen kautta. ”Plug and play -ratkaisu on juuri se, mitä tarvitsimme. Helppo langaton ohjaus esimerkiksi matkapuhelimella on suuri plussa. Palautteiden mukaan asiakkaat ovat tyytyväisiä, että asentaminen helpottuu”, Czainski kertoo.

DALI-verkossa laitteet kommunikoivat keskenään langattomasti, mikä helpottaa merkittävästi valaistusjärjestelmän laajentamista ja päivittämistä sekä valo-ohjauksen skaalaamista ja muuttamista. ActiveAhead-ohjaus on helppoa lisätä myös vanhaan DALI-valaistusjärjestelmään.

DALI-kiskojärjestelmä täydentää erinomaisesti kiinteistön kaapelointeja. ”Tilaan, jossa on ohjauskaapelin sijaan ainoastaan yksi sisääntulo, voidaan rakentaa DALI-kiskoja käyttäen joustava valaistusjärjestelmä, jonka laitteet muut laitteet tunnistavat ja joka on ohjattavissa osana kiinteistöteknistä kokonaisuutta”, Unipron Länsi-Euroopan aluemyyntipäällikkö Risto Kasper kertoo.

kuva

Aina optimaalista kiskovalaistusta helposti

Valaistus vaikuttaa merkittävästi ihmisten työskentelyyn ja hyvinvointiin, ja siksi sen tulee mukautua helposti monimuotoisiin tarpeisiin. ”Vaihtuvat tiimit ja työtehtävät sekä yksilöiden mieltymykset edellyttävät erilaista valaistusta. Tyhjien tilojen valaisu ja tilojen liian tehokas valaisu myös syövät valtavasti energiaa. Valaistusta pitää voida ohjata helposti”, Czainski sanoo.

Unipron ja Helvarin uusi älykäs DALI-valo-ohjausratkaisu tuo haluttua joustavuutta valaistukseen ja energiankulutuksen hallintaan. Samalla valaistusmääräysten toteuttaminen ja luova tilasuunnittelu helpottuvat.

ActiveAhead-ohjaus toimii esiasetusten ja tunnistinanturien datan mukaan. Langaton DALI-valaistuskisko antaa vapaat kädet kiskovalaisimien sijoittelulle, ja universaalin DALI-adapterin ansiosta myös DALI-anturit voidaan sijoittaa DALI-kiskoihin vapaasti sen mukaan, missä liikettä halutaan havaita sekä energiaa säästää päivänvalon avulla. Järjestelmä on hyvin joustava ja skaalautuva.

Itseoppiva ActiveAhead-ratkaisu kerää jatkuvasti dataa ympäristöstä ja oppii optimoimaan valaistusta. ”Uuden valo-ohjausjärjestelmän avulla voidaan luoda ympäristöjä, joissa valotaso pysyy aina optimaalisena. Valaistus saadaan ohjautumaan automaattisesti erilaisten muuttujien, kuten päivänvalon ja ihmisvirtojen mukaan. Myös erilaiset valoskenaariot onnistuvat helposti”, Kasper kertoo.

Uuden valo-ohjausratkaisun universaalius ja yhteensopivuus ovat tärkeitä ominaisuuksia, sillä ne mahdollistavat älyvalaistuksen laajentamisen ja liittämisen kiinteistötekniikkajärjestelmään. Sen kautta kaikkia kiinteistöteknisiä toimintoja voidaan ohjata energiatehokkaasti kokonaisuutena.

Energiansäästöpotentiaali on merkittävä. Mittaustiedot osoittavat, että valo- ja liiketunnistimia hyödyntävän valo-ohjauksen sekä himmentimien avulla on mahdollista saavuttaa jopa 30–40 prosentin säästöt kiinteistön valaistuksen energiankulutuksessa.

kuva

Maailman ensimmäinen PVC:tön ja halogeeniton

Unipro on valaisinkiskoratkaisujen suunnannäyttäjä. Innovoijan rooli on yhtiön valinta, vaikka se edellyttääkin merkittäviä T&K-investointeja. Unipron edelläkävijyys näkyy vahvasti vastuullisuus- ja turvallisuusasioissa.

Esimerkkinä kestävästä kehityksestä Uniprolla ryhdyttiin ensimmäisenä maailmassa valmistamaan DALI-kiskot ilman PVC:tä ja halogeenia. Sen ansiosta tuotteet ovat paloturvallisia, ja niiden elinkaarenaikainen ympäristövaikutus on minimoitu.

Halogeenittomuus ohjaa alaa turvallisemmaksi. Halogeenien käyttö on jo kiellettyä muun muassa kiinteistöjen sähkökaapeleiden valmistuksessa, ja todennäköisesti myös valaisinkiskoja koskevat vaatimukset tiukentuvat. ”Kehitellessämme uusia tuotteita katsomme aina pitkälle eteenpäin. Ilman halogeenia valaisinkiskomme ovat turvallisia ja valmiita tulevaisuuteen”, Kasper toteaa.

Ympäristövastuun ja asiakkaiden toiveiden mukaisesti Uniprolla on luovuttu muovista pakkausmateriaalina kaikkialla, missä se on mahdollista, ja otettu tilalle pahvipakkaukset. Muovijätteen määrä on vähentynyt tonnilla vuodessa.

Vientiä Suomesta lähes kaikkiin maanosiin

Unipro Oy on suomalainen, vuonna 2007 perustettu valaisinkiskojen uranuurtaja, jonka sisaryhtiö on Pohjoismaiden johtava kaapelitievalmistaja Meka Pro Oy. Yritysten taustalla on Propria-konserni, joka on pian 75-vuotias perinteikäs perheyhtiö.

Unipron tuotanto ja varasto sijaitsevat vuonna 2021 valmistuneissa tiloissa Hämeenlinnassa. Unipro-tuotteiden myynnin hoitaa Suomessa pääosin Meka Pro, ja myynti tapahtuu enimmäkseen sähkötukkujen kautta.

Unipron tuotteista yli 95 prosenttia menee vientiin. Markkinoita ovat kaikki maanosat Pohjois-Amerikkaa ja Grönlantia lukuun ottamatta. Maailmalla myynti tapahtuu suoraan globaaleille asiakkaille tai jälleenmyyjille.

Katso lisää Unipron ja Helvarin yhteistyöstä videosta >>>

Lisätietoja: www.unipro.fi

Teksti: Riikka Autio / Viuleva Group Oy
Kuvat: Jyri Hintikka / Unipro Oy

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_985

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »