mainos_859

Yhteistyössä (Julkisivuyhdistys JSY ry)

Julkisivuremontti 2021 -kilpailun voitto espoolaiselle maamerkille

artikkelikuva: Julkisivuremontti 2021 -kilpailun voitto espoolaiselle maamerkille

Vuonna 1959 Espoon Tapiolaan valmistunut asunto-osakeyhtiö Säästökontu on Suomen ensimmäisiä asuntosäästökohteita ja yksi neljästä Viljo Revellin suunnittelemasta ”Taskumattitaloista”.

Espoolainen Asunto-osakeyhtiö Säästökontu palkittiin Julkisivuremontti 2021 -palkinnolla onnistuneen julkisivuremontin ansiosta. Viljo Revellin Tapiolaan suunnitteleman 60-luvun ”Taskumattitalon” julkisivu kätkee taakseen paljon ammattitaitoisesti suunniteltua ja toteutettua vaativaa detaljiikkaa.

ESPOOLAINEN ASUNTO-OSAKEYHTIÖ Säästökontu palkittiin Julkisivuremontti 2021 -palkinnolla onnistuneen julkisivuremontin ansiosta. Viljo Revellin Tapiolaan suunnitteleman 60-luvun ”Taskumattitalon” julkisivu kätkee taakseen paljon ammattitaitoisesti suunniteltua ja toteutettua vaativaa detaljiikkaa.

Julkisivuyhdistys järjestää kahden vuoden välein taloyhtiöille suunnatun Julkisivuremontti-kilpailun. Tänä syksynä käynnistetään vuonna 2023 toteutettavan kilpailun valmistelut.

”On ollut mahtavaa suunnitella tällaista kohdetta. Kaikkiin ongelmiin on löydetty ratkaisu. Pidämme toimistossamme haasteista ja ratkaisujen löytämisestä niihin”, pääsuunnittelija Heikki Pietiläinen IdeaStructura Oy:stä totesi hanketta esitellessään.

Asunto-osakeyhtiö Säästökonnun julkisivuremontti on osoitus korjausrakentamisesta parhaimmillaan – lopputulos näyttää siltä kuin mitään ei olisi tehty, julkisivusta on vain tullut puhtaampi ja pestyn näköinen, ja ulkovaipan takana seisoo kuitenkin betonirunkoa myöten aukirevityn talon myötä aivan eri talo ja sen tekniikka.

Arkkitehtooniset ja tekniset haasteet

Säästökonnun julkisivuremontti lähti liikkeelle huonokuntoisista puuikkunoista, joita oli säntillisesti huoltomaalattu ja kunnostettu 7–10 vuoden välein. Niistä hanke kuitenkin laajeni lumivyörymäisesti isommaksi koko julkisivun korjaushankkeeksi.

Taskumattitalojen alue kuuluu Tapiolan RKY-alueeseen, jolla on suojelustatus kaavoituksen ja rakennuksen ulkonäön suhteen, siksi korjaushanke toteutettiin tiiviissä yhteistyössä Espoon rakennusvalvonnan ja kaupunginmuseon kanssa.

Vanhat julkisivut oli toteutettu ns. tuulettuvana rakenteena, jossa vesi julkisivun taakse päästyään, pääsee ulos ja julkisivu tuulettuu.

”Vanhassa julkisivussa oli sama periaate kuin nykyisissäkin tuulettuvissa julkisivurakenteissa, mutta teknisesti hieman erilainen, ja toteutettu 50-luvun lopun materiaaleilla, joita silloin on ollut käytettävissä”, rakennesuunnittelija Jukka Reinikainen, RI Rakennusasiaintoimisto Aarre Oy:stä kertoo.

Detaljiikassakin haluttiin pysyä niin pitkälle Viljo Revellin suunnittelemissa ratkaisuissa kuin mahdollista, mutta muutoksia tehtiin esimerkiksi julkisivulevyjen kiinnityksissä, vesipeltien liittymissä ikkunoihin ja räystäsrakenteissa.

Materiaalien haasteet

Kerrostalon erikoinen pohjamuoto ja talon molemmilla puolilla julkisivuun tehty pyöristetty 2–3 metrin mittainen loivasäteinen kulma muodostui keskeisimmäksi materiaalihaasteeksi.

”Kotimaiset levytoimittajat totesivat voivansa tehdä levyn murto- eli pykäläviivalla, mutta sitä vaihtoehtoa ei voitu arkkitehtoonisista ja suojelullisista syistä hyväksyä. Ainoa toimittaja löytyi Sveitsistä”, Pietiläinen kertoo.

Samanlaiseen toimittajaongelmaan törmättiin päädyn aaltolevyjen kanssa.

”Räystäsliitoksen toteuttamiseksi tarvitaan räystään alle taipuva harjakappale. Sellaista eivät kotimaiset levytoimittajat kyenneet toimittamaan, joten sekin tuli ulkomailta maahantuojan kautta”, Pietiläinen kertaa.

Urakoitsijaa valittaessa pidettiin tärkeänä, että toimituksissa pysytään suunnitelmien mukaisissa laadukkaissa materiaaleissa ja rakenneosissa ja toimitukset saadaan saman urakoitsijan kautta. Urakoitsijaksi valittiin Consti Julkisivut Oy, joka teki työmaalla erittäin huolellista työtä.

Huikea energiansäästö

Taloyhtiö on saavuttanut lämmöntalteenottojärjestelmän ja korjatun julkisivun ansiosta noin 60 % energiansäästön. Hallituksen puheenjohtaja Tomi Salosen mukaan taloyhtiössä arvioitiin päästävän ehkä 30–35 % säästöön. Ikkunatoimittajan arvio ikkunoiden tuomasta energiansäästöstä oli 5–7 %, mutta silloin ei oltu vielä päätetty koko julkisivun korjaamisesta.

Kokonaisvaltaisen julkisivuremontin ansiosta ulkovaippa ikkunoineen ja muine rakenneosineen on nyt samassa korjaussyklissä ja käyttöikäodotteissa.

Teksti: Riina Takala-Karppanen / Sihteeri
Kuva: Sakari Röyskö / Ideastructura Oy

Julkisivuyhdistys ry on järjestänyt Julkisivuremontti-kilpailuja vuodesta 2010 alkaen. Tulokset vuoden 2021 kilpailusta: 1. palkinto Asuntoosakeyhtiö Säästökontu Espoo, 2. palkinto As Oy Tammelan Keskus Tampere ja 3. palkinto Asunto-osakeyhtiö Kalevankatu 45 Helsinki. Lue lisää kilpailun tuloksista www.julkisivuyhdistys.fi/kilpailut

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »