mainos_1062

BLOGI

Rakentamisen aikainen hiilineutraali lämmitys on jo nyt ja energiapositiiviset rakennukset pian mahdollisia

Kirjoittaja: Tuomas Nikkinen

artikkelikuva: Rakentamisen aikainen hiilineutraali lämmitys on jo nyt ja energiapositiiviset rakennukset pian mahdollisia

Rakennusalalla on ollut jo jonkin aikaa tavoitteet koskien materiaalien ja energian hiilineutraalisuutta. Valtio - ja kuntakohtaisten ilmastotavoitteiden rinnalle on syntynyt yrityskohtaisia ja koko alaa koskevia ilmastotavoitteita.

Suomen hallitus on julkaissut tavoitteenaan, että rakentamisen aikainen lämmitys olisi hiilineutraalia vuoteen 2035 mennessä. Mutta jo syyskuussa 2020 Ympäristöministeriö, Senaatti-kiinteistöt sekä Espoon, Helsingin, Turun ja Vantaan kaupungit julkistivat allekirjoittamansa vapaaehtoisen Green Deal – sopimuksen, jonka avulla olisi tarkoitus vähentää työmailla syntyviä päästöjä. Sopimuksen mukaan sopimuksen osapuolien työmaat olisivat fossiilittomia jo vuoden 2025 loppuun mennessä. Sopimuksen mukaisiin työmaiden päästöihin lasketaan myös lämmityksen päästöt.

Koska tarve uusiutuviin energiamuotoihin siirtymiseen on jo ajankohtainen, olemme kehittäneet ratkaisun, jossa maalämmön avulla voi toteuttaa rakentamisen aikaisen lämmityksen hiilineutraalisti jo nyt. Tämä keväällä 2022 Suomessa ja Ruotsissa julkaistu ratkaisu on nimeltään Geolo ja se on kehitetty yhteistyössä Enersyksen, Raksystemsin ja El-Björnin kanssa. Geolo on kustannustehokas ratkaisu, joka uudistaa koko rakennusalaa. Se on täysin uudenlainen tapa minimoida rakennusaikaisia CO2-päästöjä sekä energian kulutusta.

Geolo on lämmitys - ja viilennyskontti, joka asennetaan rakennustyömaalle ja sen käyttöön porattavia maalämpökaivoja voi käyttää myös jatkossa. Se optimoi rakennusaikaisia tuotanto-olosuhteita takaamalla tasaisen lämpötilan ja maksimoi sen elinkaaren. Uskomme, että tämä ratkaisu tulee muuttamaan rakennusalaa kohti hiilineutraalimpaa rakentamista.

Energiapositiivinen rakentaminen myös mahdollista lähitulevaisuudessa

Ilmastotavoitteet ovat myös meille Rototecilla tärkeitä ja haluamme kehittää alaa koko ajan eteenpäin yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Kehitämme jatkuvasti omia toimintapojamme kuin koko alaa koskevia ratkaisuja, joista esimerkkinä mainittakoon porauskaivon koon muutos jo toimintamme alussa 5,5 tuumasta 4,5 kustannus-ja energiatehokkaampaan kokoon, josta on sittemmin tullut alan standardi. Nyt olemme kehittämässä uutta teknologiaa keskisyvien maalämpökaivojen, syvyydeltään noin 600-1 000 metriä, toteuttamiseksi kustannustehokkaasti. Koeporauksia tehdään esimerkiksi hybridiratkaisulla, jossa yhdistetään poraus ilma- ja vesivasaralla. Tämä ratkaisu mahdollistaa halvemman porauksen, kuin pelkällä ilmalla ja uusi poraustapa vähentää myös polttoaineen kulutusta.

Tämän HYBGEO hankkeen koordinaattorina toimii VTT. GTK ja Centria AMK ovat mukana muina tutkimuslaitoskumppaneina. Yrityskumppaneina hankkeessa ovat Rototecin lisäksi mukana Tom Allen Senera, Muovitech, Gebwell ja Bassotalo. Business Finland rahoittaa osan tutkimusta. Projektissa testataan Rototecin uutta poraustekniikkaa ja muiden yhteistyökumppaneiden lämpöpumppu- ja talotekniikkaa sekä kokonaisjärjestelmän seurantaa ja optimointia. Tuleva keskisyvä maalämpökaivotuote tulee sisältämään 600-1000 metrin syvyiset maalämpökaivot, jotka tulevat luomaan suuria mahdollisuuksia hiilineutraaliin tulevaisuuteen. Tämän yhteistyön tarkoituksena on luoda hiilipositiivisia rakennuksia tulevaisuuden rakentamiseen.

kuva
Kuva: Pekka Kiirala

Tuomas Nikkinen
kaupallinen johtaja
Rototec Group

Green Building Council Finlandin blogeja kirjoittaa joukko kestävästi rakennetun ympäristön asiantuntijoita.
Lue lisää osoitteesta figbc.fi.

CTA

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 1/2024

prointerior-lehti
mainos_1036
mainos_1052

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »