mainos_1078

Talotekniikka (äänen ja videontuotanto)

Uuden luominen vaatii rohkeutta haastaa tavanomainen

artikkelikuva: Uuden luominen vaatii rohkeutta haastaa tavanomainen

Ikonisen 6040A:n ajaton muotoilu on säilytetty Genelecin viimeisimmässä, tekniikan osalta päivitetyssä 6040R-kaiuttimessa.

Muotoilija Harri Koskinen katselee ensimmäistä suunnittelemaansa Genelecin kaiutinta 6040A Helsingin keskustassa sijaitsevassa studiossaan. ”Tässä kaiuttimessa on muodon juhlaa, se on veistoksellinen. Siinä on pulleutta ja pehmeyttä, plastinen ulkomuoto kiehtoo. Myös pyrkimys selkeyteen ja yksinkertaisuuteen toteutuu.”

Muotoilija Harri Koskisen ja Genelecin yhteistyö sai alkunsa vuonna 1999, kun Koskinen tapasi Genelecin perustajan Ilpo Martikaisen. Ilpo oli huomannut, että ensiluokkaisesta laadusta huolimatta kaiuttimien ongelmana oli tunnistettavuus.

”Ilpo haastoi minua ajattelemaan, mitä kaikkea muotoilun keinoin voidaan saavuttaa Genelecin kaiuttimien kohdalla”, kertoo Koskinen.

Kotelomateriaaliksi valikoitui painevalettu alumiini, joka on Koskisen mukaan kiitollinen kaiutinmateriaali sen muovattavuuden ja jäykkyyden vuoksi.

Aivan uudenlaisen muodon kehittäminen kaiuttimelle herätti yrityksen sisällä epäilyjä ja vastustustakin. Millainen sen vastaanotto olisi? Vähitellen pullea muoto hyväksyttiin, koska kaiuttimen mittaustulokset olivat huippuluokkaa.

kuva
Genelec tarjoaa ensiluokkaisen ja täydellisesti ympäristöönsä sopivan äänikokemuksen. Kuvat Supercellin pääkonttorilta Helsingistä.

Suunnittelupöydällä tehdyt valinnat vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen

Genelecin ensimmäiset kaiuttimet suunniteltiin vaativaan ammattikäyttöön Yleisradioille vuonna 1978. Kaiuttimilta vaadittiin yhdenmukaista suorituskykyä, luotettavuutta, helppoa huollettavuutta ja varaosien saatavuutta. Nämä lähtökohdat viitoittavat yrityksen tuotekehitys- ja suunnittelutyötä edelleen.

Myös muotoilu on ollut pitkään erottamaton osa suunnittelutyötä. Harri Koskisen ja Genelecin välinen tiivis yhteistyö on jatkunut yli 20 vuotta, ja nykyisin Koskisen kädenjälki näkyy useimmissa Genelecin kaiutinmalleissa. Ajaton design, korkea laatu ja huollettavuus yhdessä pidentävät tuotteen elinkaarta.

”Estetiikka, etiikka ja vihreät arvot ovat minussa sisäänrakennettuja asioita. Tuote tehdään hyvin, ja se tehdään kauas tulevaisuuteen”, Koskinen kertoo.

Harri Koskisesta kaiken uuden tekeminen ja löytäminen on loputtoman kiinnostavaa. ”Kun uutta tuotetta ruvetaan suunnittelemaan, on tärkeää ymmärtää, miksi tehdään ja mitä tehdään. Uuden tuotteen suunnittelemisen prosessi on erilaisten vaihtoehtojen punnitsemista tältä pohjalta.”

Lisätietoja: www.genelec.fi

CTA

Genelec Oy

  • Äänentoistolaitteita valmistava perheyritys, perustettu vuonna 1978.
  • Yhteistyö Harri Koskisen kanssa alkoi 1990-luvun lopulla. Muotoilu on tärkeä osa käyttäjäkokemusta ja auttaa erottautumaan markkinoilla.
  • 2 palkintoa (2009, 2017) ja 2 kunniamainintaa (2003, 2022) arvostetussa Fennia Prize -muotoilukilpailussa.
  • IPR Excellence -kunniamaininta immateriaali- eli IPR-oikeuksien ansiokkaasta hyödyntämisestä (2022).
  • Genelec voitti AV-alalla tunnetun Inavation Sustainability Award -palkinnon (2022).

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »