mainos_1077

Projektiesittelyt (kasvatuksen ja opetuksen rakennukset)

Koivukylän päiväkoti on modernin hirsirakentamisen edelläkävijä

artikkelikuva: Koivukylän päiväkoti on modernin hirsirakentamisen edelläkävijä

Koivukylän päiväkoti on vähähiilisen massiivipuurakentamisen suunnannäyttäjä. Energiatehokas päiväkoti on rakennettu kotimaisista hirsistä. Suunnittelussa nojauduttiin perinteiseen suomalaiseen hirsirakentamisen traditioon.

Kohdetiedot: Koivukylän päiväkoti
Tilaaja: Vantaan kaupunki
KVR-urakoitsija: Hoivarakentajat Oy
Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtuuri Oy Lehtinen Miettunen
Pääsuunnittelija, arkkitehti: Sakari Miettunen

VANTAAN KOIVUKYLÄN uusi päiväkoti aloitti toimintansa syyskuussa 2022. Päiväkoti on kooltaan 2 450 m2 ja tilapaikkoja on 224. Arkkitehtonisesti näyttävä päiväkoti on Suomen suurin hirsirakenteinen päiväkoti.

”Kilpailutusvaiheessa tärkeänä kriteerinä Vantaan kaupungille oli mahdollisimman pieni hiilijalanjälki”, sanoo Hoivarakentajat Oy:n projektipäällikkö Jussi-Pekka Salmi.

Hoivarakentajat toimi Koivukylän päiväkodin projektissa KVR-urakoitsijana. Hoivarakentajilla on vankka kokemus hirsipäiväkotien rakennushankkeista.

Hirsirakenteisella rakennuksella on pienen hiilijalanjäljen lisäksi suuri hiilikädenjälki. Puu sitoo kasvaessaan hiiltä, joka pysyy varastoituneena rakenteisiin koko rakennuksen käyttöiän ajan.

Hyvällä huollolla ja kunnossapidolla hirsirakennuksen käyttöikä voi olla jopa vuosisatoja. Rakennusmateriaalit voidaan kierrättää käyttöiän lopuksi.

kuva

”On todella hienoa, että Vantaan kaupunki kiinnostui hirsihankkeesta. Yhteistyö tilaajan ja yhteistyökumppaneiden kanssa toimi erittäin hyvin”, Salmi kiittelee.

Rakennuksen energialuokka on A. Energiatehokkuutta parantavat lämmityksen ja ilmanvaihdon automatisointi sekä maalämmön hyödyntäminen.

”Katolle sijoitetut aurinkopaneelit tuottavat aurinkosähköä päiväkodin käyttöön. Vesikalusteissa käytetään kosketusvapaita elektronisia hanoja, jotka säästävät vettä ja ovat hygieenisiä ja helppokäyttöisiä”, sanoo Salmi.

”Hirsirakenteisella rakennuksella on pienen hiilijalanjäljen lisäksi suuri hiilikädenjälki.

kuva

Hirsi on materiaalina aistiystävällinen

Hirsi on hyvä rakennusmateriaali, joka toimii runkona, julkisivuverhouksena ja sisäverhouksena samalla kertaa. Hirsi tasaa sisäilman kosteutta ja rauhoittaa akustiikkaa.

”Hirsirakennus on aistiystävällinen. Sisäilma on raikasta ja äänimaailma miellyttävä. Hirren äänieristävyyteen on kiinnitettävä detaljiikassa huomiota”, Salmi sanoo.

Koivukylän päiväkoti rakennettiin PEFC-sertifioiduista kotimaisista painumattomista hirsistä. Puurakenneurakoitsijana projektissa toimi Honkarakenne Oy. Honkarakenne vastasi hirsirungon suunnittelusta, tuottamisesta, toimittamisesta ja urakoinnista.

Hirsien rakenteen ansiosta painumisvaroja ei tarvitse varata ja jälkisäätötöitä ei tarvitse tehdä. Painumaton rakenne mahdollistaa myös eri rakennusmateriaalien yhdistämisen helposti.

”Teknisesti Honkarakenteen painumattomat hirret ovat erittäin hyvä materiaali. Rakennusvaiheessa hirsirunko nousee nopeasti ja runko on mittatarkka, mikä helpottaa muita työvaiheita huomattavasti. Rakenne on tiiveydeltään 0,7”, Salmi kertoo.

Hirsien lisäksi Koivukylän päiväkodissa kantavina rakenteina käytetään liimapuupilareita ja -palkkeja. Ylä- ja välipohjan rakennusmateriaaleiksi valittiin massiivipuiset CLT-elementit. Väliseinät on toteutettu maalatulla kipsilevyllä päällystetyistä rankaseinistä.

”Hirsirakenteiset päiväkodit ovat vetovoimaisia. Aiemmin toteuttamiimme hirsirakenteisiin päiväkoteihin halutaan tuoda lapsia kauempaakin ja myös henkilökuntaa on helpompi rekrytoida. Sekä lapset että aikuiset viihtyvät tiloissa.”

kuva

Arkkitehtuurissa näkyy hirsirakentamisen perinne

Koivukylän päiväkodin suunnittelussa nojauduttiin kotimaiseen hirsirakentamisen perinteeseen.

”Pyrimme yksinkertaisuuteen ja hirrelle ominaiseen rakennustapaan ja massoitteluun. Kohteeseen muodostui luontevasti kolme erillistä noppaa, jotka rytmittyvät tontilla olevan rinteen mukaisesti”, kertoo arkkitehti SAFA Sakari Miettunen Arkkitehtuuri Oy Lehtinen Miettusesta.

kuva

Hämeenlinnalainen Arkkitehtuuri Oy Lehtinen Miettunen suunnittelee päiväkotien lisäksi asumisen ja erityisen asumisen kohteita. Miettunen toimi Koivukylän päiväkodin pääsuunnittelijana sekä arkkitehtisuunnittelijana.

Puumaisuus on aistittavissa sekä ulko- että sisäseinissä. Ulkoseinät, ikkunoiden puitteet ja puiset sisälasiseinät ja -ovet on käsitelty kuultavalla vaalealla maalilla.

”Hirsi on sisätiloissa voimakas materiaalinen elementti. Koivukylän päiväkodissa koko ulkokehä näkyy hirtenä myös sisälle. Hirsi koetaan sisätiloissa tuoksuina ja miellyttävänä äänimaailmana. Hirsi sitoo ääntä, joten siinäkin mielessä se sopii käytettäväksi päiväkodissa”, sanoo Miettunen.

kuva

Eri kokoisilla ikkunoilla leikkisyyttä

Hirsirakentamisen traditioon kuuluvat selkeät seinäpinnat ja nurkkaliitokset sekä selkeät katto- ja räystäsrakenteet, jotka näkyvät myös Koivukylän päiväkodissa. Hirsijako ohjaa ikkunoiden sijoittelua ja kerroskorkeuden määräytymistä.

”Tilat ovat esteettömiä ja kerrosten välillä voi siirtyä myös hissillä.

Rakennuksen ikkunakoon vaihtelulla ja ikkunoiden sijoittelulla tuotiin kokonaisuuteen vaihtelua. Suuret ikkunat ja yläikkunat tuovat luonnonvaloa sisätiloihin, ja alhaalla sijaitsevat ikkunat ja kurkistusluukut tuovat rakennukseen ilmeikkyyttä.

”Hirrestä tehty rakennus on yksinkertainen, kuutiomainen ja voimakas aihe. Arkkitehtonisessa kokonaisratkaisussa vaihteleva aukotus kuvastaa lapsen mittakaavaa ja leikkisyyttä. Näin ilmennetään rakennuksen käyttötarkoitusta”, Miettunen kertoo.

kuva

Tiloissa toimii 16 ryhmää

Rinnetontilla sijaitsevassa rakennuksessa on yksi- ja kaksikerroksiset osat. Kerrosten välillä liikutaan joustavasti kahden portaikon järjestelmällä. Tilat ovat esteettömiä ja kerrosten välillä voi siirtyä myös hissillä.

Sisätilat jakautuvat lasten tiloihin ja huoltotiloihin. Toiminnallisiin tiloihin kuuluvat päiväkotiryhmien tilat sekä ruokasali ja liikuntasali. Kaikki huonetilat ovat yhden kerroksen korkuisia.

Sisätilojen suunnittelu perustui Vantaan päiväkotien tilakonseptiin. Konseptissa kotialueeseen kuuluu kaksi päiväkotiryhmää, joilla on omat toimintatilat. Tilojen keskellä sijaitsee yhteinen rauhallinen tila, jota molemmat ryhmät voivat käyttää.

kuva

”Päiväkodissa on kahdeksan kotialueparia, yhteensä kuusitoista ryhmää. Kotialueparien yhteisessä käytössä oleva rauhallinen tila voidaan jakaa paljeovilla, joissa materiaalina käytettiin huopaa ja puurimoitusta. Paljeovien sävymaailmassa näkyvät luonnonvärit”, kertoo Miettunen.

Luonnonläheinen sävymaailma

Rauhallinen tila on tarkoitettu päiväunia ja rauhallisia leikkejä varten. Lattiamateriaaliksi valittiin tekstiilimatto, joka on mukava alusta leikeille. Tekstiilimattojen väriskaala kattaa luonnonläheisiä sävyjä ruskeasta vihreään ja keltaisen sävyihin.

kuva

”Ryhmien omissa tiloissa, käytävillä ja ruoka- ja liikuntasalissa lattiat on pinnoitettu harmaasävyisellä pinnoitteella. Pinta on jalalle ja sukalle miellyttävä. Mattainen pinta ei ole sukkasillaankaan liukas”, Miettunen kuvailee.

”Puurunkoiset kiintoja irtokalusteet korostavat puurakennetta.

Lasten toimintatiloissa, rauhallisissa tiloissa ja ruoka- ja liikuntasalissa alakattoon on asennettu vaimentavat akustiikkalevyt. Eteis- ja käytävätiloissa alakatoissa käytetään vaaleaksi maalattua puukuitulevyä ja lasten tiloissa luonnonväristä levyä.

Puurunkoiset kiinto- ja irtokalusteet korostavat puurakennetta. Kalusteiden ovilevyihin valittiin puukuosit ja työtasoissa on puureunat.

Tilava piha-alue metsäisessä ympäristössä

Koivukylän päiväkodin rinnetontti on tilava. Kustaankujan ja Petrinkujan kulmauksessa sijaitseva tontti rajautuu Helenanpuistoon, joten metsämäisyys on voimakas elementti ympäristössä. Myös päiväkodin tontilla on luonnontilaista piha-aluetta.

kuva

Tontille saavutaan turvallisen saattoliikennealueen kautta. Saattoliikennealuetta ja pihaa erottaa puurakenteinen pienimittakaavainen sisäänkäyntirakennus ja portti.

”Saattopiha-alueelta tullaan alapihalle, jossa on 1–3-vuotiaiden leikkipiha. Yläpihalla on 3–6-vuotiaiden leikkipiha-alue. Ala- ja yläpiha on erotettu istutetulla maastoluiskalla toisistaan. Pohjoispuolen huoltopiha on rajattu erilleen”, Miettunen kuvailee.

Rakennuksen sisäänkäynnit on merkitty ohjaavasti. Itäpäädyssä sijaitsee suurempi sisäänkäyntiporras ja keskialueella maastoporras, josta kuljetaan toisen kerroksen piha-alueelle.

”Rinneratkaisun ansiosta piha-alue on avara ja näkymä on avoin. Piha on helposti hallittavissa ja orientoiduttavissa.”

Teksti: Merja Maukonen
Kuvat: Zentuvo Finland Oy

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »