mainos_1049

Runko ja rakennustuotteet (puutuotteet)
Sisäpinnat ja tilaosat (puu, laminaatti)

Moderni puu- ja hirsiarkkitehtuuri sopii kaupunkikuvaan

artikkelikuva: Moderni puu- ja hirsiarkkitehtuuri sopii kaupunkikuvaan

Puu ja hirsi ovat perinteisiä suomalaisia rakennusmateriaaleja, joita rakennusten käyttäjät arvostavat. Monipuolisena materiaalina puu tuo arkkitehtuuriin runsaasti mahdollisuuksia. Painumaton hirsi sopii moderniin arkkitehtuuriin ulkonäöltään ja teknisiltä ominaisuuksiltaan.

”VALITSEN MATERIAALIKSI usein puun, sillä puu tuo arkkitehtuuriin lämpöä ja inhimillisyyttä. Visuaalisesti puupinnat ovat kauniita ja käyttäjät kokevat puun miellyttäväksi. Puu myös hengittää, mikä parantaa sisäilman laatua”, sanoo arkkitehti Marko Simsiö Arkkitehtitoimisto KOAN Oy:stä.

Marko Simsiön ja arkkitehti Johannes Koskelan perustama KOAN Oy on Helsingissä sijaitseva ja koko Suomen alueella toimiva arkkitehtitoimisto, jonka ominta alaa on nykyaikainen puuarkkitehtuuri. Puun käyttämisen taustalla ovat KOANin arvot. Puu on ekologinen, kestävän kehityksen mukainen ja ihmislähtöinen materiaali.

”Tällä hetkellä kaavoitus rajoittaa joiltain osin puupintojen käyttämistä. Joissain kaupungeissa tai kaupunginosissa ei sallita hirsipintojen näkyviin jättämistä, mutta nykyiset hirsipinnat voidaan muotoilla hyvin moderneiksi ja viehättäviksi”, Simsiö kertoo.

Arkkitehtuurin ja puu- ja hirsimateriaalien kehittymisen myötä rajoituksista ollaan tällä hetkellä luopumassa ja hirrestä toteutetaan näyttäviä asuinrakennuksia ja suurempia kohteita.

Vaalea helmi hiilletyn ulkokuoren sisällä

Viime kesänä Jyväskylään valmistunut ravintola-saunamaailma Sataman Viilu on näyttävä esimerkki Arkkitehtitoimisto KOANin suunnittelemasta puuarkkitehtuurikohteesta.

Lutakon satamassa sijaitseva Sataman Viilu on maamerkkirakennus, johon Simsiö ja Koskela valitsivat materiaaleiksi painumattoman hirren ja hiilletyn puun. Sataman Viilun tilaaja Osuuskauppa Keskimaa ja Jyväskylän kaupunki olivat projektissa tiiviisti mukana.

”Tilaaja ja kaupunki toivoivat sijainnin vuoksi näyttävää rakennusta. Arkkitehtonisesti haimme veistoksellista muotoa, joka näyttäytyy erilaisena eri suunnista katsottuna. Rakennusta voi katsella kaupungilta ja järveltä päin ja lisäksi ylhäältä läheiseltä Kuokkalan sillalta”, Simsiö kuvailee.

Sataman Viilun tumma hiilletystä puusta rakennettu ulkokuori kätkee sisälleen yksinkertaisemman hirsimassan. Hiilletty lehtikuusesta tehty puupinta tuo pintaan tekstuuria ja parantaa puun kestävyyttä. Julkisivua hallitsevat myös etenkin järven suuntaan suuret lasipinnat, jotka tarjoavat näkymän järvelle.

kuva
Arkkitehtitoimisto KOAN Oy:n arkkitehti Marko Simsiö sanoo, että puu on ekologinen, kestävän kehityksen mukainen ja ihmislähtöinen materiaali.

”Hirsimassa on ikään kuin vaalea helmi tumman kuoren sisällä kutsuen ihmisiä vierailemaan. Hirsi on jätetty näkyviin sekä sisällä että ulkona aina kuin mahdollista. Puu näkyy myös Franz Designin suunnittelemassa sisustusarkkitehtuurissa”, Simsiö kertoo.

Sataman Viilun ensimmäisessä kerroksessa on ravintola ja kolme saunaa. Toisen kerroksen monitoimitila toimii joko yhtenä suurena juhlatilana tai siirtoseinällä jaettuna kahtena pienempänä tilana.

Painumaton hirsi sopii moderniin arkkitehtuuriin

Massiivipuurakentaminen on monipuolistunut hirsirakentamisen teknisen tuotekehityksen myötä. Sataman Viilussa käytettiin Honkarakenteen kehittämää painumatonta hirttä, joka sopii moderniin arkkitehtuuriin ja mahdollistaa hirren käyttämisen myös suurissa kohteissa.

”Toimme painumattoman hirren markkinoille 2000-luvun alkupuolella. Painumattoman hirren teknisiä ja visuaalisia ominaisuuksia on kehitetty vuosien mittaan. Nykyisin hirrestä voi tehdä nykyarkkitehtuuriin sopivaa minimalistista massiivipuupintaa”, sanoo Honkarakenteen tuotejohtaja Eino Hekali.

Painumattomassa lamellihirressä pystypuinen keskilamelli toimii kantavana, painumattomana rakenteena. Perinteinen hirsi muuttaa muotoaan kuivuessaan, mutta painumaton hirsi on mittatarkka ja pysyy muodossaan.

Hirsitalot suunnitellaan ja hirret valmistetaan Honkarakenteen omalla tehtaalla Karstulassa. Honka-brändin hirsikotien, huviloiden ja julkisten rakennusten sekä rakennusmateriaalien suunnittelua ohjaavat ekologiset ja terveelliset arvot.

kuva
Honkarakenteen tuotejohtaja Eino Hekali sanoo, että hirsiseinillä on myönteisiä psyykkisiä vaikutuksia tilan käyttäjiin. Luonnollisen puupinnan sisätiloissa on useissa tutkimuksissa todettu alentavan stressiä ja rauhoittavan.

”Hirsi säästää materiaalia ja on siten vastuullinen valinta. Esimerkiksi muihin massiivipuutuotteisiin verrattuna ikkuna-aukotuksia tehtäessä hirret katkotaan oikeaan pituuteen siten, ettei materiaalihukkaa synny”, Hekali kertoo.

”Havupuusta valmistetut hirret ovat antibakteerisia.

Hirsiseinä on nopea pystyttää ja se muodostaa visuaalisesti kauniin luonnonpuupinnan. Sekä ulko- että sisäseinä ovat pintakäsittelyä vaille valmista seinäpintaa.

”Hirsiseinillä on myönteisiä psyykkisiä vaikutuksia tilan käyttäjiin. Luonnollisen puupinnan sisätiloissa on useissa tutkimuksissa todettu alentavan stressiä ja rauhoittavan”, sanoo Hekali.

Hirsi on kestävä ja sisäilmaa parantava materiaali

Vastuullisuus on tärkeä osa Honkarakenteen toimintaa. Vastuullisesti rakennettu talo on kestävä ja käyttäjilleen miellyttävä ja terveellinen sekä täyttää hiilineutraalius- ja vähähiilisyystavoitteet.

Hirsitalo varastoi puuhun sitoutuneen hiilen pitkäaikaisesti. Hirrestä rakennettujen talojen elinkaari on pitkä, ja hirret voi kierrättää tai käyttää uudelleen rakennusmateriaalina.

”Havupuusta valmistetut hirret ovat antibakteerisia. Puun lisäksi käytämme taloissamme vähäpäästöisiä ja M1-hyväksyttyjä materiaaleja. Haluamme minimoida rakennusmateriaaleista sisäilmaan haihtuvien yhdisteiden määrän”, kertoo Hekali.

kuva

Hirsi parantaa sisäilman laatua ja tasaa kosteutta. Edistyksellisten rakenneratkaisujen avulla rakenteiden hengittävyyttä voidaan parantaa entisestään. Hongan rakenneratkaisut on varmennettu kolmannen osapuolen toimesta myös Suomen ilmasto-olosuhteita kosteammissa oloissa.

”Talot kestävät kosteutta ja pysyvät terveinä. Olemme rakentaneet hirsitaloja yli 50 maahan. Erilaiset sää- ja ilmasto-olosuhteet asettavat rakennuksille erilaisia vaatimuksia, mikä haastaa meitä positiivisesti kehittämään tuotetta aina paremmaksi”, Hekali sanoo.

Teksti: Merja Maukonen
Kuvat: Honkarakenne Oyj

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 4/2023

prointerior-lehti

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »