mainos_1086

Runko ja rakennustuotteet (ikkunat)

BLOGI

PihlaPROn asiantuntija vastaa: Ikkunan huurtuminen – miksi ikkunan ulkolasin sisäpinta huurtuu?

artikkelikuva: PihlaPROn asiantuntija vastaa: Ikkunan huurtuminen – miksi ikkunan ulkolasin sisäpinta huurtuu?

Valtaosassa tapauksista, joissa ikkunan ulkolasin sisäpinta huurtuu, ikkunan huurtuminen johtuu asunnon väärin säädetystä ilmanvaihdosta.

Rakenteilla olevan tai vastikään käyttöönotetun asunnon kaksipuitteisen ikkunan ulkolasin sisäpinta saattaa huurtua erityisesti syksyisin ja talvisin, kun sisä- ja ulkotilojen lämpötilaero on suuri. Pääsääntöisesti ikkunan huurtuminen johtuu ilmanvaihdon epätasapainosta: asunnon ylipaineesta. Itse ikkunassa tai asennuksessa ei ole välttämättä vikaa.

Yleensä ikkunan huurtuminen tapahtuu rakennusaikana, kun talon ilmanvaihtoa ei ole asennettu eikä säädetty. Huurtumista voi esiintyä myös silloin, kun asukkaat muuttavat taloon ja ilmaan tulee kosteutta muun muassa keittiöstä ja kylpyhuoneesta. Mikäli asunnossa on ylipainetta, kosteus tiivistyy ulkolasin sisäpintaan. Vähäinen ylipaine ei välttämättä aiheuta ikkunan huurtumista, niin kauan kun huoneistossa ei asuta ja sen ilma on suhteellisen kuivaa.

”Ulkolasin ulkopinnan huurtuminen on oma ilmiönsä.

Varsin tavallista on ikkunoiden huurtuminen yläkerroksissa, mutta ei alakerroksissa. Taustalla on niin sanottu savupiippuilmiö, jossa lämmin ilma kohoaa alhaalta ylös ja synnyttää ylipainetta yläkerroksiin.

Ulkolasin ulkopinnan huurtuminen on oma ilmiönsä. Nykyiset energiatehokkaat ikkunat eivät päästä sisältä ulos hukkalämpöä, joka lämmittäisi ulkolasia. Tämän takia varsinkin ikkunoihin, joiden u-arvo on 0.8 tai pienempi sekä 2+2-rakenteisiin avattaviin ikkunoihin tulisi valita huurtumaton ulkolasi.

kuva

Ikkunoiden huurtuminen on syy tutkia asunnon ilmanpaine

Mikäli ikkunan ulkolasin sisäpinta huurtuu, ilmastointiyrityksen kannattaa antaa mitata, onko asunnossa ylipainetta. Tarvittaessa ilmanvaihtokonetta voidaan säätää siten, että huoneisto on hieman alipaineinen.

Kun oikeaa tasapainoa etsitään, on hyvä muistaa, että ilmanvaihtokoneiden säädöissä voi olla heittoa – ja että myös savupiippuilmiö voi synnyttää ylipainetta. Vaikka ilmanvaihto olisi säädetty ja tulo- ja poistoilman litramäärät mitattu, asunnossa saattaa todellisuudessa olla ylipainetta. Tällöin olisi suositeltavaa mitata paine-erot rakenteen läpi, jolloin varmistetaan, että huoneisto on hieman alipaineinen.

Aiemmin suosituksena on ollut pieni alipaine. Nykyisten virallisten suositusten mukaan asunnon ilmanvaihdon pitäisi olla tasapainossa.

PihlaPRO neuvoo ja tukee ikkunoihin liittyvissä asioissa

Mikäli huoneistossa on ylipainetta, myös ikkunan puutteellinen tiivistys tai asennusvirhe voivat edesauttaa huurtumista. Kyse voi olla esimerkiksi siitä, että tiivistykseen on jäänyt rako tai tiivisteet ovat kutistuneet. Mikäli ison ikkunan karmin kiinnitysruuvit on vedätetty liian tiukalla, ikkunan karmi saattaa olla kaarella. Silloin sisäpuitteen tiiviste ei enää vastaa karmiin ja ikkunaan syntyy vuotokohta.

PihlaPRO neuvoo ja tukee kaikissa ikkunoiden käyttöön ja huoltoon liittyvissä asioissa. Jos PihlaPRO:n asentaman ikkunan huurtuminen johtuu asennusvirheestä, tulemme luonnollisesti korjaamaan tilanteen.

kuva

Kysymykseen vastasi:
Jälkimarkkinointivastaava
Pasi Antinaho
PihlaPRO

Lue lisää aiheesta: pihlapro-huurtuminen-ja-muut-mahdolliset-ongelmat-ohjekortti.pdf

Teksti: Matti Välimäki

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »