mainos_1077

BLOGI

Sertifioinnit ovat luotettava tapa todentaa ja ohjata vastuullista toimintaa

Teksti: Tero Ramstedt ja Kaisa Laiho

Rakennusalalla on käytössä monia eri ympäristösertifikaatteja, joiden avulla pyritään hillitsemään rakentamisesta aiheutuvia mittavia ilmastopäästöjä. Joutsenmerkki on kuluttajille tuttu sertifikaatti esimerkiksi pesuaineista, mutta mitä se tarkoittaa asuntorakentamiselle ja suunnittelulle? JM-konserni valitsi eri vaihtoehdoista kumppanikseen Joutsenmerkin. Uudisrakentamista koskevassa kriteeristössä on kymmenittäin kohtia, jotka käsittelevät esimerkiksi energiatehokkuutta, kosteudenhallintaa, päästöjä, materiaaleja ja laadunvarmistusta.

Joutsenmerkin kriteerit varmistavat, että talo on monipuolisesti ympäristölle parempi. Ne ohjaavat rakennusprosessia ja rakentamisen laatua, käytettäviä materiaaleja sekä valoisuutta ja energiankäyttöä. Esimerkiksi kaikkien rakennuksissa käytettyjen tuotteiden ja materiaalien kemikaalit tulee olla hyväksytty ympäristömerkin kriteerien mukaisesti, mikä edistää myös läpinäkyvyyttä ja jäljitettävyyttä. Lisäksi Joutsenmerkki suorittaa rakentamisen aikana tarkistuksia, joissa varmistetaan kriteerien noudattaminen. Sertifikaatti myönnetään aina vasta valmiille rakennukselle lopputarkastuksen jälkeen.

Kriteerit on huomioitava jo suunnittelussa

JKMM Arkkitehdit suunnittelee seitsemän asuinkerrostalon kokonaisuuden JM Suomen kehittämään uuteen asuinalueeseen Helsingin Pasilassa. JKMM Arkkitehdeille on tärkeää suunnitella arkkitehtuuriltaan sekä ympäristön kannalta kestäviä rakennuksia.

Suunnittelijoille Joutsenmerkki antaa kohtuu helpon ja valmiin työkalun, joka auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta sekä edistää resurssitehokkuutta ja kiertotaloutta. Esimerkkejä kriteeristön vaikutuksesta suunnitteluun ja valittuihin ratkaisuihin ovat A-energialuokan lisäksi muun muassa lämmöneristykseltään paremmat ikkunat ja ovet sekä energiatehokkaat kodinkoneet asuntoihin. Sisällä asunnoissa tai yhteistiloissa ei käytetä muovisia pintamateriaaleja. Asukkaiden kestävää asumista tuetaan energiatehokkuuden lisäksi mm. polkupyöräverstailla, joihin tulee pesupiste ja korjausteline.

Sertifiointi on kannattava sijoitus

Kaiken kaikkiaan kolmannen osapuolen myöntämät ympäristösertifioinnit rakennuksen suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon ovat yleistyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Sertifiointitaso on enenevissä määrin vihreän rahoituksen kriteeri.

Sertifiointi nostaa kauttaaltaan asuntokohteen laatutasoa, siksi tilaajille on kannattavaa panostaa ympäristöasioihin enemmän, kuin mitä sen hetkiset määräykset vaatisivat.

GREEN BUILDING COUNCIL FINLAND

Tero Ramstedt
projektipäällikkö
JM Suomi

GREEN BUILDING COUNCIL FINLAND

Kaisa Laiho
projektiarkkitehti
JKMM Arkkitehdit

Green Building Council Finlandin blogeja kirjoittaa joukko kestävästi rakennetun ympäristön asiantuntijoita. Lue lisää osoitteesta figbc.fi.

CTA

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »