mainos_1107

Projektiesittelyt (matkailu ja kulttuurirakennukset)

Pyhä yksinkertaisuus

Tuntureiden sylissä sijaitseva luksushotelli syvähengittää vuodenaikojen virrassa

artikkelikuva: Pyhä yksinkertaisuus

Miltä kuulostaa järvenrantahotelli tuntureiden lomassa, Pyhän maisemissa? Erityisesti kansainvälisiä asiakkaita silmällä pitäen rakennettu Kurula’s Resort avautui helmikuussa 2023.

Kohdetiedot: Kurula’s Resort
Arkkitehtisuunnittelu: Janne Kantee, arkkitehti SAFA / Honkatalot
Sisustussuunnittelija: Leena Kyllönen / Villa Ruusa Oy

EHTA HIRSIHOTELLI sijaitsee Pyhäjärven rannalla lyhyen kävelymatkan päässä Pyhätunturin pohjoisrinteiden hissistä ja ulkoilureiteistä, sekä Suomen vanhimmasta kansallispuistosta. Kurula’s Resort tarjoaa samassa paketissa luksusmajoitusta ja ikimuistoisia luontoelämyksiä. Kurula’s-hankkeen vetäjälle, yrittäjä Heikki Nuutilalle, hotelli on pitkäaikainen unelma, joka on nyt saatu komeasti maaliin.

Kurula’s-kokonaisuuteen kuuluu 17-huoneistoinen päärakennus, monitilarakennus ja rantasauna. Arkkitehtina on Honkatalojen Janne Kantee, joka tunnetaan mm. Tampereen Laukontorin saunaravintola Kuumasta.

”Suunnittelu alkoi vuonna 2016, joten varsin pitkä aika tämän projektin kanssa on eletty ja tehty töitä”, kertoo Kantee.

Maisema ankkuroi suunnittelun

Lähtökohtana oli yhdistää laatu ja luonto: upeaan paikkaan ei haluttu rakentaa mitä tahansa, vaan toteuttaa korkeatasoinen hotellikohde luonnon ehdoilla, pohjoisen vuodenajoille kumartaen.

”Tontilta aukeaa niin huikeat näkymät Pyhäjärvelle, että oli alusta asti selvää, että ne on integroitava suunnitteluun mahdollisimman hyvin. Halusin erityisesti avata tätä päänäkymää”, Kantee taustoittaa.

Arkkitehdin johtotähti piti kutinsa: Kurula’s -hotellin jokaisesta huoneistosta avautuu upea näkymä Pyhäjärven yli vastapäiselle Soutaja-tunturille. Tunturimaisemaa ja sen yllä silloin tällöin tanssivia revontulia voi ihastella, vaikka omasta sängystä.

”Näyttävyyden lisäksi hirrellä on pieni hiilijalanjälki.

Lapin taikaa

Projektin aikana monta kertaa tontilla vieraillut Kantee perehtyi niin auringon liikkeisiin eri vuodenaikoina kuin paikalliseen topografiaankin. Näin syntyi käsitys paikan hengestä.

”Projektista riippumatta luonto ja ympäristö on aina tärkeä lähtökohta muotokielelle. Yksi tavoite oli tietysti ottaa luonto osaksi rakennuksia”, hän kuvailee.

Tässä tapauksessa luonto aiheutti myös ison haasteen: kuinka varsin jyrkälle rinnetontille toteutetaan korkealuokkaista arkkitehtuuria ja miten mahdollistetaan esimerkiksi toimiva logistiikka, alkaen ihan kävelystä?

”Tontilla on korkeuseroja, jotka tekivät kohteesta haastavan. Suunnittelun kannalta se ei ollut helpoimmasta päästä”, Kantee toteaa.

Huolellinen vaihtoehtojen hakeminen tuotti lopulta parhaan vaihtoehdon: lopputulos on funktionaalisesti fiksu rakennustrio, jossa silmä ja mieli lepää.

Yli 50 vuotta majoitushistoriaa

Paikalla on myös historiaa majoituspuolelta: jo 1970-luvun alusta lähtien tontilla oli ollut pieni rantamökki, joka otti vastaan ympärivuotisia vieraita kotimaasta ja kauempaakin.

Haave isommasta ja paremmasta sai odottaa puoli vuosisataa ennen kuin kunnianhimoinen Kurula’s-projekti käynnistyi. Luksushirsihotelli nivoutuu hyvin osaksi Pyhän uutta tulemista – paikkakunnalla on rakenteilla pari muutakin hotellia ja seudun palvelupalettia ollaan nyt määrätietoisesti monipuolistamassa.

Kansainväliset matkanjärjestäjät ovat hekin löytämässä Pyhän, eikä vähiten ”Sustainable Pyhä” -brändin ansiosta. Itse asiassa Pyhätunturi on Euroopan ensimmäinen hiilineutraali laskettelukeskus.

”Helppohoitoisuus ja näyttävyys yhdistyvät tekstiilivalinnoissa.

Kuusen lamellihirsi päämateriaalina

Saman ideologian mukaisesti kestävän kehityksen hotelliin ei haluttu harkitakaan muuta materiaalia kuin hirttä. Hotelli toteutettiin Honkatalojen massiivisella kuusen lamellihirrellä. Kantee tietää ”vanhan klassikon” ominaisuudet hyvin:

”Näyttävyyden lisäksi hirrellä on pieni hiilijalanjälki ja se parantaa sisäilmaa huomattavasti.”

Kurula’s on muutenkin suunniteltu ekologisuus ja ympäristö huomioiden. ”Lämmityksessä hyödynnetään vesistölämpöä suoraan Pyhäjärvestä”, Kantee lisää.

17 huoneistoa laatua arvostaville

Vieraille on tarjota 17 tasokasta ja tilavaa huoneistoa, jotka sisältävät oman saunan, keittiön ja terassin – vakiona jo mainittu järvi- ja tunturinäkymä. Vastaanotto, ruokasali, baari, takallinen oleskelutila ja kokoustila löytyvät puolestaan monitilarakennuksesta. Kokonaisuuden kruunaa puulämmitteinen rantasauna sekä poreallas.

Huoneistojen lisäksi Kurula’s panostaa yhteisiin tiloihin – näin halutaan varmistaa esimerkiksi yritysporukoiden tai isojen kansainvälisten ryhmien viihtyminen. Esimerkiksi firman illanvietto onnistuu isommallakin seurueella, mutta tunnelma pysyy sopivan intiiminä.

Lisäksi Kurula’s Resort lyöttäytyi yhteen paikallisen elämyspalveluyhtiö Kairankutsun kanssa ja perusti kimpassa oman huskytarhan. Pyhä Husky Farm sijaitsee Molkankummussa, noin seitsemän kilometrin päässä Pyhän keskustasta Kemijärven suuntaan. Huskyfarmi piti polkaista pystyyn omin voimin, kun alueen tarjonta ei kyennyt vastaamaan kasvaneeseen kansainväliseen kysyntään.

”Lähtökohtana oli yhdistää laatu ja luonto.

Puusta ja lasista

Janne Kantee valmistui arkkitehdiksi Tampereen Teknillisestä yliopistosta vuonna 2008 ja aloitti työt Honkataloilla samana vuonna. Hän on uransa aikana suunnitellut kymmenittäin puurakennuksia julkisista rakennuksista kaupallisiin tiloihin ja korkealuokkaisiin asuintaloihin.

Kanteen tunnistettava muotokieli näkyy erityisesti laajojen lasipintojen yhdistämisessä puurakenteisiin niin, että luonnonvalo pääsee täysin oikeuksiinsa sisätiloissa.

”Jokaisessa kohteessa pitää tietenkin huomioida valon ja varjon yhteispeli”, hän summaa.

Pohjoista leveyttä

Hirsirakennukset ja Lappi ovat klassikkoyhdistelmä, jota Kantee on päässyt varioimaan monta kertaa. ”Kilpisjärvi taitaa olla pohjoisin kohde ja Pyhälle valmistuu nyt toinenkin kohde, Kultakero.”

Arkkitehti myöntää Lapin ”menneen veriin” jossain määrin; sen verran erikoistapaus on pohjoinen luonto ja valo kunkin projektin kohdalla.

”Lapissa on poikkeavat olosuhteet valaistuksen ja vuodenaikojen suhteen ja esimerkiksi lumikuormat ovat tietysti erilaisia kuin Etelä-Suomessa. Arkkitehdin työtä on ottaa nämä asiat suunnittelussa huomioon.”

Interiöörissä häivähtää kulta

Hotellin sisustuksesta vastaa sisustussuunnittelija Leena Kyllönen Villa Ruusa Oy:stä. Kodikas mutta näyttävä tyyli henkii luksusta ja lämpöä – ja syntyi pitkälti keskusteluissa asiakkaan kanssa.

”Heikki Nuutilan kanssa käytiin eri vaihtoehtoja läpi tosi hyvässä hengessä”, kertaa Kyllönen mittavaa urakkaansa.

”Lähdimme hakemaan tiettyä ajattomuutta, joka sopii tähän päivään. Kotimaisuus korostuu kalusteissa ja värimaailmaan valikoituivat mm. poltettu oranssi, vihreä, musta, valkoinen ja kultakin”, hän kertoo.

Kuin vuodenaikojen syliin rakennettu interiööri tuntuu lämpimältä talvella ja viileältä ja virkistävältä kesällä. ”Tummista väreistäkin saa raikkaita tekstiilejä käyttämällä”, Kyllönen lisää.

Koti kontiolle

Konseptiin sattuvien värien lisäksi Kyllönen haki laatua, joka kestää. ”Helppohoitoisuus ja näyttävyys yhdistyvät tekstiilivalinnoissa.”

Sisustus on kerännyt kehuja laajalla rintamalla, mutta paikallisen yrittäjänaisen kommentti jäi parhaiten mieleen:

”Tämä yrittäjä vertasi hotellia karhunpesän lämpöön ja kävi huoneita katsomassa moneen eri otteeseen.”

Vuodesta 1989 sisustussuunnittelua tehnyt Kyllönen on nähnyt alan ylä- ja alamäet. Nykytilannetta hän pitää hyvänä, sillä Kurula’s Resortin tapaisia uniikkeja kohteita tulee vastaan koko ajan enemmän.

”Silti aina mietin, voisivatko ratkaisut olla vielä rohkeampia ja erikoisempia”, hän nauraa.

Palokonsultti tarkasti hirsirakenteiden paloturvallisuuden

Paloturvallisuussuunnittelija Mikko Nieminen tutustui Kurula’s Resortin majoitustilojen sisäpintojen paloturvallisuuteen, oletettuun palonkehitykseen perustuen. Tarkoituksena oli tutkia, voidaanko ulkoseinien hirsirakenteet toteuttaa ilman suojaverhousta ja palosuojausta. Tämän lisäksi tutkittiin, kuinka paljon palosuojaamatonta puuverhousta voidaan asentaa väliseinien ja alakaton suojaverhouslevytyksen sisäpintaan.

Analyysi suoritettiin huomioimalla puupintojen osallistuminen paloon ja niiden vaikutus huoneiden kokonaispalokuormaan. Huonepalomallilla laskettiin huoneiden sallitut palokuormat sekä näkyvän puupinnan määrät, joilla rakenteisiin kohdistuva palorasitus ei ylitä standardipalon palorasitusta.

Nieminen toteaa loppuraportissaan, että ulkoseinien hirsirakenteet majoitushuoneissa voitiin toteuttaa kokonaan palosuojaamattomana. Lisäksi väliseinissä ja alakaton alapinnassa voitiin käyttää osittain puuverhousta.

Kurula’s Resort

– päärakennuksessa 17 huoneistoa, joissa jokaisessa tilat neljälle (+ lisävuode)

– kokonaisuuteen kuuluu monitilarakennus ja rantasauna

– päämateriaali Honkatalojen kuusen lamellihirsi

– arkkitehtisuunnittelija Janne Kantee, arkkitehti SAFA

– sisustussuunnittelija Leena Kyllönen

– sijainti 500 metriä Pyhätunturin rinteiltä, järven rannassa

– oma huskytarha Pyhä Husky Farm 9 km päässä hotellilta

Puhdas Pyhä

– Pyhän hiihtokeskuksen tavoitteena on luoda Pyhästä ”maailman puhtain hiihtokeskus”

– Pyhän ympäristöohjelma otettiin käyttöön vuonna 2008

– vuonna 2019 ohjelma päivitettiin vastuullisuusohjelmaksi, joka sisältää myös yhteiskunnallisen ja taloudellisen vastuullisuuden

– hiilineutraali hiihtokeskus scope 1- ja 2-osalta vuodesta 2011 lähtien. Scope 3-osalta Pyhä on aloittanut selvitystyön Valtiokonttorin helmikuussa 2023 julkaiseman ohjeistuksen perusteella

– suorien CO2-päästöjen vähennys on noin 90 % vuodesta 2008

– vähennys on saavutettu mm. siirtymällä uusiutuvista luonnonvaroista tuotettuun sähköön ja biokaukolämpöön sekä uusiutuvan polttoöljyn käyttöön

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuvat: Honkatalot / Hans Koistinen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »