mainos_1077

Yhteistyössä (Sisustussuunnittelijat SI)

KOLUMNI

Pidä huolta

Kirjoittaja: Suvi-Maria Silvola

artikkelikuva: Pidä huolta

Olen viime aikoina miettinyt paljon huolenpitoa, välittämistä ja vaalimista. Olen ymmärtänyt sen liittyvän kaikkeen tekemiseen, asumiseen, olemiseen ihmisenä, osana yhteisöjä sekä luontoa.

Huolenpidon vastakohta on välinpitämättömyys tai halveksunta ja se voi kohdistua yhtä lailla ihmiseen itseensä, kuin ympärillä oleviin lähimmäisiin, omaan kotiin, toisen omaisuuteen tai lähiympäristöön. On vaikea osata pitää huolta tai välittää, jos ei ole huolehdittu tai välitetty.

Minä kammoksun sellaisia uusia asuinalueita, joissa kaikki olemassa oleva jyrätään maan tasalle välittämättä, että samalla hävitetään kokonainen ekosysteemi. Luonto ympärillä ei välttämättä palaudu enää koskaan ennalleen.

– Kuka haluaa asua ilman puita, pensaita, perhosia ja linnunlaulua?

Aiemmin ihmisten luontoyhteys oli selkeämpi. Maaseudulla maatiloilla oli elättipuut. Hyvinvoiva puu oli merkki tilan ja ihmisten hyvinvoinnista. Hoiva edellyttää kiintymystä, omistautumista ja sitoutumista. Huolenpito ja yhdessä tekeminen palkitsee ja aktivoi ja saa kiinnittymään ympäristöön, yhteisöön, kulttuuriin ja perinteeseen.

Myös talot rakennettiin kestämään sata vuotta. Kerran hyvin rakennettu ja hyvin hoidettu vanha koulu, asemarakennus tai sairaala, voi toimia alkuperäisen käyttötarkoituksensa jälkeen toimistoina, asuntoina tai vaikka hotellina. Rakennusten hoiva on ylläpitoa, huoltamista ja korjaamista. Hoivan tulisi toimia yksilöllisesti rakennuksen luonne ja aikakauden rakennustavat huomioiden. Aivan kuten ihmistäkin tulee hoitaa yksilönä.

Liian moni rakennus on pilattu vääränlaisilla korjaustoimenpiteillä.

Kuulin äskettäin lauseen ”Teot, jotka ruokkivat egoa, eivät tuota onnea, vaan onnen voi saavuttaa vain ruokkimalla sielua”. Hoivaaminen, vaaliminen, arjen askareet ja hyvän tekeminen ovat parasta ruokaa sielulle. Ihminen tarvitsee mielekästä tekemistä tunteakseen itsensä arvokkaaksi itselleen ja tärkeäksi osana yhteisöä.

”Rakennukset tarvitsevat hoivaa kestääkseen taas sata vuotta.

Vaaliminen on sisäsyntyistä, kun rakastaa sitä mitä tekee. Vain rakkauden ja kiinnostuksen kautta voi ymmärtää aidosti toista ihmistä, luontoa tai rakennusta. Tämän pitäisi olla sekä arkkitehtuurin sekä yhteiskunnan rakentamisen, että kaiken rakentamisen perusta.

Itse olen saanut kasvaa kodissa ja suvussa, jossa on huolehdittu.

On pidetty huolta, lapsista, aikuisista, vanhuksista, lemmikeistä, kodista, kasvimaasta, metsistä ja lähivesistä. Olen oppinut valmistamaan ruokaa, korjaamaan vaatteet ja huonekalut, vaihtamaan palaneet lamput ja kärähtäneet sulakkeet.

Minun sielulleni parasta ravintoa on hoitaa omaa kasvimaata, leipoa rakkaille leipää, korjata hitaasti ja kuunnellen pientä kesämökkiäni. Kasvattaa hunajakukkia pölyttäjille.

Ihan kuin mummi ja muut ennen minua.

Suvi-Maria Silvola
Toiminnanjohtaja
Sisustussuunnittelijat SI ry

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_985

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »