mainos_1008

Sisäpinnat ja tilaosat (saumaus, vesieristeet)

Vältä vesivahingot huolehtimalla vesieristyksestä

Betonin pinnoituksessa käytettävät Polymeeripinnoitteet, (epoksit, akryylimassat polyuretaanipinnoitteet) eivät itsessään toimi vesieristeinä. Vesieriste on oma joustava kerros, joka asennetaan pohjaprimerin päälle.

POLYMEERIMASSOJEN ALLE ARMEKA Engineering on kehittänyt oman toimivan, sertifioidun tuotteen, ARMEKA PU CP vesieristeen. Laatoitusten alle tarkoitettu vesieriste ei sovellu polymeerimassapinnoitteiden alle koska mm. niiden vetolujuus on riittämätön.

Lattiakaivollisiin märkätiloihin on rakentamismääräysten mukaan asennettava vesieristys. Vesieritys on asennettava suihkutiloihin, kylpyhuoneeseen, saunan pesuhuoneeseen, pesutupaan, yleiseen käyttöön tarkoitettuun wc-tilaan, lämmönjako- ja ilmanvaihtokonehuoneeseen, autonpesupaikkaan, vesihuuhtelulla puhdistettavaan erityistilaan ja tekniseen tilaan, jossa voi sattua vesivahinko.

Oikein valitut pinnoitteet varmistavat vesieristyksen toimivuuden

Oikeanlaista epoksiprimeria käytettäessä betonin maksimi RH saa olla jopa 97 % ja epoksihiertomassan asennus sertifioidun vesieristeen kanssa voidaan tehdä onnistuneesti. Uusi betonivalu, olosuhteista riippuen, saavuttaa RH 97% jopa parissa viikossa mutta betonin kemiallinen kovettuminen ns. hydratoituminen kestää 28 vrk.

IV-konehuoneiden pinnoituksilla on yleensä kova kiire koska lattian valun jälkeen IV-koneet halutaan nostaa katon kautta paikoilleen.

Tyypillinen iso virhe on pinnoittaa vielä kostea betoni polyuretaanipinnoitteella koska PU-pinnoite vaatii yhtä kuivan alustan kuin lattiamattojen asennus.

”Polymeeripinnoitteet eivät itsessään toimi vesieristeinä.

Polyuretaani vaatii betonin RH:n 80–85 %, sillä tätä korkeammassa kosteudessa PU-massa kovettuu heti kohdatessaan kostean betonin eikä riittävää tarttuvuutta betoniin saavuteta.

On syytä muistaa, että vesihöyryä läpäisevien pinnoitteiden alle ei voi asentaa vesieristettä koska pinnoitteen pitää läpäistä vesihöyryä. Jos vesieriste asennetaan, koko pinnoite voi ”korkata”.

Itsestään tasoittuvien ns. SL-pinnoitteiden alla ei voida käyttää vesieristettä koska pohja joustaa ja seurauksena on SL-pinnoitteen rikkoutuminen.

Vesieristyksen laiminlyönti lattiapinnoituksissa maksaa vuositasolla Suomessa kymmeniä miljoonia euroja, kuinka paljon, sitä ei kukaan tiedä.

Teksti: Ari Korpipää
Kuvat: Armeka Engineering Oy

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 1/2024

prointerior-lehti
mainos_985

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »