mainos_986

Projektiesittelyt (matkailu ja kulttuurirakennukset)

Park Life

Radisson RED lataa Kaisaniemen puiston kulmalle suuren maailman arkkitehtuuria ja designia

artikkelikuva: Park Life

KUVA: KALLE KOUHIA / ANTTINEN OIVA ARKKITEHDIT OY

Helsinki sai uuden eturivin hotellin, kun Radisson RED Helsinki avasi ovensa lokakuussa 2023. Maailmalta tuttu hotellikonsepti lupaa tuoda rohkeaa designia ja löytöretkeilijäasennetta paikalliseen hotelliskeneen.

Kohdetiedot: Radisson RED Helsinki
Kiinteistön omistaja: SOK
Operaattori: S-ryhmän hotelliyhtiö Sokotel
Arkkitehtisuunnittelu: Anttinen Oiva Arkkitehdit
Sisustussuunnittelu: Suunnittelutoimisto Fyra Oy
Rakentaja: Jatke


KUVA: KALLE KOUHIA / ANTTINEN OIVA ARKKITEHDIT OY

KAISANIEMEN PUISTON eteläreunalla Vuorikadulla sijaitseva uusi hotelli on rakennettu Ilmatieteen laitoksen Säätalon tilalle. Vuonna 1966 valmistunut Säätalo oli vuosien varrella jäänyt vähälle käytölle Ilmatieteen laitoksen siirryttyä Kumpulaan. Helsingin kaupunki näytti vihreää valoa Säätalon tilalle nousevalle hotellille vuonna 2020.

Arkkitehti Vesa Oiva Anttinen Oiva Arkkitehdeistä pääsi piirtämään uudisrakennusta tietyin reunaehdoin.


KUVA: RIIKKA KANTINKOSKI

”Tontille haluttiin nopparakennus. Suunnitteluprosessin aikana noppa jalostui vielä siten, että kaksi ylintä kerrosta taitettiin sisään”, Oiva kertoo. ”Rakennuksen mittakaavaa kevennettiin suhteessa lähiympäristöön. Tämä ratkaisu myös edesauttoi sitä, että rakennukselle tuli oma tunnistettava identiteetti.”

Toimistotalo vai hotelli?

Oiva sai Kaisaniemen puiston projektin pöydälleen alun perin jo vuonna 2017, jolloin vielä pohdittiin, pitäisikö Säätalon tilalle rakentaa toimistorakennus vai hotelli. Keskusteluja käytiin paitsi kaupungin, myös rakennusliike Jatke Oy:n kanssa.

”Aika nopeasti saatiin päätös, että tontille nousee hotelli.”

Sijainti keskeisellä paikalla Kaisaniemen puiston reunalla onkin kuin tehty hotellille. Tuoreesta RED-hotellista avautuu vehreitä näkymiä klassikkopuistoon, jota kaupunki aikoo uudistaa mittavasti lähivuosina. Kaupungin kaavailuissa on tehdä puistosta viihtyisä ja tapahtumarikas kaupunkipuisto – ja tähän kuvioon RED sopii paremmin kuin hyvin.

”Toimintona hotelli on omiaan tälle paikalle. Hotellivieraan näkökulmasta on hienoa, että huoneissa on isot ikkunat, joista katsoa puistoa.”

”Toimintona hotelli on omiaan tälle paikalle.

Paraatipaikalle ei käy mikä tahansa

Oivan mukaan nappisijainti on aina vahvuus ja haaste:

”Kun on näkyvä ja keskeinen paikka, niin kyllä se velvoittaa panostamaan hyvään suunnitteluun ja toteutukseen”, hän toteaa ja lisää, että valmis hotelli puhuttelee myös itse kohteen suunnittelijaa.

”Lopputulos on mielestäni onnistunut ja istuu konseptiin hyvin.”

Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy:llä on työn alla toinenkin kunnianhimoinen hotelliprojekti. Katajanokan Laituri on työeläkeyhtiö Varman ja Stora Enson rakennushanke, joka tulee toimimaan mm. hotellina ja Stora Enson pääkonttorina. Profiiliprojektista lupaillaan suomalaisen puurakentamisen taidonnäytettä.

”Muitakin hotelliprojekteja on vireillä”, kertoo Oiva.


KUVA: RIIKKA KANTINKOSKI

Arvovieras puistopiknikillä

Kun puistosta silmäilee hotellitulokasta, huomion kiinnittävät muhkeat kaari-ikkunat ja avokätisesti käytetty graniitti. Kuparisävyyn maalattu metalli antaa oman sävynsä arvokkaaseen kokonaisilmeeseen.

Hotellin ensimmäisessä kerroksessa ikkunoita on niin paljon, että puiston vihreys on melkein jo sylissä: tila on avoin ja kutsuva, myös muiden kuin hotellivieraiden näkövinkkelistä. Hotellin yleiset tilat ja deli-tyyppinen ravintola onkin suunniteltu kaupunkilaisten sosiaalisiksi kohtaamispaikoiksi, joissa onnistuu niin hauskanpito kuin etätyökin. Ravintolassa on myös puistoon aukeava kesäterassi.


KUVA: RIIKKA KANTINKOSKI

Radisson Redin sisustuskonseptin jalkautuksesta vastaa suunnittelutoimisto Fyra Oy. ”RED-hotellit sisustetaan selkeän konseptin mukaisesti. Jalkautustyössä pitää aina kuitenkin ottaa huomioon myös paikallisuus ja lokaatio sekä talon arkkitehtuuri”, kuvailee projektissa työskennellyt sisustusarkkitehti Silja Kantokorpi.

Rento, rennompi, RED

RED-hotelleja on maailmalla 19 kappaletta ja lisää tulee. Lähimmät REDit ovat Norjassa ja Tanskassa, mutta nyt konsepti rantautui viimein myös Suomeen. RED-hotellit korostavat urbaaninärhäkkää asennetta, jossa hotelli tavallaan toimii ankkurina ja porttina paikalliseen kulttuuriin ja elämänmenoon. Tyylikirjan mukaan RED on ”rohkean leikkisä”, ”itsevarmasti yksinkertainen” ja ”luonnostaan epämuodollinen.”

Nimestään huolimatta RED-hotelli ei sen sijaan ole korostetun punainen värimaailmaltaan.


KUVA: RIIKKA KANTINKOSKI

”Ensimmäisissä RED-hotelleissa punainen väri oli aika isossakin roolissa. Tässä Kaisaniemen puiston kohteessa kirkkaanpunaista on käytetty hillitymmin”, Kantokorpi kertoo.

Mitä värejä hotellin sisustuksesta sitten löytyy? – No, esimerkiksi mustaa, kuparia ja erilaisia punaisen murrettuja sävyjä. ”Olemme jättäneet paljon betonia esille sisustuksessa, sitä löytyy esimerkiksi seinistä, lattiasta ja pilareista.”

”Taiteella on hotellin sisustuksessa merkittävä rooli.


KUVA: RIIKKA KANTINKOSKI

Sukella kulttuuriin!

Taiteella on hotellin sisustuksessa merkittävä rooli, esimerkiksi koko rakennuksen lävistävästä valokuilusta löytyy Jenni Ropen suunnittelema, ympäröivästä puistosta inspiroitunut mobileteos.

Ykköskerroksen sisäänkäynti/lounge-alue on suunniteltu paitsi hotellivieraan, myös kaupunkilaisen ehdoilla, vahvistaa Kantokorpi. ”Ensimmäinen kerros erilaisine palveluineen on kaikille kaupunkilaisille avointa aluetta.”


KUVA: RIIKKA KANTINKOSKI

Vuodesta 2020 projektissa mukana ollut Kantokorpi on iloinen, kun hotelli viimein avaa ovensa. ”Tämä on ollut mahtava projekti. Kun keskeisen puiston reunalle tulee kokonaan uusi rakennus, jota päästään tekemään, niin on se iso juttu”, Kantokorpi toteaa ja lisää, että Fyra on tehnyt enemmän saneerauksia kuin uudisrakentamista hotellipuolella.

Esimerkiksi hotelli Tornin muodonmuutos – jossa Kantokorpi oli myös mukana – oli projekti, jossa rakennuksen ulkokuori sinänsä ei muuttunut, vaikka sisätilat uudistettiin täysin.


KUVA: RIIKKA KANTINKOSKI

Uudisrakentaminen tuo pöytään entistä isomman palapelin. ”Haaste tulee aina siitä, että rakentamisen eri osa-alueet ja aikataulut täytyy jotenkin sovittaa yhteen. Siinä onnistuttiin mielestäni hyvin”, toteaa Kantokorpi ja kehaisee vielä erikseen talon upeaa arkkitehtuuria.

”Jo yksistään hotellin upeat kaari-ikkunat ovat mieleenpainuvat sekä sisätiloista että ulkoa päin katsottuna.”

Puisto auki!

Kantokorpi on hyvillään, että Kaisaniemen puiston alue kehittyy. Hotellin avautuessa alue saa lisää palveluita, ja puiston laajamittaiset päivitykset lisäävät alueen viihtyisyyttä.


KUVA: RIIKKA KANTINKOSKI

Silloin kun tehdään hotellia, sisustusarkkitehdin työ lähtee aina liikkeelle hotellivieraan kokemuksesta: pystyykö tila tarjoamaan sitä ”extraa”, mikä tekee vierailusta mieleenpainuvan?

”Ainakin omalla kohdalla iso asia on aina hotellihuoneen mukavuus ja toimivuus”, linjaa Kantokorpi.


KUVA: RIIKKA KANTINKOSKI

Tähän lisätään vielä mm. ravintola, kuntosali ja mahdollisuus vuokrata esimerkiksi neuvotteluhuone, niin paketti alkaa olla kasassa. ”Modernissa hotellissa pitää olla tarjontaa ja mahdollisuuksia – ja REDissä on mielestäni onnistuttu tarjoamaan niitä.”

”Palvelut on tarkoitettu kaikille, ei vain hotellivieraille.”

”Hotellin upeat kaari-ikkunat ovat mieleenpainuvat.


KUVA: RIIKKA KANTINKOSKI

Uniikki tulokas

Helsingin matkailubisnes saa katseenkestävästä hotellista varmasti piristysruiskeen. S-ryhmästä kerrotaan, että pääkaupunkiseudun hotellien myynti on jo palautunut vuoden 2019 tasolle – ja odotukset tulokkaan suhteen ovat isot. Sokotel Oy:n toimitusjohtaja Jari Annala on luonnehtinut Radisson REDin lanseerausta ”merkittäväksi lisäksi” S-ryhmän hotellivalikoimaan. Annalan mukaan Kaisaniemen puisto ydinkeskustassa on ainutlaatuinen paikka hotellille – vastaavaa ei Helsingissä vielä ole.


KUVA: RIIKKA KANTINKOSKI

S-ryhmän aikaisemmat mittavat investoinnit pääkaupunkiseudun matkailuun ovat – jo mainitun Solo Sokos Hotel Tornin lisäksi – kokonaan uudistettuina avatut hotellit Solo Sokos Hotel Helsinki ja täysin uudenlainen hotellikonsepti Heymo 1 Espoon Keilaniemessä.

Teksti: Sami J. Anteroinen

CODE RED

RADISSON RED -hotellit (19 kpl ympäri maailmaa) haluavat tarjota leikillisen otteen perinteiseen – tarjolla on viihtyisiä ja muodikkaita hotelleja dynaamisissa matkakohteissa.

RADISSON RED -hotellit (19 kpl ympäri maailmaa) haluavat tarjota leikillisen otteen perinteiseen – tarjolla on viihtyisiä ja muodikkaita hotelleja dynaamisissa matkakohteissa.

RED-hotellit suunnitellaan funktionaalisiksi ja näyttäviksi. Brändikirjan mukaan RED-hotellin aula on ihanteellinen sosiaalisia tilanteita varten ja baari on aina loungen keskipiste. Makeiden interiöörien ideana on edistää dynaamista, urbaania ilmapiiriä – rohkean sisustuksen on tarkoitus nousta puheenaiheiksi kohdekaupungeissaan.

RED-kaupungit ovat Dubai, Aarhus, Lontoo (Heathrow ja Greenwich O2) Madrid, Glasgow, Kapkaupunki, Johannesburg, Napoli, Porto, Wien, Innsbruck, Gatwick, Liverpool, Lissabon, Reykjavik, Varsova ja Köln.

Rakenteilla on jopa nelisenkymmentä lisää.

Teksti: Sami J. Anteroinen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 1/2024

prointerior-lehti
mainos_985

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »