mainos_986

Yhteistyössä (Sisustusarkkitehdit SIO ry)

KOLUMNI

Vuoden 2024 kalustesuunnittelija on Petra Lassenius

artikkelikuva: Vuoden 2024 kalustesuunnittelija on Petra Lassenius

Suunnittelemani huonekalut erottuvat käyttäjäystävällisyydellään. Tavoitteeni on aina, että ne soveltuvat osaksi rakennettua ympäristöä.
KUVA: DAHLQVIST, COMBO

Sisustusarkkitehdit SIO on valinnut Vuoden 2024 kalustesuunnittelijaksi kalustesuunnittelija, sisustusarkkitehti SIO Petra Lasseniuksen. Petra Lassenius (s.1969) on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta sisustusarkkitehdiksi ja kalustesuunnittelijaksi vuonna 2000.

Vuonna 1997 Lassenius perusti oman muotoilualan yrityksen, Thema Design Oy:n. Yhtiö on keskittynyt sisustusarkkitehtuuriin ja huonekalumuotoiluun. Vuosina 2003–2011 Lassenius työskenteli Berliinissä muotoilualan yrittäjänä. Vuodesta 2004 lähtien Petra Lassenius on työskennellyt tiiviisti huonekaluteollisuudelle ja suunnitellut useita mallistoja eri huonekaluvalmistajille, muun muassa Adealle, Junetille, Hakolalle, Nordic Countryhomelle, Vepsäläiselle, Dahlqvistille ja ruotsalaiselle Sitsille. Vuosina 2013–2015 Lassenius toimi lehtorin viransijaisena Metropolian ammattikorkeakoulussa ja opetti sisustusarkkitehtuuria.

Lassenius on työskennellyt vuodesta 2015 Metropolian AMK:ssa tutkimus ja kehityshankkeissa, mm. Creative Campus Arabia, Finnish Academy, Eevi, Agile XR ja Luovi -hankkeissa. Vuonna 2020 hän oli perustamassa suomalaisen muotoilun edistämiseen tarkoitetun By Aatos – kollektiiivin, jonka tavoitteena on kaupallistaa suomalaisten muotoilijoiden töitä ja edistää suomalaisen muotoilun vahvojen perinteiden ja nykyisyyden tunnetuksi tekeminen kansainvälisesti.

SISUSTUSARKKITEHDIT SIO Ry
Suunnitteluani ohjaavat modulaarisuus, muokattavuus, materiaalivalinnat, niiden huollettavuus, sekä mahdollisuus kierrätettävyyteen elinkaaren lopussa. Tuotteen hiilijalanjälkeen voidaan vaikuttaa myös tuotannon tehokkuudella ja lähituotannolla.
KUVA: HAKOLA, WE / KUVAAJA TIMO ANTTONEN

Petra Lasseniuksen suunnittelemat huonekalut ovat olleet osa suomalaisten kotien sisustusta kahden vuosikymmenen ajan. Ajattomat ja toiminnalliset huonekalut ovat herättäneet ihastusta tuhansien perheiden kodeissa ja lukuisissa julkisissa tiloissa. Petra Lassenius on erittäin monipuolinen osaaja. Varsinkin Lasseniuksen sohvasuunnittelu on juryn mielestä oivaltavaa. Sohvien modulaarisuus ja muunneltavuus sekä kalusteiden pitkäikäisyys kertovat laadukkuudesta. Lasseniuksen sohvista voi juryn mielestä tulla jopa muotoilun klassikoita.

Lassenius on kiinnostunut ekologisista ratkaisuista. ”Ekologiset arvot toteutuvat parhaiten, kun suunnittelija on osa tuotantoketjua ja tuo asiantuntijuuttaan projektin kaikille osallisille tuotantoprosessin eri vaiheissa aina valmistuksesta myyntiin”, Petra Lassenius kiteyttää. Kaupallisuuden Lassenius näkee keinona vaikuttaa. Kaupallisen tuotteen vaikuttavuus kertautuu eri tavoin kuin uniikkituotteen.

Valinnan ehdotusten ja hakemusten perusteella tekivät tänä vuonna Vuoden 2023 sisustusarkkitehtitoimisto Futudesignin edustaja, sisustusarkkitehti SIO Risto Wikberg, Vuoden kalustesuunnittelija 2021 Yuki Abe, SIOn puheenjohtaja, sisustusarkkitehti SIO Lars Räihä ja arkkitehti Laura Mattila SAFAn edustajana. Tuomariston sihteerinä toimi SIOn pääsihteeri Minna Borg.

Hyvän ympäristön puolesta – Sisustusarkkitehdit SIO
Sisustusarkkitehdit SIO ry on ammatillinen järjestö, joka jakaa tietoa sisustusarkkitehtien monipuolisesta ammattitaidosta. SIOn toiminnan tavoitteena on parantaa ympäristön hyvää laatua ja edistää kulttuurisia, eettisiä ja kestävän kehityksen arvoja. SIOon kuuluu noin 770 jäsentä ja olemme Ornamon jäsenjärjestö. SIO valitsee jäsenistöstään vuorovuosin Vuoden sisustusarkkitehdin tai sisustusarkkitehtitoimiston ja joka kolmas vuosi Vuoden kalustesuunnittelijan. www.sio.fi

Teksti: Minna Borg

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_985

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »