mainos_986

KOLUMNI

Ennen kaikki oli kauniimmin?

Kirjoittaja: Suvi-Maria Silvola

artikkelikuva: Ennen kaikki oli kauniimmin?

Ennen kaikki ei ollut paremmin, mutta moni asia oli kauniimmin.

Olen turhautunut äärimmilleni, seuratessani taloyhtiössämme tehtäviä remonttitoimenpiteitä. Kerrostalo on rakennettu 1960-luvun lopulla ja tehty silloin hyvin ja laadukkaasti. Väliovet ovat tiikkiä ja ovissa on kaunis raidallinen koristelasi. Sähkörasiat ovat pyöreät. Kiinteät kaapistot ovat puuta, hyllyt vaneria ja vetimet niklattu. Ikkunalautoja, keittiötasoja ja lattioita kiertävät tammilistat. Kaikki on helposti huollettavaa ja kunnostettavissa.

Kun taloyhtiössä oli putkiremontti, jalopuiset väliovet korvattiin valkoisilla levyovilla ja pyöreät pistorasiat vaihdettiin tukusta saatavaan bulkkitavaraan. Useissa asunnoissa puuparketti on korvattu laminaatilla, (siis muovilla) vaikka parketti olisi ollut vielä kunnostettavissa.

Viimeisimpänä hissiremontti. Aiemmin oli ihana mennä hissiin. Siellä oli syvän tummansiniset seinät ja himmeä valaistus. Aina kun katsoin peiliin, näytin kauniilta. Nyt tilalla on rosterinen ruumisarkku. Kun katson peiliin, katossa oleva kirkas LED-valaisin pitää huolen, että myös näytän ruumiilta. Ovet avautuvat itsekseen, wow! Menen mieluummin portaita.

Taloyhtiön saunassa oli lämpöä mittaava anturi liian lähellä ilmastointiventtiiliä ja anturi tulkitsi väärin lämpötilaa. Joku kätevä huoltomies rakensi anturin ympärille suojan raakalaudasta ja kahdesta isosta kulmaraudasta. Niitä nyt sitten katselen siinä saunan lauteella ja mietin, että olisipa hänellä ollut hiukan ammattiylpeyttä… Tai minulla oma sauna.

Onko se mahdotonta tehdä uutta niin, että pienikin kokonaisuus olisi sekä toiminnallinen, että kaunis katsella?

Katkeaako viesti jossain vaiheessa, vai onko se todellakin aina rahasta tai ajanpuutteesta kiinni?

En halua osoittaa sormella hissin suunnittelijaa tai huoltomiestä, vaan kysyä voisiko asialle tehdä jotain?

Voisiko meidät sisätilojen ammattilaiset ottaa osaksi suunnitteluprosessia, vaikka edes konsultoimaan viihtyisyyteen liittyviä ratkaisuja?

Voisiko meidät sisätilojen ammattilaiset ottaa osaksi suunnitteluprosessia, vaikka edes konsultoimaan viihtyisyyteen liittyviä ratkaisuja?

Suvi-Maria Silvola
Studio Suvi-Maria Silvola
Toiminnanjohtaja Sisustussuunnittelijat SI ry

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_985

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »