mainos_1077

Projektiesittelyt (matkailu ja kulttuurirakennukset, vapaa-ajan ja viihtymisen rakennukset)

Luonteikkaan Noli Otaniemen modernissa ilmeessä on ripaus 1950-lukua

artikkelikuva: Luonteikkaan Noli Otaniemen modernissa ilmeessä on ripaus 1950-lukua

Alkuvuodesta avattu Noli Otaniemi on upea, dynaaminen maamerkki Otaniemen ja Tapiolan alueiden välissä. Kahdesta tornimaisesta siivestä muodostuvan rakennuksen ilme muuttuu katselukulman ja valaistusolosuhteiden vaihtuessa. Hotellin sisustusratkaisuissa panostettiin hotellivieraiden viihtyvyyteen.

Kohdetiedot: Noli Otaniemi
Tilaaja: Kiinteistösijoitusyhtiö Nrep
Arkkitehtisuunnittelu: Avarrus Arkkitehdit Oy
Sisustussuunnittelu: Studio Joanna Laajisto
Urakointi: PEAB Oy

NREP AVASI uusimman Noli Studios -kohteen, Noli Otaniemen, alkuvuodesta 2024. Noli Otaniemen arkkitehtisuunnittelusta vastasi Avarrus Arkkitehdit ja sisustussuunnittelusta Studio Joanna Laajisto.

Noli Otaniemi sijaitsee punatiilisen Otaniemen ja yleisilmeeltään valkoisen Tapiolan alueen välissä, vilkkaan Kehä I:n varrella ja Laajalahden luonnonsuojelualueen läheisyydessä.

15 kerroksen korkuinen hotelli muodostuu kahdesta, toisiinsa nähden vinosti sijoitetusta tornimaisesta siivestä sekä niiden välisestä lasiseinäisestä osasta. Siipiä yhdistää alimman kerroksen punatiilinen jalusta, joka sitoo rakennuksen osaksi Otaniemen punatiilistä ilmettä.

”Luonteikas ja erityinen sijainti vaatii dynaamista rakennusta, joka näyttää erilaiselta eri katselukulmista ja erilaisissa valaistusolosuhteissa. Vinosti toisiaan kohti suuntautuvat siivet jakavat rakennusmassan kahteen erilliseen osioon, mikä keventää vaikutelmaa”, kertoo hankkeen pääsuunnittelija, arkkitehti Niilo Ikonen Avarrus Arkkitehdit Oy:stä.

”Noli Otaniemen sijainti on maisemallisesti upea.

Julkisivu tuo ilmeeseen keveyttä

Noli Otaniemen siipien ylempien kerrosten julkisivuun valittiin valkobetoni, jonka pinnassa on graafinen kuvio. Vaalea väri ja rakennusmassojen päätyjen porrastukset keventävät kookkaan rakennuksen luomaa vaikutelmaa, ja siipien kaltevasti laskeutuvat katot elävöittävät rakennuksen ilmettä.

”Valkobetoni antaa tornien ilmeeseen ilmavuutta. Tornien vaaleaan sävyyn kontrastia tuovat tiilenpunaiset, alumiiniset siipisäleet, jotka antavat julkisivulle omaleimaisen ilmeen ja samalla varjostavat ikkunoita ja vähentävät koneellisen jäähdytyksen tarvetta”, Ikonen kuvailee.

Siipisäleiden asettelu on määritelty algoritmin avulla. Näennäisen satunnainen asettelu harvenee ylöspäin, joten valkobetonin vaalea sävy nousee ylimmissä kerroksissa hallitsevaksi. Siipisäleiden näennäinen satunnaisuus rikkoo ikkuna-aukotuksen säännöllisyyttä ja antaa julkisivuun eloisuutta.

Upea maisema useisiin ilmansuuntiin

Noli Otaniemeen on kolme sisäänkäyntiä. Sisäänkirjautumispiste sijaitsee eteläsiiven sisäänkäynnin yhteydessä. Etelä- ja pohjoissiipiä yhdistää lasiseinäinen hissi- ja porrashuone, johon johtaa myös oma sisäänkäynti ulkoa.

Maisemahissit on sijoitettu hissi- ja porrashuoneen itäpuolelle. Hisseistä avautuu upea maisema Laajalahdelle ja Otaniemeen. Hissi- ja porrashuoneen länsipuolella sijoitettiin kierreportaikko, jonka lasinen julkisivu avaa näkymän Tapiolan ja Kehä I:n suuntaan.

avaa näkymän Tapiolan ja Kehä I:n suuntaan. ”Noli Otaniemen sijainti on maisemallisesti upea. Maisemaa hyödynnettiin sekä hissi- ja porrashuoneen lasijulkisivun että studioiden suurten ikkunoiden avulla. Etelä- ja pohjoissiiven vinoittainen sijainti avaa erilaisia näkymäsuuntia hotellin ympäristöön”, Ikonen kertoo.

Nrepin Noli-konseptin mukaiset yhteiskäyttötilat ovat eteläsiiven maantasossa sijaitsevassa kerroksessa. Yhteiskäyttötiloihin kuuluvat suuret, viihtyisät lounge-tilat, yhteiskeittiö, elokuvahuone, työskentelytilat, kuntosali saunaosastoineen sekä pesula, pyörävarastot ja asukkaiden käyttöön tarkoitetut varastotilat.

Yhteiskäyttötilat kannustavat mukavaan yhdessäoloon ja yhteisöllisyyteen, jotka ovat tärkeitä Noli-konseptin kohteiden suunnittelua ohjaavia tekijöitä. Spontaanin yhteisöllisen toiminnan lisäksi asukkaat voivat osallistua Nolin henkilökunnan asukkaille järjestämiin yhteisiin, ohjattuihin aktiviteetteihin.

Pohjoissiiven katutasossa oleva kahvila Freesi Café palvelee sekä studiovieraita että muita asiakkaita. Avarrus ja Studio Joanna Laajisto vastasivat myös Freesi Cafén suunnittelusta.

”Tiloista tehtiin viihtyisät, käytännölliset ja laadukkaat.

Moderni ilme 1950-luvun twistillä

”Noli Otaniemen look and feel suunniteltiin kohteen sijaintiin ja arkkitehtuuriin sopivaksi. Tiloista tehtiin viihtyisät, käytännölliset ja laadukkaat. Sisustuksen ilmeeseen tuotiin hillityllä tavalla ripaus 1950-lukua, jolloin Otaniemen aluetta on alettu kehittää”, kertoo vastaava sisustusarkkitehti Joanna Laajisto.

Yhteiskäyttötilojen sisustukseen haettiin rentoa ja runsasta tunnelmaa. Sisustukseen valittiin tunnistettavia design-klassikoita, kuten Alvar Aallon suunnittelemia pöytiä ja tuoleja. Design-klassikot yhdistettiin moderniin yleisilmeeseen, jolloin syntyi hauska ja kutsuva kokonaisuus.

”Yhteiskäyttötilojen sisustukseen runsautta tuovat myös värit. Kiinnostavana detaljina yhteiskäyttötiloissa on siniharmaa katto, joka tuo leikkisyyttä säilyttäen kuitenkin tilan arvokkuuden. Talotekniikka ja valaistus sävytettiin katon sävyyn. Korkea huonekorkeus mahdollistaa väreillä leikittelyn, joten katon sävyn annettiin valua seinien yläosaan”, Laajisto kuvailee.

Seinäpinnat jatkuvat lämpimän vaalean sävyisenä lattiaan saakka. Osa seinistä on laatoitettu julkisivutiilen omaisesti tuomaan tekstuuria suureen tilaan. Lattiaan valittiin lämminsävyinen, elävä terrazzolaatta.

Kutsuva tunnelma valaistuksella ja akustiikalla

Yhteiskäyttötilan akustiikkaa parannettiin yläpohjan akustiikkapaneeleilla sekä lounge-ryhmien paksuilla, käsin solmituilla villamatoilla, jotka suunniteltiin mittatilaustyönä.

”Panostimme valaistuksen laatuun ja värin lämpötilaan, joiden avulla luotiin ylellinen tunnelma. Spottikiskoihin asennettiin himmennettävät kohdevalaisimet, ja kattoon valitsimme George Nelson -riippuvalaisimet, jotka tuovat korkeaan tilaan pehmeyttä ja kerroksellisuutta. Pöydille ja kirjahyllyihin asetellut koristevalaisimet lisäävät tunnelmaa”, kertoo Laajisto.

Yhteiskäyttötilojen sisustuksen yleisilme jatkuu Freesi Cafén tiloissa, joihin valittiin samat pintamateriaalit ja helposti muunneltava kalustus monikäyttöisyyden lisäämiseksi.

”Yhteiskäyttötilojen sisustukseen runsautta tuovat myös värit

Monipuoliset studiot eripituisiin vierailuihin

Liike- ja vapaa-ajan matkailijoiden tarpeisiin suunniteltu Noli Studios tarjoaa studioita sekä lyhyt- että pidempiaikaiseen asumiseen. Kohteessa on yhteensä 406 studiota, joiden koko vaihtelee 18 neliömetristä aina 47 neliömetriin. Kohde on esteetön.

Nrepin konsepti, jota Nrep, Avarrus ja Studio Joanna Laajisto ovat luoneet yhteistyössä, ohjasi studioiden suunnittelua. Noli Otaniemen erityispiirteenä ovat ainutlaatuiset, osittain kaksikerroksiset, loft-studiot.

Kaikissa studioissa on keittiön, kylpyhuoneen ja säilytysratkaisujen toiminallisuuksia, jotka ovat tuttuja muista Nolin kohteista. Studioiden sisustus on ilmeeltään klassinen ja laadukas.


Kuva: Bolon

Kaikki studiot on varustettu keittiökalusteilla. Mustanruskeat kiintokalusteet antavat kontrastia ja raamikkuutta vaaleisiin seinäpintoihin. Vaaleat kivikomposiittitasot täydentävät neutraalia sävymaailmaa. Tammilaminaatti tuo studioihin kodikkuutta.


Kuva: Bolon

Osa studioista varustettiin hotellitasoisesti muuttovalmiiksi. Osa kalustettiin vain olennaisimmilla kalusteilla, jotta hotellivieras voi sisustaa studion oman makunsa mukaisesti. Jokaisessa studiossa on kiintokalusteiden lisäksi vuoteet ja Studio Joanna Laajiston kohteeseen mittatilaustyönä suunnittelemat bambupöydät ja -tuolit.

”Noli Otaniemi oli antoisa projekti, jonka lopputulos on laadukas sekä kestää aikaa ja käyttöä. Sisustusratkaisuissa otettiin huomioon myös muunneltavuus, ja kaikki tilat on varustettu nykypäivän tietoteknisten tarpeiden mukaisesti”, summaa Laajisto.

Suunnittelu tehtiin vastuullisuus edellä

Noli Otaniemen suunnittelussa, toteutuksessa ja materiaalivalinnoissa kiinnitettiin huomiota ympäristönäkökohtiin ja vastuullisuuteen. Nrepin energialuokitustodistusvertailun mukaan Noli Otaniemi on Suomen energiatehokkain hotelli. Noli Otaniemen energialuokka on A ja E-luku on 88, ja hotellille on myönnetty LEED Platinum -sertifikaatti.

Hotellin sähköntuotannossa hyödynnetään samalla tontilla sijaitsevan, punatiilisen K-Market Maarinsolmun katolle asennettuja aurinkopaneeleja. Lämmityksessä käytetään K-Market Maarinsolmun toiminnassa syntyvää lauhdelämpöä sekä hotellin tontille rakennettuja maalämpökaivoja.

Teksti: Merja Maukonen
Kuvat: Marc Goodwin

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »