mainos_1007

Sisustussuunnittelu
Sisäpinnat ja tilaosat (kivi, laatta, tiili)

Laatat ja kivimateriaalit tuovat tyyliä rakentamiseen

artikkelikuva: Laatat ja kivimateriaalit tuovat tyyliä rakentamiseen

Erilaiset kivi- ja laattapintaiset ratkaisut ovat tulleet yhä monipuolisemmiksi, joten niillä on kysyntää tämän päivän projektirakentamisessa. Keraamiset laatat ovat rakennusmateriaalina kestäviä ja helppohoitoisia. Usein ne myös ovat entistä isokokoisempia ja tyylikkään näköisiä. Sopivia laattoja valittaessa kannattaa toki myös kiinnittää huomiota tuotteiden ympäristöystävällisyyteen.

LAATTARAKENTAMISEN SUOSIO on vakiintunut esimerkiksi julkitilojen rakennushankkeissa.

"Kivi- ja laattarakentamista käytetään paljon esimerkiksi hotellien auloissa ja märkätiloissa, missä rakenteilta vaaditaan kestävyyttä. Vaikkapa hotellien auloissa sisätiloihin halutaan myös aiempaa paremman ja arvokkaamman näköistä ilmettä. Muita lattia- ja seinäpintoihin asennettavia materiaaleja käytetään kenties enemmän ylempien kerrosten käytävillä", tamperelaisen BST-Arkkitehdit Oy:n toimitusjohtaja ja arkkitehti Sergej von Bagh arvioi.

Laattojen käyttö lisääntyy myös siksi, että rakentamisen elinkaarikustannukset ja kestävyys ovat tulleet tärkeiksi kysymyksiksi.

"Lisäksi laatat helpottavat tilan puhtaanapitoa", von Bagh muistuttaa.

Suuret laatat ovat kysyttyjä
Viime aikoina esimerkiksi aiempaa suurikokoisemmat ja selkeälinjaisemmat laatat ovat tehneet tuloaan suomalaiseen rakentamiseen.

"Vahvistuva suuntaus on, että muun muassa erilaisia luonnonkiveä jäljitteleviä laattoja käytetään yhä enemmän."

"Toisaalta laatoilla voidaan saada aikaan myös vaikkapa puun näköistä pintaa. Kun sellaisia laattoja käytetään samassa tilassa kuin puuta, pystytään toteuttamaan ’yksimateriaalisia’ tiloja. Yhtenäinen ilme säilyy, mutta laattamateriaalit parantavat kestävyyttä ja paloturvallisuutta. Niitä voidaan asentaa lattioihin myös julkisten rakennusten poistumisteillä, toisin kuin puuta."

Esimerkiksi Tampereen Tullintorin peruskorjaushankkeessa on asennettu saunaosastolle puunväristä lankkulaattaa. Tällaiset luonnonmateriaaleja jäljittelevät laatat ovat von Baghin mukaan tätä nykyä suosittuja Suomen lisäksi muissakin Pohjoismaissa.

"Venäjällä tyylit ovat erilaisia. Siellä pidetään enemmän marmorilaatoista."

"Keski-Euroopassa trendeissä on hieman maakohtaisia eroja. Italia on tyylillisesti melko lähellä Pohjoismaita. Saksassa, Belgiassa ja Hollannissa suositaan ehkä hieman kirkkaampia värejä", von Bagh selittää.

"Vähitellen sisätiloihinkin on tulossa rohkeampia värisävyjä harmaan ja mustan tilalle. Aiempaa yksilölliset ratkaisut korostuvat."

Rakentamisessa käytetään yhä laadukkaampia ja kestävämpiä laattamateriaaleja, jotka toisaalta ovat hankintahinnaltaan kalliimpia.

"Sellaiset laatat tulevat pitkällä aikavälillä edullisemmiksi. Markkinoilla olevissa materiaaleissa on paljon laatueroja, ja hinta vaikuttaa laatuun", von Bagh tähdentää.


Kuva: Cosentino

TOIMIVIA RATKAISUJA ERIKOISMATERIAALEILLA
Monenlaisia laattamateriaaleja suunnittelevan ja valmistavan Cosentino Groupin pääsuunnittelija Valentin Tijeras García katsoo, että nykyisin arkkitehdit ehdottomasti suosivat laattoja ja muita kivimateriaaleja.

"Laatat ovat oikea vaihtoehto, kun tarvitaan kaunista, kestävää ja toimivaa rakennusmateriaalia."

"Nyt suunnittelijat ovat innostuneet käyttämään kaikentyyppistä kiveä sekä erilaisia kiveltä näyttäviä materiaaleja. Tästä on nähtävissä esimerkkejä kaikessa sisustusarkkitehtuurissa, samoin kuin muotisuunnittelussa", hän arvioi.

"Kiveä on aina asennettu kohteisiin, joissa on tarvittu korkealuokkaisia sekä näyttäviä ja ympäristöstään erottuvia rakennusmateriaaleja. Nyt sitä käytetään materiaalina, joka edustaa tätä päivää ja tätä aikakautta."

Tijeras Garcian mukaan alan viimeisimpiin suuntauksiin kuuluvat valkoiset Calacattan tai Carraran marmorilaatat, kvartsi- ja onyksikivilaatat sekä eksoottisilta näyttävät graniittilaatat, joita tuodaan muun muassa Intiasta ja Brasiliasta.

"Tällaisia materiaaleja valitaan pääasiassa siksi, että ne ovat esteettisen näköisiä sekä kestäviä. Ne myös ikääntyvät arvokkaasti. Jos kohteessa tarvitaan näiden lisäksi teknisiä erikoisominaisuuksia, paras vaihtoehto on käyttää varta vasten suunniteltuja Dekton- tai Silestonemateriaaleja."

Dekton on poikkeuksellisen kestävä laattamateriaali, joka esimerkiksi kestää hyvin auringon lämpövaikutuksia ja soveltuu sekä sisä- että ulkoasennuksiin.

Silestone puolestaan on pitkälle viimeistelty ja tyylillisesti arvokkaan näköinen kvartsilaatta, jolla voidaan saada uutta ilmettä esimerkiksi keittiön, aulan tai kylpyhuoneen lattiaan. Jos käytetään suurta laattakokoa, saumoja tulee mahdollisimman vähän ja laattojen kuviointi näkyy selvemmin.

Ympäristöystävällisyyttä edistetään sertifikaateilla
Myös läpikuultavat laattamateriaalit ovat tulossa yhä suositummiksi.

"Niitä on aiemmin käytetty erikoistilanteissa, mutta nyt ne ovat tulossa osaksi valtavirtaa", Tijeras Garcia sanoo.

Hänen mukaansa eri maiden välillä on paljonkin eroja laattojen käytössä ja suunnittelussa.

"Ilman muuta eroja on. Globalisaatio tosin on johtanut siihen, että korkeimpien hintaluokkien laatat muistuttavat toisiaan melko paljon eri puolilla maailmaa, mutta perinteiset laattamallit ovat hyvinkin erilaisia eri markkina-alueilla."

"Cosentino Groupin tuotekehitys ottaa tämän omassa laattasuunnittelussaan huomioon. Pidämme myös mielessä, millaisiin sovelluksiin uudet laattamallit on tarkoitettu asennettaviksi."

Tijeras Garcia huomauttaa, että laattateollisuudessa on kiinnitettävä erityistä huomiota myös materiaalien ympäristöystävällisyyteen ja energiatehokkuuteen. Materiaalivalinnoilla voi olla merkitystä myös kiinteistöjen käytönaikaisiin energiakustannuksiin.

"Esimerkiksi Cosentino on ottanut käyttöön laatusertifioinnin, joka osoittaa tuotteiden olevan kestävän kehityksen mukaisia. Sertifioinnissa auditoidaan materiaalien louhinnan ja valmistusprosessien vaikutuksia ympäristöön, lähiyhteisöön ja työntekijöihin. Olisi toivottavaa, että yhä useammat muutkin yritykset lähtisivät kehittämään toimintojaan ympäristömyönteisimmiksi", Tijeras Garcia suosittaa.

"Tuulettuvat julkisivuratkaisut ovat usein hyvä vaihtoehto rakennusten energiatehokkuuden kannalta. Luonnollinen tuulettuvuus vaikuttaa myönteisesti rakennusten energiatalouteen."

Viime aikojen näyttävistä laatta-asennuskohteista Tijeras Garcia mainitsee esimerkkinä Tel Avivin Tozeret-rakennuksen Israelissa, Münchenin Kap West -talon Saksassa sekä Leonardo-tornin Etelä- Afrikan Sandtonissa. Viimeksi mainitusta on tulossa Afrikan korkein pilvenpiirtäjä.

"Nämä ovat sellaisia kohteita, joista olemme Cosentinossa ylpeitä. Kaikissa näissä on käytetty Dekton-laattamateriaaleja, joilla on saatu aikaan hyvin innovatiivista kivipintaa."


Kuva: Laattapiste Oy

KERAAMISILLA LAATOILLA KESTÄVYYTTÄ JA ILMETTÄ
Vehoniemen Laattamyymälän myyntipäällikkö Pertti Tiainen kertoo, että arkkitehdit ja sisustussuunnittelijat käyttävät mielellään laattaratkaisuja – varsinkin sellaisissa kohteissa, joissa laatat joutuvat kovan rasituksen alaisiksi.

"Laatat ovat tyypillisesti paloturvallisia, kestäviä ja helposti huollettavia, joten ne ovat myös taloudellinen vaihtoehto", Tiainen toteaa.

"Juuri nyt isokokoiset laatat valtaavat alaa Suomen laattamarkkinoilla. Sellaisten käyttö lisääntyy erityisesti sisätiloissa, muun muassa kylpyhuonesisustuksissa."

Tiaisen mukaan esimerkiksi Porcellanato-laatat eli kuivapuristelaatat soveltuvat asennettaviksi sekä lattioihin että seiniin. Laattakoko voi enimmillään olla jopa 1,6 ´ 3,2 m2. Laatat valmistetaan kiviainesmassasta tiiviiksi puristamalla, minkä jälkeen ne poltetaan erittäin korkeassa lämpötilassa.

"Tällaiset laatat kestävät hyvin myös kylmyyttä. Ne eivät juuri ime kosteutta", Tiainen selittää.

"Digitaalitekniikan avulla laatta saadaan näyttämään luonnonmateriaalilta, kuten puulta tai luonnonkiveltä. Silloin saadaan puun näköistä pintaa vaikkapa ravintoloiden seiniin. Keraamiset laatat ovat erittäin lujia, joten niitä ei tarvitse erikseen suojata."

Viime vuosina kuivapuristelaatat ovat paljolti syrjäyttäneet lasitetut punasavilaatat markkinoilta.

"Kun laatan reunat hiotaan, asennuksessa voidaan käyttää kapeita 1–2 mm:n saumoja."

Minimalistiset laatat jäämässä pois muodista
Laattatrendit tulevat Tiaisen mukaan Suomeen suurelta osin Italiasta, missä laattoja suunnitellaan paljon.

"Uudet trendit Suomessa ovat varsin samantyyppisiä kuin muualla Pohjois-Euroopassa sekä Saksassa", arvioi Tiainen.

"Aiemmin laattaratkaisut ovat Skandinavian maissa usein noudattaneet minimalistista linjaa, mutta nyt hieman näyttävämmät ja ylellisemmät laatat ovat tulleet käyttöön esimerkiksi hotellien auloissa."

Tiainen pitää keraamisia laattoja verrattomina niiden hyvän kulutuskestävyyden ansiosta. Jos keittiön pöytätaso pinnoitetaan laatoilla, kuuma kattila voidaan nostaa suoraan sen päälle.

"R9- tai R10-luokan liukuesteillä varustetut laatat ovat turvallisia, joten ne soveltuvat porraslaatoiksi."

"Näyttävillä sisääntuloaulan laatoilla voidaan kohentaa koko rakennuksen ilmettä, niin yritysten pääkonttoreissa kuin asuinkiinteistöissäkin."

"Lisäksi laatat ovat ympäristöystävällinen vaihtoehto. Niiden valmistuksessa voidaan usein hyödyntää kierrätysmateriaaleja. Monet laattatehtaat ovat saaneet tuotteilleen virallisen ympäristösertifikaatin", Tiainen muistuttaa.

LAATTAPINTA VOI JÄLJITELLÄ ERI LUONNONMATERIAALEJA
Laattapiste Oy:n projektipäällikkö Mervi Wallasvaara uskoo, että laattarakentamisen tilanne Suomessa on tätä nykyä varsin hyvä.

"Juuri nyt rakennetaan paljon, joten laatta- ja kivimateriaaleilla on paljon kysyntää. Arkkitehdit ja sisustussuunnittelijat saattavat suunnitella eri kohteisiin hyvinkin erityyppisiä laattaratkaisuja."

Esimerkiksi luonnonmukaisia materiaaleja jäljittelevät laatat ovat suosittuja toimistotaloissa ja julkisessa rakentamisessa.

"Laatoilla pystytään jäljittelemään vaikkapa marmoripintaa tai strukturoitua kallio- ja kivipintaa. Toisaalta sisätiloihin voidaan suunnitella sellaisia laattapintoja, joissa värejä ja muotoja käytetään rohkeammin", Wallasvaara arvioi.

Marmoria jäljittelevät laatat ovat Wallasvaaran mukaan yksi suuntaus, joka tekee tuloaan Suomeen.

"Niin ikään erityisen suurikokoiset laatat lisäävät vahvasti suosiotaan koko ajan. Niitä näkee paljon nykyajan rakentamisessa."

"Tällaiset isot laatat vaativat hyvän ja tasaisen asennuspohjan. Suurikokoisten laattojen käsittely ja asentaminen on muutenkin hieman erilaista kuin tavallisten laattamateriaalien. Isot laatat kiinnostavat kuitenkin suunnittelijoita ja rakennuttajia, koska laattapinnoista tulee niiden avulla entistä selkeämpiä. Samalla saumoja tarvitaan vähemmän kuin pieniä laattoja käytettäessä", toteaa Wallasvaara.

Saumojen vähäisyys helpottaa laattapintojen puhtaanapitoa.

"Yleensä sauma on laatoituksen heikoin kohta. Siksi isot laatat ovat hyvä ratkaisu erityisesti julkisten tilojen rakentamisessa."


Kuva: Laattapiste Oy

Yhä monipuolisempia laattoja ja värisävyjä
Muualla Euroopassa suurikokoisia laattoja on käytetty jo paljon pitempään kuin Suomessa tai muissa Pohjoismaissa.

"Keski-Euroopassa on ylipäätään asennettu laattoja monipuolisemmin erilaisiin kohteisiin – muihinkin paikkoihin kuin märkätiloihin. Samaten laatoissa suositaan ulkomailla rohkeampia värisävyjä. Suomessa laatat ovat usein harmaasävyisiä, joskin värejä täälläkin käytetään kouluissa ja päiväkodeissa sekä yllättäen myös sairaalatiloissa."

Wallasvaaran mukaan värillisiä laattoja on viime aikoina asennettu paljon esimerkiksi Hyvinkään ja Mikkelin sairaaloiden korjausrakentamisessa.

"Värillisten laattojen käytössä on myös se etu, että niiden avulla voidaan esimerkiksi saada samoissa tiloissa olevat laatat ja tekstiilimatot värisävyiltään yhteensopiviksi", Wallasvaara perustelee.

"Laatoilla on pitkät perinteet rakennusmateriaalina – varsinkin kauppakeskuksissa, lentoasemilla ja muissa sellaisissa kohteissa, joissa materiaaleilta edellytetään erityistä lujuutta ja kulutuskestävyyttä. Jos laatan alle ei jää ilmaa, laatta kestää paljon painoa, joten sen päällä on turvallista ajaa vaikkapa trukilla."

Valmis laattapinta ei juuri vaadi huoltoa.

"Laattalattiaa ei tarvitse hioa, lakata tai korjata, toisin kuin monia muista materiaaleista valmistettuja lattioita", korostaa Wallasvaara.

"Myös sisäilma- ja ympäristösyistä laattojen käyttö on perusteltua. Laatta on päästötön ja paloturvallinen tuote, ja tehtaat kiinnittävät nykyisin paljon huomiota ympäristöasioihin."

Viime aikoina näyttäviä laattalattioita on Wallasvaaran mukaan asennettu muun muassa Kemikaaliviraston uuteen rakennukseen Helsingin Telakkarannassa sekä Rambollin pääkonttoriin Espoossa.

Teksti: Ari Mononen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »